Sunday, February 12, 2012

kenwood multisnacker

And the story begins..i went to queensbay after read bout daiso,shop of rm5 per item..bought a few things such as cooler pack,thermal bag etc..then,went to Harvey Norman..saw multisnacker: sandwich maker,waffle maker n grilled plate..3 in 1..hubby said okay..i said yeaa!!

from : google..mine not yet upload..sorryyy...

waffle maker..multi maker

i had a waffle maker now!!!!! thanks to hubby..will write about this later..now,i wanna bake my own waffle..

Wednesday, February 8, 2012

waffle maker, where r u?????

waffle recipe again..but didnt get my own maker yet!!!!
i went to tesco seberang jaya, none!
jusco seberang perai, none!
parkson seberang jaya, none!
arrgghhhh...

RESIPI CREAM CHEESE WAFER


Bahan-Bahan

2 biji telur ( Gred B )
1 cawan susu segar / susu cair 
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter cair / minyak jagung
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula
80 - 100 gm cream cheese (suhu bilik)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Cara-Cara

1. Satukan telur, esen vanila, susu segar / susu cair, garam, gula dan cream cheese. Kacau hingga garam dan gula hancur serta cream cheese larut sepenuhnya dan tidak berketul-ketul.
2. Masukkan butter / minyak jagung. Kacau lagi.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sebati.
4. Panaskan Waffle Maker. Sapukan dengan sedikit butter.
5. Masukkan 2 senduk adunan waffer tadi, ratakan dan tutup waffle maker.
6. Biarkan waffle sehingga perang.
7. sedap dimakan begitu sahaja atau boleh makan ngan madu,karamel, butter, sos coklat, ice cream atau jem pilihan mengikut citarasa.. Selamat Mencuba !~



**UPDATE**

sebagai menjawab soalan Chik Mimi, aku nak share sikit camane nak kasi Waffle ni masak sekata... Dulu mase mula² pakai Waffle Maker pun, ada part yang terlebih perang, ada part yang x perang.... Jadi kalau kawan² nak mencuba Tips ni, dipersilakan dgn segala hormatnya ye... kalau ada Tips tambahan yang biasa kawan² buat, bolehlah kongsi bersama diruangan komen...sebab tak semestinya apa yang kite tau org lain tau kan...n kadang² org len lebih tau ape yg kite tak tau..heheheh...


Tips Menghasilkan Waffle Masak Sekata :

1. On Waffle Maker, sapukan butter nipis² ke atas permukaan waffle maker atas dan bawah.
2. Sendukkan adunan ke atas waffle maker, ratakan.
3. Biarkan waffle maker masak dengan penutupnya terbuka hingga nampak buih² kecil timbul.
4. Lepas buih kecil tu timbul, tutupkan penutup waffle maker dan tekan penutupnya rapat².
5. Nanti akan dengar bunyi berdesir. Teruskan menekan penutup tersebut. Sesekali jenguk² waffle samaada dah perang atau tak...
6. Kalau dah perang bolehlah diangkat...
7. Tips ni sesuai mengikut kondisi Waffle Maker brand TAKADA yang aku gunakan.. mungkin lain brand lain caranya..Wallahualam..Selamat Mencuba!~
recipe from  : norsha.. :)

Thursday, February 2, 2012

homemade waffle..

em, suddenly i feel like to eat waffle..it is easier to buy but i think of selling the waffle too..hahaha..so i googling about waffle maker. em, do you ever heard famous waffle maker in malaysia is TAKADA..hahha.. for me, takada brand ni sort of brand cap ayam la kan..like tesco and giant brand la kan..but, at parkson pun, takada is available ookkkkk.. see not that very cap ayam la dik oiii..ok, talking bout takada, the only waffle maker ever at malaysia, that why takada is the famous waffle maker..oo, i see..then, 1st review about this takada waffle maker (WM) ni, the patterns are not too deep and not crunchy..so, i already out of mood to buy that takada..but i am still googling a few blogs out there.. and i am happy back because a secret ingrediant to make them crunchy..yahoo..eemm, plan for today, find a takada WM..for my 1st try ever..ehhehe
these a few recipes from reena and idazaidi..thanks gals..

Resepi Waffle

3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu segar/susu cair
3 sd(b) marjerin
2 cawan air suam
2 sd(b) gula
1 sd(t) yis
1/2 sd(t) soda bikarbonat
1 sd(t) esen vanilla

Cara-caranya:
1.Blender telur,esen dan gula hingga kembang.

2.Tambah tepung,mentega,air suam.Blender lagi.

3.Tambah susu,yis,soda,blender hingga sebati.

Sedia untuk dimasak.Mudah kan.Saya dapat dalam 10 keping untuk satu bancuhan ni.


RESEPI WAFFLE RANGUP


Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :
  • 12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
  • 2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup)
  • 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)
  • 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika
  • 1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe)
  • Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)
Cara-caranya :

1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk? Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan air panas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.
pics : refer to http://www.reenaonline.com/2012/01/resepi-waffle-rangup.html