Posts

Showing posts from 2012

casa de raina homestay

dear all,
casa de raina homestay yg terletak di bandar seberang jaya, pulau pinang or penang sekarang telahpun dilengkapi dengan astro(basic plan), washing machine, fridge, dapur gas dan  paling penting air conditioner 2 unit iaitu di master bedroom dan living room..

bersawang sebulan..

hehe..lamanya tak menulis..emm, ma bz la fatnin..dul wat keje opis and tugas sampingan kualiti yang tak pernah berminat di hati..em, fatnin hari ni begitu mencabar keletihan ma la..ketika mama tgh syok basuh pinggan kat dapur, fatnin duk tgk tv,tapi begitu diam sekali..ingatkan fatnin begitu syok melayan channel 611,sbb mama tak pernah pun bukak channel tu sebelum ni..rupanya anak mama ni syok duk pakai lipstick mama sampai kekaki..rosak la 3 btg lipstick mama..adoi la..lipstick boleh beli,takpe la..tp tgk2 kat baju yg baru je mama beli semlm, dah berbekas kaler pink merah..adoi la..abis baju fatnin..rupanya satu lg baju,fatnin dh buat lap lipstick sampai dh tak nmpk rupa bju dh..kena jd kain buruk dh jwbnya..huhu.. mama tak sempat snap gmbr. fatnin kata 'cantik...' tapi mama kata 'no,mcm ghost,hantu..'.. fatnin nangis sbb kata hantu..huhuhu..kena pukul kat tgn sekali,buat sedey n panggil paaa..paaa..alahai.. mama bg mkn bihun sup selepas mandi gara2 lipstick td tu..mk…

satu mlm yg hening

pa n fatnin dah tido dh..ma belum tido lg sbb minum teh ptg td.ma ni,kalo teh ke,kopi ke,nescafe ke,mmg mata jd tak ngantok..tp bdn tahap lemah yg jellyfish dh..sambil nk tggu mata nk pejam( wlpun tatau la bila akn pejam),ma rasa ma nk tulis blog kali ni,tuju kat fatnin n anak2(if adsa rezeki)..so,rasa mcm byk la sikit nk kongsi citer sbb nk bg ank mama baca suatu hr nnt..hehe..byk sgt mama berangan nk tulis, tp mlsnya nk ngasdap tablet kul 1.30pg ni..haa, dh kul 1.30,tp mata tetap lg mcm kul 10 pg gayanya..huhu..kununnya mama nk tulis dr saat2 mama kenal pa n hinggalah fatnin lahir..harapnya angan2 itu jd kenyataan la..maklumla,kalo byk keje,mmg mama tak sempat nk menaip la jwbnya..huhu..

Meet ALLAH

Image

Bersalaman di hari raya..

Image
dulu masa kecik,semua sepupu sepapat i hentam salam..pakcik makcik pun semua kena salam..bila dh besar sikit,masih lg salam antara sepupu yg lebih tua..pastu awal2 kawen,masih lg salam dgn sepupu..ni yg i maksudkan ialah sepupu yg berlainan jantina la..dah lama lepas tu, baru boleh hilang style salam dgn sepupu..maklumla rasa mcm family sendiri..so skrg ni,kalo raya,tak slm dh dgn cousin lelaki,tp dgn wife diorg, i salam la..ish ish..jahil je rasa..bila dh rasa mcm adik beradik,jd gitu la plak..takpe la,skrg ni dh tak salam dah..hehe..ni carta halal n haram bersalaman..

diserang selsema and sakit tekak juga batuk

a few days before eid, i kena serang dek sakit tekak..fatnin sememangnya dah tak sihat.. hubby plak kena serang sakit pada hari jumaat before raya tu..masa hr raya, nak minum ais pun takut tp minum gk la seteguk dua..hormat tuan rumah..pastu 2nd day raya, balik terengganu..sakit tekak makin mengganas..i ckp pun dh tak brp nk kuar suara..hubby kata 'fatnin,mama dh jd suara jantan laaa...' aiyak..sadisnya..sampai la ke hari ini, hari raya ke5, baru ok sikit..tp i batuk la plak..fatnin plak dh ok la sikit...dh tak selsema semlm..tp tghri td,start semula selsema..cdg nya i nk ke kuala trg,nkg wedding roomate masa form 4 kat MRSM PC dulu..dah ank kurang sihat ni, my mum ckp tak yah la duk bwk ank ke hulu ke hilir,nnt lg tak sihat jdnya..so, i pun tak jd la nk g..kitorg rest at home je la today. em, my brothers 2 org tu dh balik penang dh sbb i mintaktolong diorg take in charge org nk check in home casa de raina, 5 hari 4 mlm..alhamdulillah..i upah byk sikit la kali ni sbb diorg san…

dear fatnin..get well soon my lil princess..

