Saturday, July 28, 2012

berkampung di Hosp KPJ penang

hari ni dh masuk mlm ke3 i spent my nights @KPJ specialist penang hospital..fatnin admitted coz of vomitting n diarrhea..ceritanya bermula dari..jeng jeng jeng.. mcm la suspend sgt..hehe..
bermulanya puasa pada hr sabtu bersamaan 21 julai and of coz lan1 ramadhan kan...so,hr sabtu tu we all kuar dr tghri ke petang n tak sempat masak.so, hubby ajak g pasar ramadhan..atau nama singkat param..pembelian makana yg agak biasa aje..mcm takde mood sgt pun nk mkn..i just beli nasi kerabu,hubby plak nasi lemak ayam rempah.utk fatnin, moi sup versi utara atau nama umumnya, bubur nasi..alhamdulillah peringkat pemakanan di param perkarangan masjid perda, seberang perai ,penang, tiada masalah.. kami berbuka puasa dengan penuh keberkatan tanpa pembaziran.hehe..
hari kedua berpuasa, means hari ahad, 2 ramadhan, hubby ajak g rope walk di penang..tepi stadium..nama jalan ialah jalan perak..dari pukul 12 tghri,matahari panas ceng ceng bak kata org terengganu..di redah jua rope walk tu yg agak sesak dgn pelbagai org ramai yg mmg ramai..fatnin berpeluh2 and non stop saying ' ma, hot..hot...'..tp hubby still tak jumpa gk barang yg dia nk..lgpun excited coz dh lama dia tak g rope walk tu..so lynkan aje..kami balik dr island dh petang so terus ke param.kat situ,i beli lg nasi lemak.hubby beli nasi putih ikan bawal..sampai rumah, bagi fatnin mkn nasi putih ikan bawal tu..hubby plak habiskan masa berbuka puasa..i tak sentuh langsung..
at 2 am,fatnin muntah dgn byknya..dan muntah lagi n muntah lagi n lagi tanpa henti..then kul 3 pg we all bwk fatnin ke hosp sbrg jaya bhgn emergency.doc tnya nk admit ward ke,i mcm hold dulu sbb fatnin tak demam..lgpun tak prepare pape pun.kul 4 lbh smpai rumah..fatnin masih lg muntah2 sampai hingga la ke mlm..lembik n tak bermaya..kesian sgt..biasanya aktif tp kali ni, melepek kat tilam n kejap2 terlelap pastu terjaga utk muntah..n lelap n muntah..n sungguh tak bermaya..huhuhu..sedey i..
selasa plak,start dr pagi hingga ke mlm,fatnin cirit birit..diarrhea..sepanjang hari selasa smpi oe mlm gk..tak muntah dah..tahap tak bermaya hingga ke tahap maximum dh..muka pucat..so,pagi rabu terus ke emergency sbrg jaya..tp staff situ kata bwh 1 tahun,tak boleh terus ke emergency..kena g klinik kesihatan dulu.kalo dpt referal letter,br boleh admit ward..aoi la,prosedur mcm tu ke..fatnin dh pucat tak bermaya.
so i ckp kt husband,g kpj je la..i call cuepec care cimb aviva..kpj penang ni,panelnya..so,terus g kpj.. jumpa dr.francis,dia check2 and told that fatnin was dehydrated..
so kena admit ward..so,we all said 'ok'..masa kena cucuk utk amik darah,punya la menangis 'akit akit akit'..nurse balut pun,duk ckpnsakit gk..huhu..bila dukung,terus tak nangis n said ' ma,nin ngis..'..haha..fatnin ni la hai..

Saturday, July 21, 2012

malas la plak nak guna BI..hangat2 tahi ayam je keee???

mcmna la nak improve BI ni kalo hangat2 tahi ayam ek..sbnrnya nak sgt guna BI n improve BI tp takde pemangkin..huhu..emm, harap2 ada pemangkin pas2 ni..hehe..

Monday, July 16, 2012

bermula la interview SHLP

8am, i smpai kat library.. org dh ramai dh.. pastu ramai lagi yg tak photostate 3 copies of proposal, terpaksa la diorg kuar g photostate.. i pun tatau diorg kena g photostate kat mana.. lucky me, kak yuslina dh bgta2u kena 3 salinan..means 1 copy for each panel..i ada inform a few friends.. so far, kwn2 dr psp, dh tau kena buat byk copies.. berkongsi maklumat.. so, i nama first kalo ikutkan atas kertas tu, so i pun dh complete semua salinan tu, i kena la jd org 1st..i rasa masa berjalan sangat lambat walaupun hanya 10 minit je pun..tp macam tertunggu2 la, mana panel ni ek. rasa nk cepat2 masuk and spill out everything..sebab i rasa gabra sangat..ntah la. so pukul 8.40, panel panggil i masuk.. duk dlm tu, pasang kipas angin, tp i berpeluh sakan kena tanya pasal proposal tu. adoi la..selama 30 minit minda ku dikerah.. mcm2 diorg tanya..i jawab setakat i mampu..tp kan, diorg tanya la  mana objektif proposal i. i bgtau la yg i just do as they ask me to do..takde pun bhgian objektif.. then encik hasbullah tu cakap, oh ye la, dia buat coursework, so takde la benda2 tu.. emm, pelik jugak, patut kena sama mcm buat research..mcmna nak bagi markah ni kalo objektif u takde.. erk, i tatau la kan.. sbb i buat apa yang diminta kat permohonan tu la.. alamak, mcmmn ni ek? aiyak..tepuk dahi..i dh lagi gabra la babe.. ye la..tetiba panel kata mcmn nk bg markah..sedangkan i dh ikut semua kehendak dalam borang permohonan tu.. em, ntah la..tatau la dapat ke tak scholar ni.. semoga dapat..amin..pas je 30 minit yang mendebarkan itu, saya kuar la dengan peluh masih terasa.. kwn2 kat luar bilik tu, semua excited bertanya sbb i am a first person yang masuk kat panel Q tu, so mcm la diorg tanya.. bagus jugak kalo bukan org 1st sbb dpat clue...hehehe.. so, hope semua org dpata scholar n dapat sambung belajar..amin.. :)

