Wednesday, December 28, 2011

kenapa skype kat my xoom ni tak kuar gmbr?

i baru tgk version skype i, 1.08 something..hahhahaa..too ancient !!
my fren's 2.6..need to install a new one maaa...

skype

semalam fatnin skype dgn tok ayah n nenek n sue in n maksu.. memula muka masam n blur..mklum la dh lama tak skype..tok ayah g haji hari tu..pastu ni dh start semula la edisi skype..dr diam n blur, sakan sembang la jdnya.. siap tunjuk aksi scroll mouse, kata baju sue in cantik, tunjuk gigi..buat muka "huduh", mcm2 lagi la aksi dia..hehehe.. ok, mlm nnt kita skype lg ek..tu pun kalo mama tak bz ye sayang.. :)

Thursday, December 22, 2011

motorola xoom!!



em, ni la malas nk peduli pasal gadget tau..sebab kalo peduli pasal gadget, mesti saya akan terliur utk beli..alahai..segalanya bermula dgn maxis hari tu la..saya sakan duk surfing internet pasal handphone2,pastu terjebak dgn surfing pasal tablet..pastu berkenan dengan tablet..pastu, laptop husband kena format, pastu saya kuar g beli tablet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
adoi...saya mangsa gadget!!!!

ok, for those yang nak amik pakej data internet and motorola xoom(rm299) or htc flyer(for free), leh la tgk webset soyacincau ni ek..
http://www.soyacincau.com/tag/motorola-xoom-3g-maxis/

Tuesday, November 29, 2011

netball

today, start main netball pagi2..tp takla pagi sgt hr ni..i lambat sbb hantar fatnin dulu..sampai2 tu, br je nk start main.sbb student mop and buang air hujan atas court tu dulu..em, i jd GK hari ni di tempat yang teduh..tak la letih sgt..hehhee..seronok!!

homestay bertam perdana

-house is sold-

today, secara sahnya saya memperkenalkan homestay@guesthouse saya di bertam perdana.










Type : De Raina Guest House and Homestay
Area : Bertam Perdana, Kepala Batas, S. Perai, Pulau Pinang
Bedroom : 4
Bathroom : 3
Furnished : Furnished

Jenis Rumah : Terrace, Corner Lot @ Lot tepi (parking : boleh muat 3-4 kereta)
Dari Lebuhraya Utara-Selatan : keluar melalui Tol Bertam atau Tol Sg Dua

Berdekatan dengan :
PLUS : Tol Bertam, Lebuh raya Sungai Dua

Institusi Pengajian :
MRSM K. Batas, ILP K. Batas, Sek. Men. Sains K. Batas, Kolej Komuniti K.batas, MPC, Kolej Matrikulasi P.Pinang, USM (Cawangan Pergigian), ACMS

Community :
Dewan Millenium, Wisma Persekutuan Daerah Utara Pulau Pinang, Hospital K.Batas, Kompleks Dato' Kailan, Penang Golf Resort K. Batas (10 - 15 minit perjalanan)

Tempat-tempat sekitar:
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (10 minit perjalanan)
Uitm Pulau Pinang, Politeknik Seberang Perai (20 minit perjalanan)
Butterworth (15-20 minit perjalanan)
Sungai Petani (20-30 minit perjalanan)
Bukit Mertajam (25 minit perjalanan)
Kulim (30-40 minit perjalanan)
Jambatan Pulau Pinang (25-30 minit perjalanan)
Georgetown, Bayan Lepas, Gurney, Batu Feringghi (45 – 60 minit perjalanan)

Sesuai untuk sekeluarga yang menghantar anak-anak ke pusat-pusat pengajian yang berhampiran atau ke majlis-majlis kenduri bagi tetamu yang datang dari luar Pulau Pinang atau yang datang bercuti di Pulau Pinang. 