fatnin caught flu n fever and cough..pity her.. it's hard for me to see her in pain.

fatnin aneka ragam

fatnin skrg suka ajuk org bercakap..even kat tv pun,dia ajuk..iklan kat tv,dia akan ajuk gk..pastu perlakuan kita pun dia akan ajuk..skrg ni tgh main heel mama..' siapa punya tu?'..dia akan ckp ' nin'..em,semua shoes tu,dia punya tak kira shoes tu mama punya pun..alamak,dah kuar 2 pasang dh..sambil ajuk mat salleh kat channel 707..emm, hari tu massage fatnin dgn baby oil..mula2 dia baring,pastu dia nk pusing badan bg telentang..mama ikut je la apa yg dia nk buat kan..massage la lagi kat kaki fatnin..pastu tau dia buat apa? burpp burpp burpp, mcm kuar angin la kononnya..haha..ni gara2 tiru mama la ni.sbb bila hubby tolong urut betis or back time lenguh2, i kuar angin..ish ish ish fatnin..kelakar tgk toddler mcm dia buat kuar angin..haha..

berkampung di Hosp KPJ penang

Image
hari ni dh masuk mlm ke3 i spent my nights @KPJ specialist penang hospital..fatnin admitted coz of vomitting n diarrhea..ceritanya bermula dari..jeng jeng jeng.. mcm la suspend sgt..hehe..
bermulanya puasa pada hr sabtu bersamaan 21 julai and of coz lan1 ramadhan kan...so,hr sabtu tu we all kuar dr tghri ke petang n tak sempat masak.so, hubby ajak g pasar ramadhan..atau nama singkat param..pembelian makana yg agak biasa aje..mcm takde mood sgt pun nk mkn..i just beli nasi kerabu,hubby plak nasi lemak ayam rempah.utk fatnin, moi sup versi utara atau nama umumnya, bubur nasi..alhamdulillah peringkat pemakanan di param perkarangan masjid perda, seberang perai ,penang, tiada masalah.. kami berbuka puasa dengan penuh keberkatan tanpa pembaziran.hehe..
hari kedua berpuasa, means hari ahad, 2 ramadhan, hubby ajak g rope walk di penang..tepi stadium..nama jalan ialah jalan perak..dari pukul 12 tghri,matahari panas ceng ceng bak kata org terengganu..di redah jua rope walk tu yg agak sesak dgn …

malas la plak nak guna BI..hangat2 tahi ayam je keee???

mcmna la nak improve BI ni kalo hangat2 tahi ayam ek..sbnrnya nak sgt guna BI n improve BI tp takde pemangkin..huhu..emm, harap2 ada pemangkin pas2 ni..hehe..

bermula la interview SHLP

8am, i smpai kat library.. org dh ramai dh.. pastu ramai lagi yg tak photostate 3 copies of proposal, terpaksa la diorg kuar g photostate.. i pun tatau diorg kena g photostate kat mana.. lucky me, kak yuslina dh bgta2u kena 3 salinan..means 1 copy for each panel..i ada inform a few friends.. so far, kwn2 dr psp, dh tau kena buat byk copies.. berkongsi maklumat.. so, i nama first kalo ikutkan atas kertas tu, so i pun dh complete semua salinan tu, i kena la jd org 1st..i rasa masa berjalan sangat lambat walaupun hanya 10 minit je pun..tp macam tertunggu2 la, mana panel ni ek. rasa nk cepat2 masuk and spill out everything..sebab i rasa gabra sangat..ntah la. so pukul 8.40, panel panggil i masuk.. duk dlm tu, pasang kipas angin, tp i berpeluh sakan kena tanya pasal proposal tu. adoi la..selama 30 minit minda ku dikerah.. mcm2 diorg tanya..i jawab setakat i mampu..tp kan, diorg tanya la  mana objektif proposal i. i bgtau la yg i just do as they ask me to do..takde pun bhgian objektif.. the…

