Sunday, October 21, 2012

casa de raina homestay

dear all,
casa de raina homestay yg terletak di bandar seberang jaya, pulau pinang or penang sekarang telahpun dilengkapi dengan astro(basic plan), washing machine, fridge, dapur gas dan  paling penting air conditioner 2 unit iaitu di master bedroom dan living room..

Sunday, October 7, 2012

bersawang sebulan..

hehe..lamanya tak menulis..emm, ma bz la fatnin..dul wat keje opis and tugas sampingan kualiti yang tak pernah berminat di hati..em, fatnin hari ni begitu mencabar keletihan ma la..ketika mama tgh syok basuh pinggan kat dapur, fatnin duk tgk tv,tapi begitu diam sekali..ingatkan fatnin begitu syok melayan channel 611,sbb mama tak pernah pun bukak channel tu sebelum ni..rupanya anak mama ni syok duk pakai lipstick mama sampai kekaki..rosak la 3 btg lipstick mama..adoi la..lipstick boleh beli,takpe la..tp tgk2 kat baju yg baru je mama beli semlm, dah berbekas kaler pink merah..adoi la..abis baju fatnin..rupanya satu lg baju,fatnin dh buat lap lipstick sampai dh tak nmpk rupa bju dh..kena jd kain buruk dh jwbnya..huhu.. mama tak sempat snap gmbr. fatnin kata 'cantik...' tapi mama kata 'no,mcm ghost,hantu..'.. fatnin nangis sbb kata hantu..huhuhu..kena pukul kat tgn sekali,buat sedey n panggil paaa..paaa..alahai.. mama bg mkn bihun sup selepas mandi gara2 lipstick td tu..mkn tumpah2 lg, dh abis mkn, mandi lg..huhu..pas je mndi, mama nk g amik diapers, fatnin dh lap bihun tumpah td dgn bju yg br nk pkai jap lg..alahai syg fatnin...huhuhu..hr ni pd pukul 2 ptg,dah 4 diapers ditukar..padahal tak sempat kencing pun lg..hehe..em,fatnin turns two on 9th oct..2 days to go..hehe..love you syg fatnin..muahhh....oh, nk kena basuh poo poo dia jap..ayyooooo....

Wednesday, August 29, 2012

satu mlm yg hening

pa n fatnin dah tido dh..ma belum tido lg sbb minum teh ptg td.ma ni,kalo teh ke,kopi ke,nescafe ke,mmg mata jd tak ngantok..tp bdn tahap lemah yg jellyfish dh..sambil nk tggu mata nk pejam( wlpun tatau la bila akn pejam),ma rasa ma nk tulis blog kali ni,tuju kat fatnin n anak2(if adsa rezeki)..so,rasa mcm byk la sikit nk kongsi citer sbb nk bg ank mama baca suatu hr nnt..hehe..byk sgt mama berangan nk tulis, tp mlsnya nk ngasdap tablet kul 1.30pg ni..haa, dh kul 1.30,tp mata tetap lg mcm kul 10 pg gayanya..huhu..kununnya mama nk tulis dr saat2 mama kenal pa n hinggalah fatnin lahir..harapnya angan2 itu jd kenyataan la..maklumla,kalo byk keje,mmg mama tak sempat nk menaip la jwbnya..huhu..

Sunday, August 26, 2012

Meet ALLAH


Bersalaman di hari raya..

dulu masa kecik,semua sepupu sepapat i hentam salam..pakcik makcik pun semua kena salam..bila dh besar sikit,masih lg salam antara sepupu yg lebih tua..pastu awal2 kawen,masih lg salam dgn sepupu..ni yg i maksudkan ialah sepupu yg berlainan jantina la..dah lama lepas tu, baru boleh hilang style salam dgn sepupu..maklumla rasa mcm family sendiri..so skrg ni,kalo raya,tak slm dh dgn cousin lelaki,tp dgn wife diorg, i salam la..ish ish..jahil je rasa..bila dh rasa mcm adik beradik,jd gitu la plak..takpe la,skrg ni dh tak salam dah..hehe..ni carta halal n haram bersalaman..