Homestay ini dilengkapi dengan:
• Sofa, meja makan
• Peti Sejuk, TV, Seterika, Rice Cooker, Cerek Letrik
• Bilik Tidur yang lengkap ( 4 bilik)
• Kipas siling (remote control) (4 bilik)
• Kelengkapan dapur ( cutlery and crockery )

Harga : RM200 semalam
Deposit : RM 100
Check-in : 12.00 pm / Check out : 12.00 pm

Sila hubungi :
Rosli (019 4155191)
Farrah (019 4495191)

Monday, November 21, 2011

my siblings are here..

emm, last saturday, my little sisters yang 2 org tu akan stay kat my house for 2 weeks..seronok la fatnin ada geng nak main n melayan dia..i pun leh la marking dgn senang sikit sbb tak kacau sgt kut..i hope so!. semalam bawak diorg ke jusco, tgk2 brg apa yg diorg nk..masuk DIY, beli stationery. seronok la sbb byk brg2 girlie2 kan.. ein layan beli cop2 kartun tu..em, takpe la, bagi dia main la sikit cuti sekolah ni..tu ttg my sis la..

hari ni pasal student carry yg amik exam. sorg dtg lambat..sib baik pengawas bagi je masuk.  ish, nk kena tul dak hafiz ni.. sib baik tak la lewat sgt.. tak la sampai 30 mins lagi. so, tgk diorg jwb, ok la kut..harap2 semua lulus..amin..

Thursday, November 17, 2011

jaga exam lagi

hari ni, jap lagi jaga exam. kat BKE plak..selasa lepas kat BKP. kena jadi ketua..emm, bagi arahan sempoi je la..tapi mcm garang je suara , kuat, sebab BKP tu bilik dia gabung 2 bilik kuliah, so besar la sikit kan..em, tapi bosan je..2 jam rasa lama giler..dh la lapor.hehehe..hari ni makan nasi lemak banyak sikit supaya tak lapor sgt time jaga exam nnt..emm, esok jumaat, kena bawak fatnin masuk opis sebab opah kena g sekolah utk PIBG..ehhehe.. jd babysitter la mama esok..ahakss..

Wednesday, November 16, 2011

Nokia N8

emm, menunggu handphone N8..TQ maxis.. :)
org yang paling excited pada hari ni ialah kak ana.. diam2 duk ngadap pc, tgk website nokia , tgk N8..ehem ehem..best nyer..tak sabar menunggu..lalalalala...

Sunday, November 13, 2011

bertam house

it's been a long time agooooo nak post bout our new house kat bertam ni..tapi bz manjang. so today, ada masa sikit nak letak gmbr. em, rumah we all biasa je, maklumla, budget ciput je..em, ni memula we all dpt keys utk masuk umah, so gi la tgk umh tu..then snap la sikit2..so, takde pe lagi la kan..habuk je la yg ada..

ni yg me snap area rumah we all.

hubby start pasang rail and curtain. simple mimple je.. upah nagoya buat..upahnya murah, so boleh la me pilih kain yang tebal berbaldu2 sikit.. upah and kain hanya lah RM1200.00.. so, bolehla kalo sesapa teringin nak buat langsir budget mcm i kan..

ni plak kipas kipus, lampu lampi kat dalam umah..semua style budget la..tak grand2 pun la..simple mimple jugak..hehehe..semua ni beli kat value lighting bukit minyak, dekat dengan krico lama..skrg dah jadi carrefour..
kipas at that time, harganya RM129 (deka je brand nyer) dan RM155 (brand alpha)..semua ni ade remote..orang kata remote tak tahan, tapi i harap semua ni tak cepat rosak..guna lemah lembut je tau.. 
lampu gantung2 yang tiga serangkai ni, RM69 je. sekali dengan bulb. lampu yang segi 4 tu pun sama harga gak. besi biasa je.. 
yang segi 4 bercurve sikit tu (tgh switched on tu), rm 98 time tokey tu offer. aluminium and gagah perkasa sikit berbanding 4 segi tak curve tu..
lampu bulat tu mcm bulan tu, hubby beli dengan harga RM90 sebab yang display..kitorg tanya masa nk beli tu, katanya ada yang baru. dah g kedai esoknya nk amik, hanya yg display je..pastu tokey tu kasi harga murah sikit la..hubby dah berkenan sgt2 dah, so amik je la..huhuhu..
downlight bercorak tu rm 19.50..dan wall lamp tu, hanya la RM20-30 je pun.
kitorg tak sempat dh nk survey kat kl, so beli je la kat penang ni..ada la jugak survey kedai2 lain..lampu yang sama, diorg letak mahal berbanding kedai value lighting ni..so, we all decided, gi beli kat situ je la semuanya..emm, so apa lagi, leh la g sana pas2 ni..hehhe.. ish, dh jadi promoter kedai ni plak gaya nyer..