from penang to shah alam

we all bertolak hari rabu, 27th of june.. from penang straight way to shah alam. fatnin slept so tight.. good for her.. move off at 3pm, arrived at 8pm at shah alam. then makan2 kat jemari, shah alam. pedas dan mahal..hahaha.. tapi sedap gk la.. :) tapi itulah tomyam paling pedas pernah i makan. rasanya kat bm tomyam kat perda or jalan ke bukit mertajam tu, tak la pedas mcm kat jemari ni.. pedas cili kering.. kalo org kelantan kata, pedas huduh..ahaahaha.. pedas yg susah nak dinikmati.. tp pape pun, sbb sy suka pedas, so sedap je la.. saya makan sampai habis.. tp harga , nahal gak la.. bihun tomyam 1 mangkuk rm 12.90.. wawawawweeeee.. hehehe.. tak pela, dah g restoran, makan je la.. and bayar je la.. keje teruk2 tak cuti2, takkan la nk makan yg harga rm12.90 pun nak kira2 kan.. kedai melayu kita gak tu.. kalo g burger king, habis rm40, takpe je plak aku ni.. ish, teruk tul..tak hargai makanan melayu..hehehe.. melayu ke, siam ke? aaa, biarla..yg penting melayu yg masak..
dah check in h…

check temuduga SHLP

pada hari sabtu, 24 june 2012, sambil rileks2 kat rumah and kemas rumah dengan fatnin, saja2 la cek lagi dan lagi panggilan temuduga SHLP. sebenarnya hari2 pun cek.just nak tau la, dapat ke tak panggilna temuduga ni.. hari2 cek kat mohe je la..tengok, takde mende pun lagi kat http://www.mohe.gov.my/ tu.. so, takpela..mungkin tak kuar lagi la tu kan..
so, saja nk masuk esis.. tup2, berderau darah ku , rupanya ada link SHLP tarikh temuduga bermula 26 - 29 hb jun 2012.. haaa, hari selasa ni?? adakah aku berjaya? so, klik la.. alhamdulillah, berjaya..
sib baik la pada 28hb jun 2012.. sempat nak fikir perjalanan. so, terus call husband(dia kuar jap g cari barang-barang untuk homestay casa de raina).. "abang kena minta cuti 28 hb ni..hehehe"
emm, interview berlangsung di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, atau lebih dikenali sebagai poli shah alam.. jauh gak perjalanan tu nanti kan..tapi takpe, demi mendapat biasiswa untuk menuntut ilmu, sanggup ku redahi onak dan dur…

why english???

why i wrote in english???
challenge myselfimprove myselfto practice
i'm bad in grammar,so i need to improve myself..
lots of weak grammar here and there,

 but, please ignore if u have no intention to correct me.. but, if u want help me to improve my english( oh my english !!!), please please do leave a message..i will appreciate it lotsssssss.. really..

shoes!!!!!

i'm crazy for shooooeeessssss and sandalllssss!!! most of my friends knew it.. today, hubby,fatnin n me went to carrefour seberang jaya @seberang perai. hubby wants to register astro for our homestay, casa de raina at seberang jaya, penang. on our way to the astro booth,i saw 'closing down sales' at Studio, sport clothing and shoes shop..hubby dont wants to come inside coz he is not interested( at first..hehe).. but i insist him to come along.i need a new sport shoes. and finally, 3 pair of shoes for 3 people..fatnin got a white pink nike shoes, hubby chose a pair of brown adidas and me, myself, a slightly white pink adidas shoes..so, everyone happy has a pair of shoes.hehehe.

arriving home safely..

alhamdulillah,i was arrived home safely..now,rest myself after a long trip.penang to kl to penang..on my way back home to penang, i met a lebanese woman from melbourne named mayada chamma with 2 children and a husband(of course 1 husband,rite..hehe)who want to go to penang,langkawi and kl..very nice women..hope they have a nice vacation too..

meeting at putrajaya

attending bc 101 syllabus meeting..went to putrajaya with friend.we lost..i know nothing about putrajaya road.at last,we found galeria.big building.we have our breakfast at 8.30, and the meeting starts at 9am..most of meeting commitees pop up with good ideas..not bored..good..but so many changes in this syllabus for june 2013..