Friday, August 24, 2012

diserang selsema and sakit tekak juga batuk

a few days before eid, i kena serang dek sakit tekak..fatnin sememangnya dah tak sihat.. hubby plak kena serang sakit pada hari jumaat before raya tu..masa hr raya, nak minum ais pun takut tp minum gk la seteguk dua..hormat tuan rumah..pastu 2nd day raya, balik terengganu..sakit tekak makin mengganas..i ckp pun dh tak brp nk kuar suara..hubby kata 'fatnin,mama dh jd suara jantan laaa...' aiyak..sadisnya..sampai la ke hari ini, hari raya ke5, baru ok sikit..tp i batuk la plak..fatnin plak dh ok la sikit...dh tak selsema semlm..tp tghri td,start semula selsema..cdg nya i nk ke kuala trg,nkg wedding roomate masa form 4 kat MRSM PC dulu..dah ank kurang sihat ni, my mum ckp tak yah la duk bwk ank ke hulu ke hilir,nnt lg tak sihat jdnya..so, i pun tak jd la nk g..kitorg rest at home je la today. em, my brothers 2 org tu dh balik penang dh sbb i mintaktolong diorg take in charge org nk check in home casa de raina, 5 hari 4 mlm..alhamdulillah..i upah byk sikit la kali ni sbb diorg sanggup balik awl ke penang..hehe..takpe la,utk adik2 gk.. i tak penah post gmbr casa de raina kan..tak sempat..lgpun gmbr kat tablet i ni, kalo nk upload ke blog,lambat giler..kat fb pun,i dh lama tak upload..td siang je br upload 4 keping via htc phone..emm,rasanya last upload,masa g cameron,thaipusam thn lepas ke awl thn ni ntah..lupa dah.huhu..em,sakit bahu dah la menaip..nk tido dh..dh kul 12.39 midnite dh..nite..

Wednesday, August 15, 2012

Monday, August 13, 2012

fatnin aneka ragam

fatnin skrg suka ajuk org bercakap..even kat tv pun,dia ajuk..iklan kat tv,dia akan ajuk gk..pastu perlakuan kita pun dia akan ajuk..skrg ni tgh main heel mama..' siapa punya tu?'..dia akan ckp ' nin'..em,semua shoes tu,dia punya tak kira shoes tu mama punya pun..alamak,dah kuar 2 pasang dh..sambil ajuk mat salleh kat channel 707..emm, hari tu massage fatnin dgn baby oil..mula2 dia baring,pastu dia nk pusing badan bg telentang..mama ikut je la apa yg dia nk buat kan..massage la lagi kat kaki fatnin..pastu tau dia buat apa? burpp burpp burpp, mcm kuar angin la kononnya..haha..ni gara2 tiru mama la ni.sbb bila hubby tolong urut betis or back time lenguh2, i kuar angin..ish ish ish fatnin..kelakar tgk toddler mcm dia buat kuar angin..haha..

Saturday, July 28, 2012

berkampung di Hosp KPJ penang

hari ni dh masuk mlm ke3 i spent my nights @KPJ specialist penang hospital..fatnin admitted coz of vomitting n diarrhea..ceritanya bermula dari..jeng jeng jeng.. mcm la suspend sgt..hehe..
bermulanya puasa pada hr sabtu bersamaan 21 julai and of coz lan1 ramadhan kan...so,hr sabtu tu we all kuar dr tghri ke petang n tak sempat masak.so, hubby ajak g pasar ramadhan..atau nama singkat param..pembelian makana yg agak biasa aje..mcm takde mood sgt pun nk mkn..i just beli nasi kerabu,hubby plak nasi lemak ayam rempah.utk fatnin, moi sup versi utara atau nama umumnya, bubur nasi..alhamdulillah peringkat pemakanan di param perkarangan masjid perda, seberang perai ,penang, tiada masalah.. kami berbuka puasa dengan penuh keberkatan tanpa pembaziran.hehe..
hari kedua berpuasa, means hari ahad, 2 ramadhan, hubby ajak g rope walk di penang..tepi stadium..nama jalan ialah jalan perak..dari pukul 12 tghri,matahari panas ceng ceng bak kata org terengganu..di redah jua rope walk tu yg agak sesak dgn pelbagai org ramai yg mmg ramai..fatnin berpeluh2 and non stop saying ' ma, hot..hot...'..tp hubby still tak jumpa gk barang yg dia nk..lgpun excited coz dh lama dia tak g rope walk tu..so lynkan aje..kami balik dr island dh petang so terus ke param.kat situ,i beli lg nasi lemak.hubby beli nasi putih ikan bawal..sampai rumah, bagi fatnin mkn nasi putih ikan bawal tu..hubby plak habiskan masa berbuka puasa..i tak sentuh langsung..
at 2 am,fatnin muntah dgn byknya..dan muntah lagi n muntah lagi n lagi tanpa henti..then kul 3 pg we all bwk fatnin ke hosp sbrg jaya bhgn emergency.doc tnya nk admit ward ke,i mcm hold dulu sbb fatnin tak demam..lgpun tak prepare pape pun.kul 4 lbh smpai rumah..fatnin masih lg muntah2 sampai hingga la ke mlm..lembik n tak bermaya..kesian sgt..biasanya aktif tp kali ni, melepek kat tilam n kejap2 terlelap pastu terjaga utk muntah..n lelap n muntah..n sungguh tak bermaya..huhuhu..sedey i..
selasa plak,start dr pagi hingga ke mlm,fatnin cirit birit..diarrhea..sepanjang hari selasa smpi oe mlm gk..tak muntah dah..tahap tak bermaya hingga ke tahap maximum dh..muka pucat..so,pagi rabu terus ke emergency sbrg jaya..tp staff situ kata bwh 1 tahun,tak boleh terus ke emergency..kena g klinik kesihatan dulu.kalo dpt referal letter,br boleh admit ward..aoi la,prosedur mcm tu ke..fatnin dh pucat tak bermaya.
so i ckp kt husband,g kpj je la..i call cuepec care cimb aviva..kpj penang ni,panelnya..so,terus g kpj.. jumpa dr.francis,dia check2 and told that fatnin was dehydrated..
so kena admit ward..so,we all said 'ok'..masa kena cucuk utk amik darah,punya la menangis 'akit akit akit'..nurse balut pun,duk ckpnsakit gk..huhu..bila dukung,terus tak nangis n said ' ma,nin ngis..'..haha..fatnin ni la hai..

