Susu formula untuk fatnin..

Sepanjang fatnin lahir sehinggalah fatnin usia 2 tahun 1 bulan,dia diberi susu badan either direct breastfeed or breast milk via bottle kalo kat rumah pengasuh. Jadi selepas i pregnant 3 bulan,I rasa kena la cari susu formula untuk fatnin. Memandangkan kami husband and wife baru nak decide nak bg susu formula(fm), so we all rush je Kedai runcit depan rumah utk beli susu. Tgk mana2 yang pek kecik je sebagai percubaan..yang ada kat Kedai runcit tu hanyalah dugro..yang saiz kecik la..so,kitorg beli la utk trial kan..fatnin ok je bila minum dugro..tapi lama2 rasanya dia semakin sembelit..tambah2 masa cuaca panas hari tu..menangis-nangis sampai kuar air mata tak henti,air liur pun turut keluar sebab dia terjerit-jerit panggil mama and papa..memang kesian sangat kat dia tapi tak tahu nak buat apa at that time..masa nak basuh poo poo dia tu,punya la besar and keras saiz dan rupa bentuk hasil buangnya..patutla sakit..merah plak tu punggung fatnin..hubby terus g farmasi utk beli ubat sembelit..nama lactul rasanya..esoknya ok la dia membuang..tak sembelit dah.tapi dah seminggu,baru kami notice,maybe sebab susu kut..fm dugro tak sesuai kut. .masa tu,we all kat besut,trg,my hometown..tau je la kalo setakat bandar besut,compared to penang la,amatla terhad kedai2 and pasaraya pun ada 2 je.. econjaya dan pantai timur..kami memula g pantai timur,tapi taktahu nak beli susu apa sebab hubby kata,kena fokus utk penghadaman..em,taktahu apa susu yg sepatutnya..td tak sempat nak google dulu..pastu,adik i,farzana tu suggested me supaya g je farmasi,tanya susu yg sesuai..kitorg pergi la farmasi zuq,diorg bagitau, fm novalac it,tp utk 2 thn,takde,dh habis..ada yang baby je..bawah 12 tahun..ala..dia kata cuba cari kat farmasi ehsan..i g cari kat sana,ada tin besar je..sedangkan baru nak cuba,so tak rasa nak kena beli tin besar,kut2 fatnin refused..org farmasi tu suruh tanya kat guardian,pun takde tin kecik..diorg plak suruh i g econjaya,lagi takde brand tu..i dah buntu.i berdiri depan rak susu sorang-sorang sambil scan tiap2 tin and kotak susu tu,rupanya banyak giler brand susu kat mesia ni ye.ni br bandar besut.ishh,pening,selama ni bagi susu badan je,senang and tak pernah ke area susu formula ..huwaaa... pastu kebetulan ada 2 org nurses lalu depan i,i sekat je salah sorg tu,dengan ayat yang laju bagai bertih jagung,pop pop pop i bgtai, 'kak,anak saya umur 2 thn 4 bulan,minum dugro,sembelit,apa susu yg elok akak rasa utk saya beli sekarang?'...dia mcm terkejut gak tetiba disekat dan ditanya begitu laju..hahha..kenapa i tanya laju2, sebab i nmpk akak tu tergesa2, so taknak amik masa dia la..emm,pastu dia pun jwb dengan laju n simple..hahaha.. ' try dutch lady,yang fruity,anak kak pun kena gitu gak..skrg ok dah'.. i pun ckp terima kasih and dia pun walks away laju2 kejar waktu rehat kut dah nak habis..i pun g la lane dutchlady..mana ada perisa fruity..adoi..i tergaru-garu lagi depan 3 jenis perisa dutchlady tu,plain,honey,chocolate..emm..macamama yer.. kebetulan ada salesgirl lalu kat situ,i tanya lagi..dia ckp dugro je yang ada vege n fruity..i kata taknak sebab ank i sembelit..then dia ckp' oh,akak beli je dutchlady.anak sedara saya ok day sekarang.dulu dia semeblit sejak lahir lagi,mak baby dah bagi mcm2 jenis susu dah,dari murah ke mahal,import pun yer..skrg ni,bg dutchlady,dah ok.tapi anak sedara saya,mama dia bagi perisa honey,so skrg kalo perisa plain,dia taknak..better aka try yang plain,yang honey n choc ni,ada yg kata rosak gigi'.. i pun grab je la yg plain..dalam kereta,fatnin nangis2 sebab lapar n ngantuk..hubby buat susu tapi guna air mineral tak suam pun,dalam botol minuman plain water fatnin..fatnin buat muka,bila telan susu tu..hubby risau kut2 fatnin reject susu ni.dia suruh i beli susu lain buat backup..i kats tak perlu,coz i know my daughter..dia tak cerewet dan jenis senang utk try apa2 pun..tapi dalam kereta, i terpaksa bagi susu badan gak la..dia tido dgn nyenyaknya..sampai rumah,hubby bancuh sus dutchlady tu,dia minum sampai 2 botol sebab lapar gak kut..so,betul la,fatnin mudah adapt dgn susu formula..alhamdulillah..so,masih lagi hari ke3 penggunaan dutchlady,so far,fatnin ok..tak tahu la lepas2 ni..harap2 dia ok dengan dutchlady..amin..tapi kwn i yg pharmacist kata,kalo weigh fatnin tak naik,try sustagen plak..em, kita lihat la apa yang akan terjadi selepas ni..hehe..



Comments

Popular posts from this blog

di mana nak bersalin kali ni ye?

Babylove growpants dan susu formula s26 pe gold

Welcome to the world,my baby boy...