from penang to shah alam

we all bertolak hari rabu, 27th of june.. from penang straight way to shah alam. fatnin slept so tight.. good for her.. move off at 3pm, arrived at 8pm at shah alam. then makan2 kat jemari, shah alam. pedas dan mahal..hahaha.. tapi sedap gk la.. :) tapi itulah tomyam paling pedas pernah i makan. rasanya kat bm tomyam kat perda or jalan ke bukit mertajam tu, tak la pedas mcm kat jemari ni.. pedas cili kering.. kalo org kelantan kata, pedas huduh..ahaahaha.. pedas yg susah nak dinikmati.. tp pape pun, sbb sy suka pedas, so sedap je la.. saya makan sampai habis.. tp harga , nahal gak la.. bihun tomyam 1 mangkuk rm 12.90.. wawawawweeeee.. hehehe.. tak pela, dah g restoran, makan je la.. and bayar je la.. keje teruk2 tak cuti2, takkan la nk makan yg harga rm12.90 pun nak kira2 kan.. kedai melayu kita gak tu.. kalo g burger king, habis rm40, takpe je plak aku ni.. ish, teruk tul..tak hargai makanan melayu..hehehe.. melayu ke, siam ke? aaa, biarla..yg penting melayu yg masak..
dah check in hotel , the tree boutique hotel, hotel yg sangat2 simple dan sempit. saya tak kisah la..sbb sy mmg nk tido je pun.. saya mlm nk amik hotel best2 sbb most of the time, mmg saya nk round shah alam..so, tak kisah la bilik dia sempit pun. yang penting bersih.. bersih n nice.. mmg nice pun.. byk brg guna barangan ikea yang kaler putih. so, mmg nice la.. simple sgt.. toilet nya good..  batu2 kecik, sinki white n rectangle, simple je..fatnin selalu excited bila tido hotel..wlpun kali ni, room ni sangat la small.. berbanding masa pergi colmar bukit tinggi, bilik luas, tapi excited nya tak la mcm ni sgt.. my fren kata, mungkin dah besar dah, so dah reti maksud pergi holiday.. holiday keeerrr???? g jalan2 la je kut..ehhehe
em, so mlm tu i plan nak tido awal..tapi fatnin still excite and dont want to sleep. haiya..at last, i kata ada lizard and kena buat bunyi lizard la sana sini, baru senyap merengkok bawah ketiak.hahaha.. pastu terus tido.. emm, masa tu rasanya almost 11 pm..tak awal jugakla jwbnya..
pagi2, hubby dah bangun and woke me up.mcm dia plak nk interview..bagus tul..i bangun n bersiap2, hampir pukul 7, we all kuar bilik. then straight way to PSA. we all decided nk bfast dlm poli je la..takut jam la kat jln coz we are not so familiar jln2 kat shah alam ni. but, cafe dlm poli, senyap sunyi tutup terus.. so, kena tny guard, kat mana area makan yg paling dekat.. i tatau la area mana, tp kedai tu depan nasi kandar apa ntah.. pagi2 lagi dh jual lauk pauk yg begitu menusuk kalbu..ikutkan hati, nk mkn mcm2, tp berdebar2..so, mkn nasi goreng and daging je.. sedap!!! sampai kan rasa nk g lagi kat situ..tp tatau nama kedai apa..hahaha..banyak lagi nk kena fikir time tu kan..dari nk hafal jln n nama kedai tu.. aiyak..

check temuduga SHLP

pada hari sabtu, 24 june 2012, sambil rileks2 kat rumah and kemas rumah dengan fatnin, saja2 la cek lagi dan lagi panggilan temuduga SHLP. sebenarnya hari2 pun cek.just nak tau la, dapat ke tak panggilna temuduga ni.. hari2 cek kat mohe je la..tengok, takde mende pun lagi kat http://www.mohe.gov.my/ tu.. so, takpela..mungkin tak kuar lagi la tu kan..
so, saja nk masuk esis.. tup2, berderau darah ku , rupanya ada link SHLP tarikh temuduga bermula 26 - 29 hb jun 2012.. haaa, hari selasa ni?? adakah aku berjaya? so, klik la.. alhamdulillah, berjaya..
sib baik la pada 28hb jun 2012.. sempat nak fikir perjalanan. so, terus call husband(dia kuar jap g cari barang-barang untuk homestay casa de raina).. "abang kena minta cuti 28 hb ni..hehehe"
emm, interview berlangsung di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, atau lebih dikenali sebagai poli shah alam.. jauh gak perjalanan tu nanti kan..tapi takpe, demi mendapat biasiswa untuk menuntut ilmu, sanggup ku redahi onak dan duri.. hehehe..
i called kak yuslina, dia kata dia pun dunno either berjaya ke tak sbb dia tak check.. then i went to her house(sebelah rumah je pun, tak sampai 5 langkah kaki i yang panjang ni..haha), mintak dia guna je tablet i utk cek nama dia via esis. alhamdulillah, dia pun dapat.. dia 27th june, on my birthday.. luckily, she not went to terengganu yet.. coz she's planning to back to her hometown on monday.. so, boleh la she reschedule plan dia tu..