Saturday, July 21, 2012

malas la plak nak guna BI..hangat2 tahi ayam je keee???

mcmna la nak improve BI ni kalo hangat2 tahi ayam ek..sbnrnya nak sgt guna BI n improve BI tp takde pemangkin..huhu..emm, harap2 ada pemangkin pas2 ni..hehe..

Monday, July 16, 2012

bermula la interview SHLP

8am, i smpai kat library.. org dh ramai dh.. pastu ramai lagi yg tak photostate 3 copies of proposal, terpaksa la diorg kuar g photostate.. i pun tatau diorg kena g photostate kat mana.. lucky me, kak yuslina dh bgta2u kena 3 salinan..means 1 copy for each panel..i ada inform a few friends.. so far, kwn2 dr psp, dh tau kena buat byk copies.. berkongsi maklumat.. so, i nama first kalo ikutkan atas kertas tu, so i pun dh complete semua salinan tu, i kena la jd org 1st..i rasa masa berjalan sangat lambat walaupun hanya 10 minit je pun..tp macam tertunggu2 la, mana panel ni ek. rasa nk cepat2 masuk and spill out everything..sebab i rasa gabra sangat..ntah la. so pukul 8.40, panel panggil i masuk.. duk dlm tu, pasang kipas angin, tp i berpeluh sakan kena tanya pasal proposal tu. adoi la..selama 30 minit minda ku dikerah.. mcm2 diorg tanya..i jawab setakat i mampu..tp kan, diorg tanya la  mana objektif proposal i. i bgtau la yg i just do as they ask me to do..takde pun bhgian objektif.. then encik hasbullah tu cakap, oh ye la, dia buat coursework, so takde la benda2 tu.. emm, pelik jugak, patut kena sama mcm buat research..mcmna nak bagi markah ni kalo objektif u takde.. erk, i tatau la kan.. sbb i buat apa yang diminta kat permohonan tu la.. alamak, mcmmn ni ek? aiyak..tepuk dahi..i dh lagi gabra la babe.. ye la..tetiba panel kata mcmn nk bg markah..sedangkan i dh ikut semua kehendak dalam borang permohonan tu.. em, ntah la..tatau la dapat ke tak scholar ni.. semoga dapat..amin..pas je 30 minit yang mendebarkan itu, saya kuar la dengan peluh masih terasa.. kwn2 kat luar bilik tu, semua excited bertanya sbb i am a first person yang masuk kat panel Q tu, so mcm la diorg tanya.. bagus jugak kalo bukan org 1st sbb dpat clue...hehehe.. so, hope semua org dpata scholar n dapat sambung belajar..amin.. :)