many blogs

it's hard to manage many blogs rupanya..hahaha..so, i decide to put everything only in this blog. no more blogsssssss...hehehehe

at kampung

alhamdulillah, now i am at my kampung. 5 months not seeing my parents(lama giler dah tu kan, padahal penang -trg je pun). fatnin talked to her grandparents only via phone call and skype . em,  i took one week leave. bestnya rest kat kampung..hehehe.. my parents were happy with fatnin around them.. so happy for them too.. :)
house is sold..

perdana de raina homestay at bertam perdana kepala batas available on :

28 may - 1 jun 20123 jun - 8 jun9 jun and so on for more view, feel free to click link above. on this page..

i passed the exam!!!!

alhamdulillah, i passed ceili exam..i really glad coz i  hv not enough time to study all the topic in texts book.for pce paper,i only read Q&A. same goes to ceili paper..but thanks to Allah.alhamdulillah. tomorrow i will start do my proposal. 3 weeks in a row, none stop tasks..

mode: busy as a bee but still need to rest my mind..

emm,surfing la.. fav page : princessvictoria hehe

flawless zone air itam penang

Image
flawless zone beauty spa this is my first time i went to flawless zone at air itam farlim,penang.went there with shuhada,newly wed..eh,not yet..bride to be..best n im satisfied with their service..the spa is very clean,nice and the staffs are very friendly.everything is good..thumbsssss up for flawless zone..hehe

postponed post

saturday post..that postponed...

homestay at seberang jaya available on :
 1. 28-29 may
 2. 31 may - 1 jun
 3. 3 jun and so on

today i will be sit an insurance exam: ceili.. wish me all the best and pass that exam..insyaAllah..amin.. the exam will be start at 5 until 6.30, 60 questions about investment. last week i sat for PCE exam and passed. alhamdulillah. hopefully i pass this ceili exam too. then next task is, write a proposal to further study in master of instructional multimedia at usm.. may Allah give me the best in my life and hope He bless me and i am blessed by Him.. amin..

casa de raina

Image
alhamdulillah Allah memberi rezeki kepada saya untuk menjadikan rumah casa prima sebagai Casa De Raina Homestay. walaupun peralatan adalah simple sahaja, tapi moga-moga homestay ini mendapat sambutan. InsyaAllah. jika sesiapa ingin mencari homestay sekitar Penang, boleh la menempahnya. alamat homestay ini adalah di Apartment Casa Prima, Taman Sutera Prima, Seberang Jaya, Penang. lokasi strategik sekitar bandar seberang jaya, berhampiran dengan carrefour, hospital, tesco, sunway carnival dan lain-lain lagi. gambar akan dimuatnaik nanti.

bersalin yang boleh claim duit..best!!

Delivered baby and got money. It gives me an adrenaline rush.Hahaha.. I am excited to deliver baby as soon as possible.Why? Because at this time, I can claim a cheque...syokrite? em, but I am still not pregnant yet..it's ok, i can wait it..hehhe.. Actually it is not all about money for me myself. It is for new baby laa... so, i can spend more to him/her.. ori put into his/her saving account, for their sake rite? Talking about having a cheque, my fren, zakiah will be delivered a baby sooner. This time, she can claims a cheque up to 5k..wow, so excited on behalf of her..hahaha..

HLA WOMEN PLAN STARTING FROM 21 MARCH 2012

dear friends, starting from 21st march 2012,hong leong dah reduced maximum days utk stay kat hospital ialah 3 hari sahaja..so,siapa yang baru nak mendaftar insurance ini,anda masih mempunyai banyak keistimewaan dalam women plan ini walaupun hari telah berkurang..jangan risau, 3 hari di hospital,means RM3000 masuk ke dalam poket kita atau lebih sweet, untuk anak baru kita ni..better dr takde langsung kan..emm, so, privileges nyer semua masih sama ye kawan2..boleh tgk post saya yg sebelum ni..

HLA 20 MAC 2012

hong leong assurance - woman plan..sangat menarik!!