Tuesday, November 8, 2011

xcdente..

semalam gerak dr hometown, besut kul 1.30 ptg..so, otw nk balik penang tu, ada 3 eksiden.. tapi satu yg paling teruk, hilux and vios..so far we all tgk, takde kemalangan jiwa..tp kereta vios tu, mmg teruk la..tgk mcm bonet enjin tu, mmg tercabut, compressor mcm pecah, and tak dapat gerak langsung la..hilux dah duk atas towing car dah..pastu, kemek giler la depan hilux tu..kalo dh hilux pun kemek giler, confirm la teruk gk kan..tgk pemilik vios tu duk kuarkan teddy bear besar dr keter tu.agaknya tadi beli kat bukit bunga kut. kesian, hujan2 pulak tu. moga2, kita semua selamat dalam apa jua kehidupan kita dari perkara tersebut..amin..pastu tgk plak , budak naik RXZ, motor problem.. ngah kata, rantai moto jatuh/putus..ntah la, tak berapa pasti..emm, kesian gak, sbb hujan..berhati2 ek di jalan raya semua.. semoga dilindungi Allah.. :)

Thursday, November 3, 2011

slow mlow..

emm, skrg ni nk menulis blog pun tak sempat..fatnin ni pantang me bukak laptop, mesti nk panjat kerusi nk sibuk menaip gk.dh la internet connection slow..laptop pun slow..rasa mcm best lg guna window xp sbb tak byk guna RAM wlpun dikatakan tak menarik n ketinggalan zaman dh kan..hahaha..
bercerita pasal blog ni, byk sebenarnya nk citer.tp biasa la, tak sempat..
eh, keje pe la minah ni sampai tak sempat nk tulis blog kan..ok, kat opis, tak nyempat mak nk berblog sbb sibuk dgn kelas n mark paper..pastu dh balik umah, lebih kurg kul 5.30ptg, mak layan main badminton utk hari isnin, rabu n jumaat..pastu plak, mak cuba la nk taip pape citer hari selasa n khamis..kut2 la sempat nk naip yer..
tp mcm mak ckp sebelum ni la, pantang mak bukak laptop, ank mak yang aktif tu dh mula la memanjat kerusi.kalo memanjatkan doa, bagus jugak tu..tp takpe, besar nnt, sll manjatkan doa buat mama yer..

emm, rasa nk letak gmbr, tp tgk ke gaya internet slow ni, mak takut mak ilang sabar je nyah..tp takpe la..gmbr2 ni gmbr2 lama dh..  gmbr raya dgn family mak, and gmbr 1st fatnin's bday..

 




 
FATNIN 1ST BIRTHDAY








BERTAM'S HOUSE

org sibuk kemas rumah, dia sibuk naik tgga..

thinking..

laughing

say aaaaa....

goyang2 kaki..rest ker?

sudah penat..tido ler..


Monday, October 31, 2011

kurus..

story bout kurus ni, ntah la..bila ntah nk kurus kalo asyik makan je kan.. but ok la, compared to weight before pregnant dgn weight skrg, 4 kilos lebih ringan..so, target lg 8 kilos nk turun kan..dapat kah aku?hehehe..emm, ada kawan jual premium beautiful corset..wah wah wah.. terliur kah? hehehe..dengar dr apa dia citer kat blog dia tu, menarik beb..hehehe

Thursday, October 20, 2011

food poisoning

emm, yesterday, kena food poisoning.. i guess sbb i ate cream wasabi dalam pack salad..sakan giler i makan salad tu..1 bowl, i habiskan sorg2..natijahnya, kuar masuk tandas, pastu lemah 1 badan, longlai,tak leh nk bangun, seram sejuk badan dan mcm2 lagi la..adoi haaaii... balik rumah rest n sleep.. hubby balik dr rumah, nk kena g amik fatnin..dia kata hard to drive coz fatnin sibuk nk rebut steering..ye la..i pun dgn longlainya g la amik fatnin gk. tp tak turun ke rumah opah la sbb sangat2 tak larat. balik rumah, nk makan pun tak lalu..last2 tido terus..cian fatnin main sorg2..huhuhu.. pagi ni, masih rasa lemah but i gagahkan diri utk bangun g keje gk la..hope everything will be ok today..amin..