from penang to shah alam

we all bertolak hari rabu, 27th of june.. from penang straight way to shah alam. fatnin slept so tight.. good for her.. move off at 3pm, arrived at 8pm at shah alam. then makan2 kat jemari, shah alam. pedas dan mahal..hahaha.. tapi sedap gk la.. :) tapi itulah tomyam paling pedas pernah i makan. rasanya kat bm tomyam kat perda or jalan ke bukit mertajam tu, tak la pedas mcm kat jemari ni.. pedas cili kering.. kalo org kelantan kata, pedas huduh..ahaahaha.. pedas yg susah nak dinikmati.. tp pape pun, sbb sy suka pedas, so sedap je la.. saya makan sampai habis.. tp harga , nahal gak la.. bihun tomyam 1 mangkuk rm 12.90.. wawawawweeeee.. hehehe.. tak pela, dah g restoran, makan je la.. and bayar je la.. keje teruk2 tak cuti2, takkan la nk makan yg harga rm12.90 pun nak kira2 kan.. kedai melayu kita gak tu.. kalo g burger king, habis rm40, takpe je plak aku ni.. ish, teruk tul..tak hargai makanan melayu..hehehe.. melayu ke, siam ke? aaa, biarla..yg penting melayu yg masak..
dah check in hotel , the tree boutique hotel, hotel yg sangat2 simple dan sempit. saya tak kisah la..sbb sy mmg nk tido je pun.. saya mlm nk amik hotel best2 sbb most of the time, mmg saya nk round shah alam..so, tak kisah la bilik dia sempit pun. yang penting bersih.. bersih n nice.. mmg nice pun.. byk brg guna barangan ikea yang kaler putih. so, mmg nice la.. simple sgt.. toilet nya good..  batu2 kecik, sinki white n rectangle, simple je..fatnin selalu excited bila tido hotel..wlpun kali ni, room ni sangat la small.. berbanding masa pergi colmar bukit tinggi, bilik luas, tapi excited nya tak la mcm ni sgt.. my fren kata, mungkin dah besar dah, so dah reti maksud pergi holiday.. holiday keeerrr???? g jalan2 la je kut..ehhehe
em, so mlm tu i plan nak tido awal..tapi fatnin still excite and dont want to sleep. haiya..at last, i kata ada lizard and kena buat bunyi lizard la sana sini, baru senyap merengkok bawah ketiak.hahaha.. pastu terus tido.. emm, masa tu rasanya almost 11 pm..tak awal jugakla jwbnya..
pagi2, hubby dah bangun and woke me up.mcm dia plak nk interview..bagus tul..i bangun n bersiap2, hampir pukul 7, we all kuar bilik. then straight way to PSA. we all decided nk bfast dlm poli je la..takut jam la kat jln coz we are not so familiar jln2 kat shah alam ni. but, cafe dlm poli, senyap sunyi tutup terus.. so, kena tny guard, kat mana area makan yg paling dekat.. i tatau la area mana, tp kedai tu depan nasi kandar apa ntah.. pagi2 lagi dh jual lauk pauk yg begitu menusuk kalbu..ikutkan hati, nk mkn mcm2, tp berdebar2..so, mkn nasi goreng and daging je.. sedap!!! sampai kan rasa nk g lagi kat situ..tp tatau nama kedai apa..hahaha..banyak lagi nk kena fikir time tu kan..dari nk hafal jln n nama kedai tu.. aiyak..

check temuduga SHLP

pada hari sabtu, 24 june 2012, sambil rileks2 kat rumah and kemas rumah dengan fatnin, saja2 la cek lagi dan lagi panggilan temuduga SHLP. sebenarnya hari2 pun cek.just nak tau la, dapat ke tak panggilna temuduga ni.. hari2 cek kat mohe je la..tengok, takde mende pun lagi kat http://www.mohe.gov.my/ tu.. so, takpela..mungkin tak kuar lagi la tu kan..
so, saja nk masuk esis.. tup2, berderau darah ku , rupanya ada link SHLP tarikh temuduga bermula 26 - 29 hb jun 2012.. haaa, hari selasa ni?? adakah aku berjaya? so, klik la.. alhamdulillah, berjaya..
sib baik la pada 28hb jun 2012.. sempat nak fikir perjalanan. so, terus call husband(dia kuar jap g cari barang-barang untuk homestay casa de raina).. "abang kena minta cuti 28 hb ni..hehehe"
emm, interview berlangsung di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, atau lebih dikenali sebagai poli shah alam.. jauh gak perjalanan tu nanti kan..tapi takpe, demi mendapat biasiswa untuk menuntut ilmu, sanggup ku redahi onak dan duri.. hehehe..
i called kak yuslina, dia kata dia pun dunno either berjaya ke tak sbb dia tak check.. then i went to her house(sebelah rumah je pun, tak sampai 5 langkah kaki i yang panjang ni..haha), mintak dia guna je tablet i utk cek nama dia via esis. alhamdulillah, dia pun dapat.. dia 27th june, on my birthday.. luckily, she not went to terengganu yet.. coz she's planning to back to her hometown on monday.. so, boleh la she reschedule plan dia tu..