Woman Plan - Khusus Utk Wanita (Perlindungan dan Simpanan) Berita baik untuk semua wanita-wanita di luar sana. Kini terdapat satu plan perlindungan yang khusus untuk wanita.... Hanya dengan simpanan RM130/RM150.00 sebulan anda akan mendapat faedah-faedah berikut:

Kes

Pendapatan Hospital Semasa Melahirkan Anak

Perlindungan Kanser Wanita

Pendapatan Hospital Atas Sebab Sakit/Kemalangan

Permulaan Kanser untuk payudara/servix uterus -

Pembedahan Plastik (Atas Kemalangan)

Komplikasi Kehamilan

Keganjilan kongenital (anak yang dilahirkan)

Kematian di atas sebab bersalin

Kematian di atas sebab sakit/kemalangan

Kini terdapat satu plan yang khusus untuk wanita. Plan ini memberi banyak manfaat untuk dinikmati. Waktu kehamilan adalah suatu waktu yang sukar dihadapi oleh seseorang wanita tetapi indah untuk dilalui. Plan ini memberi perlindungan di sepanjang kehamilan dan juga perlindungan terhadap anak yg dilahirkan... Selain dari itu, plan ini ju…

crazy for felt fabric!!!

brooch from felt..now  i just knew felt fabric ni leh buat booties or shoes for babies!! tak sbr nk cuba..hehe

kenwood multisnacker

Image
And the story begins..i went to queensbay after read bout daiso,shop of rm5 per item..bought a few things such as cooler pack,thermal bag etc..then,went to Harvey Norman..saw multisnacker: sandwich maker,waffle maker n grilled plate..3 in 1..hubby said okay..i said yeaa!!
from : google..mine not yet upload..sorryyy...

waffle maker..multi maker

i had a waffle maker now!!!!! thanks to hubby..will write about this later..now,i wanna bake my own waffle..

waffle maker, where r u?????

waffle recipe again..but didnt get my own maker yet!!!! i went to tesco seberang jaya, none! jusco seberang perai, none! parkson seberang jaya, none! arrgghhhh...
RESIPI CREAM CHEESE WAFER Resipi Asal : http://noorsha.blogspot.com/

Bahan-Bahan
2 biji telur ( Gred B ) 1 cawan susu segar / susu cair  1 sudu teh esen vanilla 2 sudu besar butter cair / minyak jagung 1 sudu teh garam 3 sudu besar gula 80 - 100 gm cream cheese (suhu bilik) 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu teh baking powder

Cara-Cara
1. Satukan telur, esen vanila, susu segar / susu cair, garam, gula dan cream cheese. Kacau hingga garam dan gula hancur serta cream cheese larut sepenuhnya dan tidak berketul-ketul. 2. Masukkan butter / minyak jagung. Kacau lagi. 3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sebati. 4. Panaskan Waffle Maker. Sapukan dengan sedikit butter. 5. Masukkan 2 senduk adunan waffer tadi, ratakan dan tutup waffle maker. 6. Biarkan waffle sehingga perang. 7. sedap dimakan begitu sahaja atau boleh makan ngan madu,karamel, bu…

homemade waffle..

em, suddenly i feel like to eat waffle..it is easier to buy but i think of selling the waffle too..hahaha..so i googling about waffle maker. em, do you ever heard famous waffle maker in malaysia is TAKADA..hahha.. for me, takada brand ni sort of brand cap ayam la kan..like tesco and giant brand la kan..but, at parkson pun, takada is available ookkkkk.. see not that very cap ayam la dik oiii..ok, talking bout takada, the only waffle maker ever at malaysia, that why takada is the famous waffle maker..oo, i see..then, 1st review about this takada waffle maker (WM) ni, the patterns are not too deep and not crunchy..so, i already out of mood to buy that takada..but i am still googling a few blogs out there.. and i am happy back because a secret ingrediant to make them crunchy..yahoo..eemm, plan for today, find a takada WM..for my 1st try ever..ehhehe
these a few recipes from reena and idazaidi..thanks gals..

Resepi Waffle

3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu segar/susu cair
3 sd(…

fatnin's little finger...

Yesterday, I had an emergency leave due to Fatnin illness. She had a light fever and flu, so she needs a rest. I let her slept while she wants. Flu only can cure by rest. Last night, I went upstairs to pray Isya' and left Fatnin alone downstairs. her pa was outside..hishh.. after I prayed, I went downstairs, searched for Fatnin in front of TV, but she was not there.. I was wondered where she was. then I saw her standing in front of laptop, scrolled the mouse and typed on the keyboards. i just smiled and she smiled to me back. so cute she is..ehhehe.. here , a few pics. she already sat on the chairs by this time. at 10pm, she slept, but a few minutes after that she woke up because disturbed by me. oh no!! she woke up now, she will never sleep early after this. haiya..why I gatal2 pakaikan baju at her while she slept haa..she cried out loud because she don't want to wear that shirt. after I pulled out the shirt, she smiled and lay on the pillow quietly. after 10 minutes, she was…