Wednesday, September 28, 2011

lamanya tak menulis

emm, busy mode datang lagi...!!! kena validasi maybe on 10th till 26th of oct.. so preparation for that interview, kena bersambung lagi la kerja nya..dengan buku nya, dengan research nyer..alahai..takpe, demi kesejahteraan akan datang..takpe la mama susah2 bekerja, asalkan ank mama dapat belajar dan hidup dengan baik.. maybe rezeki anak..amin... :)

Thursday, August 25, 2011

fatnin again..

1. fatnin in drawer.

2. ala2 manja la tu ek..

3. testing knit hat

fatnin hari ni hebat kuasa tido..hehe

she slept at 9pm last nite. then at 2.45am she woke up untuk main2. tapi mcm biasa la kalo dh 2.45am, takkan mama n papa nk layan kan..so, she's played alone by her own la..turun naik tilam, panjat papa, golek2 tepi mama..pastu tatau la dia tidur bila..biar je..ehhehe..pastu tetiba dengar dia nangis..Ya Allah, mana anak aku ni..rupanya tersepit celah tilam and dinding..hahhaa..kepala and tangan duk tarik2 bedsheet, takleh nk bangun sebab badan tersekat..nangis biaas2 je..tu la, golek2 sangat ntah ke mana2..tu yg tersepit situ tu..actually, we all tak letak bedframe dh..just bed je..so, tak bahaya la for my fatnin cumell ni..dia pun memang dh pandai turun n naik sendiri.. cuma nya tersekat sbb antar bed and wall tu, mmg sempit sikit la..muat kaki and punggung dia je..hehehe..pastu letih agaknya main sorg2 td, dia tido nyenyak sampai tak hengat..papa kejut nk tukar diapers before g umh opah pun, diataknak open her eyes..punya la tired kan..sampai la ke rumah opah pun, she's still sleep dengan nyenyaknya..ehhehe..fatnin cayang..
fatnin at 7.30am..so tired nih..hehehehe

agenda kuih raya..

hari ini opis busy coz everyone received a lot of kuih raya yang di order sebelum ini..dh rasa mcm sgt2 nk raya dh..kak ana lagi la, esok dia dh nk balik kelantan dh..aaa, best nyer... :)

Tuesday, August 23, 2011

raya dah dekat..yeaa yeaa...

this year, we'll be celeb 1st day eid at besut..my 1st time ever since i am married. 3 years before, we celeb 1st hari raya at kedah. 2nd day of raya, went back to trg.. this year ubah angin la plak kan..bukan apa, saja nk celeb 1st raya kat besut supaya my family boleh raya dengan the only one grandchild yg cumell ni la..si fatnin ni...belah kedah dah ada about 7 grandchilds dh, so takpela kalo fatnin wasnt there on raya day kan..hehehe.. and ni 1st time gak la hubby celeb 1st raya kat umh i..ntah mcmn la..hahaha..apa la komen dia nnt kan kalo tak kena jiwa dia..byk komen gk tu en hubby nih..aiseh.. :p

Thursday, August 11, 2011

busy mode comes again...

ntah la..sem ni rasa mcm busy giler..tatau la busy tang mana ntah..pastu tak nyempat nk setel hal rumah pun..hal bisnes apatah lagi..ni tgh nk wat bisnes wall deco..tp tak sempat nk buat utk diri sendiri gk ni..asalnya nk edit gmbr fatnin and nk print then nk gantung kat umah..tp punya la busy skrg ni, smpai nk bukak adobe photoshop and nk study illustrator pun tak sempat. emm, skrg ni dah kul 1.30, jap lagi ada kelas lagi..aduhai..kelas carry plak tu..mesti takde suara jap lg ni..ngjar dak2 carry, berkobar2 tau..hahaha

pool fatnin dh flat 1..

emm, cerita pasal fatnin's pool.. asalnya 3 layers, and now only left 2 layers yg still full with the air..fatnin's bites make the 1st layer tu flat lor..tetiba je, crawling and biting at one shot..pastu smiling and continue her crawling lagi..alahai anak mama ni..apa daa..