Thursday, June 14, 2012

why english???

why i wrote in english???
  1. challenge myself
  2. improve myself
  3. to practice

i'm bad in grammar,so i need to improve myself..
lots of weak grammar here and there,

  •  but, please ignore if u have no intention to correct me..
  •  but, if u want help me to improve my english( oh my english !!!), please please do leave a message..i will appreciate it lotsssssss.. really..

shoes!!!!!

i'm crazy for shooooeeessssss and sandalllssss!!! most of my friends knew it.. today, hubby,fatnin n me went to carrefour seberang jaya @seberang perai. hubby wants to register astro for our homestay, casa de raina at seberang jaya, penang. on our way to the astro booth,i saw 'closing down sales' at Studio, sport clothing and shoes shop..hubby dont wants to come inside coz he is not interested( at first..hehe).. but i insist him to come along.i need a new sport shoes. and finally, 3 pair of shoes for 3 people..fatnin got a white pink nike shoes, hubby chose a pair of brown adidas and me, myself, a slightly white pink adidas shoes..so, everyone happy has a pair of shoes.hehehe.

arriving home safely..

alhamdulillah,i was arrived home safely..now,rest myself after a long trip.penang to kl to penang..on my way back home to penang, i met a lebanese woman from melbourne named mayada chamma with 2 children and a husband(of course 1 husband,rite..hehe)who want to go to penang,langkawi and kl..very nice women..hope they have a nice vacation too..

Wednesday, June 13, 2012

meeting at putrajaya

attending bc 101 syllabus meeting..went to putrajaya with friend.we lost..i know nothing about putrajaya road.at last,we found galeria.big building.we have our breakfast at 8.30, and the meeting starts at 9am..most of meeting commitees pop up with good ideas..not bored..good..but so many changes in this syllabus for june 2013..

Tuesday, June 5, 2012

many blogs

it's hard to manage many blogs rupanya..hahaha..so, i decide to put everything only in this blog. no more blogsssssss...hehehehe

at kampung

alhamdulillah, now i am at my kampung. 5 months not seeing my parents(lama giler dah tu kan, padahal penang -trg je pun). fatnin talked to her grandparents only via phone call and skype . em,  i took one week leave. bestnya rest kat kampung..hehehe.. my parents were happy with fatnin around them.. so happy for them too.. :)

Sunday, May 27, 2012

house is sold..

perdana de raina homestay at bertam perdana kepala batas available on :

  1. 28 may - 1 jun 2012
  2. 3 jun - 8 jun
  3. 9 jun and so on
for more view, feel free to click link above. on this page..

i passed the exam!!!!

alhamdulillah, i passed ceili exam..i really glad coz i  hv not enough time to study all the topic in texts book.for pce paper,i only read Q&A. same goes to ceili paper..but thanks to Allah.alhamdulillah. tomorrow i will start do my proposal. 3 weeks in a row, none stop tasks..

mode: busy as a bee but still need to rest my mind..

emm,surfing la.. fav page : princessvictoria hehe

flawless zone air itam penang

entrance and reception table

aisle

scrub and jacuzzi
flawless zone beauty spa this is my first time i went to flawless zone at air itam farlim,penang.went there with shuhada,newly wed..eh,not yet..bride to be..best n im satisfied with their service..the spa is very clean,nice and the staffs are very friendly.everything is good..thumbsssss up for flawless zone..hehe

postponed post

saturday post..that postponed...

homestay at seberang jaya available on :
 1. 28-29 may
 2. 31 may - 1 jun
 3. 3 jun and so on

today i will be sit an insurance exam: ceili.. wish me all the best and pass that exam..insyaAllah..amin.. the exam will be start at 5 until 6.30, 60 questions about investment. last week i sat for PCE exam and passed. alhamdulillah. hopefully i pass this ceili exam too. then next task is, write a proposal to further study in master of instructional multimedia at usm.. may Allah give me the best in my life and hope He bless me and i am blessed by Him.. amin..

Monday, May 21, 2012

casa de raina



alhamdulillah Allah memberi rezeki kepada saya untuk menjadikan rumah casa prima sebagai Casa De Raina Homestay. walaupun peralatan adalah simple sahaja, tapi moga-moga homestay ini mendapat sambutan. InsyaAllah. jika sesiapa ingin mencari homestay sekitar Penang, boleh la menempahnya. alamat homestay ini adalah di Apartment Casa Prima, Taman Sutera Prima, Seberang Jaya, Penang. lokasi strategik sekitar bandar seberang jaya, berhampiran dengan carrefour, hospital, tesco, sunway carnival dan lain-lain lagi. gambar akan dimuatnaik nanti.

Friday, May 18, 2012

bersalin yang boleh claim duit..best!!

Delivered baby and got money. It gives me an adrenaline rush.Hahaha.. I am excited to deliver baby as soon as possible.Why? Because at this time, I can claim a cheque...syok rite? em, but I am still not pregnant yet..it's ok, i can wait it..hehhe..  
Actually it is not all about money for me myself. It is for new baby laa... so, i can spend more to him/her.. or i put into his/her saving account, for their sake rite?
Talking about having a cheque, my fren, zakiah will be delivered a baby sooner. This time, she can claims a cheque up to 5k..wow, so excited on behalf of her..hahaha..

Wednesday, April 25, 2012

HLA WOMEN PLAN STARTING FROM 21 MARCH 2012

dear friends, starting from 21st march 2012,hong leong dah reduced maximum days utk stay kat hospital ialah 3 hari sahaja..so,siapa yang baru nak mendaftar insurance ini,anda masih mempunyai banyak keistimewaan dalam women plan ini walaupun hari telah berkurang..jangan risau, 3 hari di hospital,means RM3000 masuk ke dalam poket kita atau lebih sweet, untuk anak baru kita ni..better dr takde langsung kan..emm, so, privileges nyer semua masih sama ye kawan2..boleh tgk post saya yg sebelum ni..

Thursday, March 29, 2012

HLA 20 MAC 2012

hong leong assurance - woman plan..sangat menarik!!

Woman Plan - Khusus Utk Wanita (Perlindungan dan Simpanan) Berita baik untuk semua wanita-wanita di luar sana. Kini terdapat satu plan perlindungan yang khusus untuk wanita.... Hanya dengan simpanan RM130/RM150.00 sebulan anda akan mendapat faedah-faedah berikut:

Kes

Pendapatan Hospital Semasa Melahirkan Anak

Perlindungan Kanser Wanita

Pendapatan Hospital Atas Sebab Sakit/Kemalangan

Permulaan Kanser untuk payudara/servix uterus -

Pembedahan Plastik (Atas Kemalangan)

Komplikasi Kehamilan

Keganjilan kongenital (anak yang dilahirkan)

Kematian di atas sebab bersalin

Kematian di atas sebab sakit/kemalangan

Kini terdapat satu plan yang khusus untuk wanita. Plan ini memberi banyak manfaat untuk dinikmati. Waktu kehamilan adalah suatu waktu yang sukar dihadapi oleh seseorang wanita tetapi indah untuk dilalui. Plan ini memberi perlindungan di sepanjang kehamilan dan juga perlindungan terhadap anak yg dilahirkan... Selain dari itu, plan ini juga memberikan bonus untuk anda nikmati sewaktu melahirkan anak sebanyak minimum RM1000.00 !!!! Barah-barah wanita seperti barah payudara dan barah serviks adalah penyakit yang paling ditakuti oleh wanita kerana penyakit-penyakit tersebut adalah pembunuh wanita no 1. Plan ini juga memberi perlindungan kepada anda daripada penyakit-penyakit tersebut. Pada umur persaraan, anda juga akan mendapat sejumlah wang yang telah anda simpan di dalam plan ini. Duit anda tidak hangus begitu sahaja......Semua ini adalah untuk anda nikmati hanya dengan simpanan sebanyak RM130/RM150 sebulan sahaja.

RUMUSAN COVERAGE OLEH PLAN INI: Kanser wanita:Payudara, Serviks, Uterus, Tiub falopio, Vulva/vagina, Ovari ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM100,000.00 ·Had-had / Pengecualian = Tempoh menunggu selama 60 hari, Tempoh hidup selama 7 hari dari tarikh diagnosis mana-mana kanser wanita, 1 tuntutan sahaja

Karsinoma-in-situ utk payudara & serviks uteri : Permulaan kanser ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM20,000.00 ·Had-had / Pengecualian = Tempoh menunggu selama 120 hari, 1 tuntutan sahaja

Pembedahan pembentukan semula muka untuk kecacatan muka/leher disebabkan oleh kemalangan ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM25,000.00 ·Had-had / Pengecualian = 1 tuntutan sahaja sepanjang hayat berasaskan pembayaran balik dgn had maksima RM25,000.00 sahaja

Komplikasi kehamilan : Gumpalan intravascular tersebar (keguguran yg serius), Kematian bayi sewaktu lahir (Still birth), Kehamilan ektopik (mengandung di luar rahim) ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM50,000.00 ·Had-had / Pengecualian = Tempoh menunggu selama 1 tahun, tempoh hidup selama 30 hari dari tarikh diagnosis komplikasi terhadap kehamilan, 1 tuntutan setiap seorang