Sunday, July 17, 2011

~~a new laptop~~

lalalalala..laptop lama hancuss!! hard disk still at IT zone. repairing by mr.hisham. but still dunno, ok or not.so sad if it not ok lagi dah..so many pics in that hard disk..but thanks God, i already saved a lot of fatnin's pics from day one till 7 months in dvd..
enough about that sad story of my lappy. now, i am using a new asus laptop.only rm1290. the cheapest (setakat i survey laa) 14" display screen, window 7 ori.. ok kut that price kan..hopefully, it stay longer..
today is the first day KSS's class ( kursus secara sambilan). i am teaching Math B3001. statistic. only 1 student.hehehe..C2 already..already failed 2 times.hopefully, he gets a good result this time ye zaki..

now, story of my sweetheart yg cumell, fatnin.. first time ever, we brought her to the taman tunku at seberang jaya. she quite sleepy at that time. we arrived at that park and snapped a few pics, then put her in stroller, she started  to lentok dah..haiya fatnin.. so, all the pics dah tak menarik la coz she didnt smiled at all..huhuhu...here a few pics of her..
1. new habit..muncung mulut pastu sengih..
2. sibuk nk usik headband dia tu.. pose kat jambatan kecik..
3. mama, fatnin tak larat dah laa...( last snap dh tu)


hobby and teeths..

emm, now she has 6 teeths, here is her hobby.. bite my hbag's tag..

after dah puas hati gigit..
" still ok ke tag mama ni ek? check..check.."

fatnin and her teeths...


fatty me..huhuhu...

fatnin n her inflated pool

Friday, July 15, 2011

alhamdulillah..settle...

today, i feel so release after submit folio. then, i searched for my SKT marks from 2008 till 2010..almost 6 years working here, i just knew that we have right to know that mark..alahai.. emm, suddenly i think about my lil princess. next monday, i go to shah alam, CPCM course. how is she without me for one week...? sedey la..huhuhu...
emm, not in writing mood rite now..backpain lor..need to stop now..nite.. ZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzZZZZZZZZ

half is gone..other half is still waiting..sob sob sob... :(

half of busy mode is gone..PPK : DONE !! folio DH44 : half way... CPCM : waiting... classes : postponed.. uwaaaa..still in bz mode..haa, one more, BTN : waiting...but i really need my boss helps me this time..please, dont let me gooooo to BTN... Help !!!!!

Saturday, July 9, 2011

mode : as busy as a bee...

busy nk mintak kenaikan pangkat DH44.. doakan kami semua di JMSK dan suami ku juga,dapat naik 44 and still stay kat PSP..amin.. :)
(still nk stay kat PSP n nk duk bersama2 geng2 JMSK yg best ni..hehehe)

Sunday, July 3, 2011

Saturday, July 2, 2011

guess where?

nice rite? perhentian island..never been there..huhuhu..pic taken by hubby..he was there on 14th July 2011..


grilled chicken with wedges..
recipe from chef hanieliza's book.

A : 
5 chicken wings
1 tblspn honey
1 tblspn oyster sauce
salt
3 tblspn cooking oil

B: crushed
2 inch ginger
1 tblspn blackpepper
3 cloves garlic

1. put all the ingredient to the chicken and mix well to coat. leave to marinate for 1 hour.
2. grill...

lamb stew

cooked by hubby.. :)


salmon

almost 2 weeks ago..


simple recipe..
1/4 cup chicken stock
1/4 cup lemon juice
200g butter (chilled and diced)

1. pour the stock n lemon juice into a small pan. simmer for 3 mins.
2. whisk in the butter a few pieces at a time. do not allow the sauce to boil ok..
3. salmon tu, just cook in frying pan..
4. spoon the sauce over the fish.

Monday, June 27, 2011

kutu again..

today, we have new member, total now 28 members.. we plan to start in July and end it up on April, means 10 months only.. everyone dont want to wait for 1-2 years, so every months, 2 person wil get rm1400, lumayan beb..hehehe.. :)

Sunday, June 26, 2011

safety gate

emm, yesterday we went to baby shops in search of safety gate..
after surveyed a few shops, i bought a cap ayam je la coz when compared to brand my dear pun, sama je jenis nyer..beza nya hanya lah warna..and yang we bought is all white color. better than yang kaler koning koning tu..
only RM99, and now fatnin dah tak leh crawled up lg dh..
kalo tak, penat ma n pa sll kena angkat letak angkat letak sbb she is an active baby girl..
sampai her pa sll jerit " fatnin ni kenapa la takleh duk diam ni haa?"...

emm, not fit to the wall pun..huhu