Keganjilan Kongenital (Anak): Sindrom Down’s, Spina Bifida (tulang belakang tak bercantum), Tetralogi fallot (jantung berlubang) ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM50,000.00 ·Had-had / Pengecualian = Tempoh menunggu selama 1 tahun, faedah untuk keganjilan congenital tidak boleh dituntut untuk sebarang diagnosis yang berlaku selepas 2 tahun dari tarikh kelahiran bayi, faedah Keganjilan Kongenital tidak boleh dituntut jika kematian berlaku dalam masa 28 hari dari tarikh kelahiran bayi, 1 tuntutan setiap seorang

Kematian akibat melahirkan anak : ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM200,000.00 ·Had-had / Pengecualian = Tempoh menunggu selama 1 tahun, melindungi kematian jaminan hayat dari hari ke 168 hamil hingga ke hari ke 30 selepas melahirkan anak

Faedah kemasukan hospital atas kelahiran anak: ·Jumlah dibayar oleh HLA = RM1000.00 ·Had-had / Pengecualian = Merangkumi 3 kelahiran dalam satu hayat dengan kadar bayaran maksima 5 hari setiap kelahiran (tempoh menunggu: 1 tahun) contoh diri ku sendiri la, daftar HLA pd 3 november 2009..pastu bersalin pada 9 Oct 2010..tak leh claim la utk bersalin kat Fatnin ni sebab tak cukup setahun..tapi anak2 seterusnya selepas ni, boleh la..so,ada lagi 3 kuota..walaupun anak 1st tak sempat, anak no 2,3, n 4 , HLA cover la.. yg penting, 3 org anak..tak kisah la anak ke berapa pun.. :) so, sesapa yg belum mengandung tu, cepat2 daftar..kalo dh mengandung pun takpe, anak2 lain dapat claim la pasni..

Wednesday, March 7, 2012

crazy for felt fabric!!!

brooch from felt..now  i just knew felt fabric ni leh buat booties or shoes for babies!! tak sbr nk cuba..hehe

Sunday, February 12, 2012

kenwood multisnacker

And the story begins..i went to queensbay after read bout daiso,shop of rm5 per item..bought a few things such as cooler pack,thermal bag etc..then,went to Harvey Norman..saw multisnacker: sandwich maker,waffle maker n grilled plate..3 in 1..hubby said okay..i said yeaa!!

from : google..mine not yet upload..sorryyy...

waffle maker..multi maker

i had a waffle maker now!!!!! thanks to hubby..will write about this later..now,i wanna bake my own waffle..

Wednesday, February 8, 2012

waffle maker, where r u?????

waffle recipe again..but didnt get my own maker yet!!!!
i went to tesco seberang jaya, none!
jusco seberang perai, none!
parkson seberang jaya, none!
arrgghhhh...

RESIPI CREAM CHEESE WAFER


Bahan-Bahan

2 biji telur ( Gred B )
1 cawan susu segar / susu cair 
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter cair / minyak jagung
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula
80 - 100 gm cream cheese (suhu bilik)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Cara-Cara

1. Satukan telur, esen vanila, susu segar / susu cair, garam, gula dan cream cheese. Kacau hingga garam dan gula hancur serta cream cheese larut sepenuhnya dan tidak berketul-ketul.
2. Masukkan butter / minyak jagung. Kacau lagi.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sebati.
4. Panaskan Waffle Maker. Sapukan dengan sedikit butter.
5. Masukkan 2 senduk adunan waffer tadi, ratakan dan tutup waffle maker.
6. Biarkan waffle sehingga perang.
7. sedap dimakan begitu sahaja atau boleh makan ngan madu,karamel, butter, sos coklat, ice cream atau jem pilihan mengikut citarasa.. Selamat Mencuba !~



**UPDATE**

sebagai menjawab soalan Chik Mimi, aku nak share sikit camane nak kasi Waffle ni masak sekata... Dulu mase mula² pakai Waffle Maker pun, ada part yang terlebih perang, ada part yang x perang.... Jadi kalau kawan² nak mencuba Tips ni, dipersilakan dgn segala hormatnya ye... kalau ada Tips tambahan yang biasa kawan² buat, bolehlah kongsi bersama diruangan komen...sebab tak semestinya apa yang kite tau org lain tau kan...n kadang² org len lebih tau ape yg kite tak tau..heheheh...


Tips Menghasilkan Waffle Masak Sekata :

1. On Waffle Maker, sapukan butter nipis² ke atas permukaan waffle maker atas dan bawah.
2. Sendukkan adunan ke atas waffle maker, ratakan.
3. Biarkan waffle maker masak dengan penutupnya terbuka hingga nampak buih² kecil timbul.
4. Lepas buih kecil tu timbul, tutupkan penutup waffle maker dan tekan penutupnya rapat².
5. Nanti akan dengar bunyi berdesir. Teruskan menekan penutup tersebut. Sesekali jenguk² waffle samaada dah perang atau tak...
6. Kalau dah perang bolehlah diangkat...
7. Tips ni sesuai mengikut kondisi Waffle Maker brand TAKADA yang aku gunakan.. mungkin lain brand lain caranya..Wallahualam..Selamat Mencuba!~
recipe from  : norsha.. :)

Thursday, February 2, 2012

homemade waffle..

em, suddenly i feel like to eat waffle..it is easier to buy but i think of selling the waffle too..hahaha..so i googling about waffle maker. em, do you ever heard famous waffle maker in malaysia is TAKADA..hahha.. for me, takada brand ni sort of brand cap ayam la kan..like tesco and giant brand la kan..but, at parkson pun, takada is available ookkkkk.. see not that very cap ayam la dik oiii..ok, talking bout takada, the only waffle maker ever at malaysia, that why takada is the famous waffle maker..oo, i see..then, 1st review about this takada waffle maker (WM) ni, the patterns are not too deep and not crunchy..so, i already out of mood to buy that takada..but i am still googling a few blogs out there.. and i am happy back because a secret ingrediant to make them crunchy..yahoo..eemm, plan for today, find a takada WM..for my 1st try ever..ehhehe
these a few recipes from reena and idazaidi..thanks gals..

Resepi Waffle

3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu segar/susu cair
3 sd(b) marjerin
2 cawan air suam
2 sd(b) gula
1 sd(t) yis
1/2 sd(t) soda bikarbonat
1 sd(t) esen vanilla

Cara-caranya:
1.Blender telur,esen dan gula hingga kembang.

2.Tambah tepung,mentega,air suam.Blender lagi.

3.Tambah susu,yis,soda,blender hingga sebati.

Sedia untuk dimasak.Mudah kan.Saya dapat dalam 10 keping untuk satu bancuhan ni.


RESEPI WAFFLE RANGUP


Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :
  • 12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
  • 2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup)
  • 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)
  • 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika
  • 1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe)
  • Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)
Cara-caranya :

1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk? Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan air panas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.
pics : refer to http://www.reenaonline.com/2012/01/resepi-waffle-rangup.html

Thursday, January 26, 2012

fatnin's little finger...

Yesterday, I had an emergency leave due to Fatnin illness. She had a light fever and flu, so she needs a rest. I let her slept while she wants. Flu only can cure by rest. Last night, I went upstairs to pray Isya' and left Fatnin alone downstairs. her pa was outside..hishh.. after I prayed, I went downstairs, searched for Fatnin in front of TV, but she was not there.. I was wondered where she was. then I saw her standing in front of laptop, scrolled the mouse and typed on the keyboards. i just smiled and she smiled to me back. so cute she is..ehhehe.. here , a few pics. she already sat on the chairs by this time. at 10pm, she slept, but a few minutes after that she woke up because disturbed by me. oh no!! she woke up now, she will never sleep early after this. haiya..why I gatal2 pakaikan baju at her while she slept haa..she cried out loud because she don't want to wear that shirt. after I pulled out the shirt, she smiled and lay on the pillow quietly. after 10 minutes, she was starting to active back to normal. hehehe. at 10.30pm, she showed no sign to sleep..haiya.. then both of us went to upstairs. at our bedroom, she still wants to play. no sign to sleep yet..adoyai..I switched off the lamp. She still moved here and there. at last, both me and hubby let she plays by her own. she talked loudly "aaahhh, hissshhh, ooooohhh, bla bla bla" and so on. hubby can’t stop laughing. and we hugged her together. at a few minutes, I went to bathroom. during I closed the door, fatnin's little finger was clipped between door's frame. she cried and say " akit akit akit.." poor Fatin.. She showed her fingers to her pa and me..sorry Fatnin..mama don't know your finger was there..I tried to clipped my own little finger, and it was hurting me..oh God, if my big finger is so hurt, how about her little tiny finger..I am sorry Fatnin..after a few minutes, she started to play my hand phone and moved non stop again!! and laughing too. Alhamdulillah, nothing bad happened.  :)