Posts

Showing posts from May, 2013

lip tint

Image
Emmm sebelum ni duk cari pasal kulit kusam..sambil2 tu terjumpa plak lip tint yg org duk giler2 sekrg..mmg tak penah tau pasal lip tint korea ni..hehe..menarik jugak..hari2 duk surf net cari yg jual borong..paling murah penah jumpa rm32 sekotak,1 dozen..menarik..tapi risau gak kesan sampingan ke apa ke..hehe..emm,hari ni surf net lagi..tetiba jumpa diy lip tint.. caranya ialah :
1.Vaseline,
2. Shea butter@jojoba oil@olive oil@argan oil@any oil yg sesuai utk lips,
3. Pewarna makanan @ food coloring color pink@ red@yellow@orangeCara:
1. Mix up vaseline+oil+food coloring and stir..
That is it..hehehe..

messy house

Semlm family saya dah gerak ke kl dan akan ke n9 hari ni..pukul 10.30 diorg keluar rumah,fatnin tgh tido sbb kepenatan mandi kolam dgn su ein..bila bangun dr tido,
Fatnin: mana tokyah?
Me: tokyah dh g kl..
Fatnin: nak balik kampung nenek lah..
Me: anin sleeps..kalo tak,nenek dah bawak la..
Emm,dia rasa sunyi la tu..
Pukul 2ptg,mak ayah dan si pengantin baru,rubi dan suami datang melawat..diorg dh bwk mknn siap2..pukul 5 ptg,dah gerak balik ke kedah..mak susah hati tgk badan fahim ada ruam,dan takde bedak nasila. Hari tu saya dah simpan dh tapi hubby tak jumpa cari..rumah pun sangat la messy skrg ni..huhu..tak suka la...

Curtain

Image
Bahagian curtain, kami tempah kat nagoya..beli kain yg sama je semua.. tak suka nak pikir2 kain lain2 utk bilik lain2..buat masa ni,pesen kami mcm tu la..tatau la tukar pesen plak ke nanti kalo dah lama2 duk umah tu kan.. so dr living hall sampai la ke bilik2,sama je kain langsir. Cuma living hall ada sikit roman blind 2 bidang dan dapur lak venetian blind. Kami tempah dr ain curtain. Roman blind satu kaki rm45..kami punya sebidang rm90.. venetian blind plak lebar 54" kalo tak silap, sebidang rm150.. so kat nagoya, kain langsir kami beli rm12.90 semeter..upah dalam rm300++,tak ingat sgt secara tepatnya..em,dulu beli utk umah bertam,kain yg harga rm22.80 setelah offer..kalo g kamdar,kain yg sama sebijik,harganya rm39.90..mak aihhhh...tp kali ni kami beli yg harga biasa je..nipis je rasa..ntah la.nak kata puas hati,tak sepenuhnya la plak.tp takpe la..hahhaha..tp roman blind,silap pilih kaler..tak cukup kain plak tu. Hasilnya,mmg tak puas hati..kain tu patut lebar yg lebih 60".…

Beauty supplement

Image
Hehhee..tajuk.....emm,saya ni tak pernah berkecimpung dengan supplement kecantikan kulit..sebab alhamdulillah Allah berikan kulit saya tiada jerawat sehingga kini..walaupun kulitku ini kategori tak putih langsung@hitam la senang citer,tapi tak kisah la..asalkan kulit sihat n takde jerawat.. supplement yg penah saya makan adalah utk kurus..haha..makan pil surut mustika ratu la,pil anjaib la,pil nona roguy la..kenapa? Sebab perkumuhan saya sangatla tak best..saya membuang kategori payah gak la sebab 3,4 hari baru membuang..husband kata usus panjang..simpan lama..penuhnya lambat,then lambat membuang..huhu..nak kena potong sikit usus mcm chef zam ke ek?dia potong usus kasi pendek, skrg kurus giler..bestnya..hehhe..itu ttg supplement kurus..so sy dh jumpa yg kena dgn saya, nona roguy..sy membuang hari2..seronoknya..badan pun ringan je rasa..tapi...tapi... kalo mengandung kan,takleh la makan jamu..so sy pun tak makan la phyto cleanse nona roguy tu..saya berkenalan pulak dgn shaklee..pil kal…

Cerita jalan jeli-grik..jeng jeng jeng

Emm,takde suspend pun..bukan citwr hantu yer..tapi citer pasal keter abah saya yg terbabas..huhu..alkisah ma n ngah disuruh oleh abah utk dtg ke penang pada hari ahad petang..ngah ada interview jadi kakitangan penjara seberang prai,kat jawi..abah suh try jugak attends interview tu.ala kecergasan fizikal je..ma sebenarnya nak dtg naik bas je mlm esok.sbb sy patut serah diri 21.5.2013 kan..tapi dek krna abah suh jgk dtg,maka bertolak la mereka jam 3ptg..saya pun tatau diorg nak dtg penang.jam 6ptg,abah call...
Abah: long, ma excident..
Me:haaaa,kat mano?
Abah: ma takdok call ko? Excdnt kat jale grik..
Me:haaa...takdok call pung..toktahu pun ma nk maghi..pahtu lagu mano?teruk ko?takpo la..kaklong call dio..
Abah: mintok li(my husband) standby g amik ma kat grik la kekgi deh..
Me: ok ok..
Sgt risau dan sdey..sbb mereka otw nak dtg umah saya,diorg excdnt plak.huhu...
Saya terus call ma.sibbaik ada line..
Ma: ma dan ngah ok jah.tak dok gapo2..alhamdulillah la..ni ado cino duk tolong call to…

Welcome to the world,my baby boy...

Image
Alhamdulillah,my baby boy selamat dilahirkan.. alkisahnya sebelum ini saya planned nak bersalin di pearl maternity hosp di sg.ara, pulau pinang. Dah buat check-up and scanned dah la..edd 15.5.2013,tapi saya masih lagi tak bersalin. Kena serah diri di hospital pada 21.5.2013..jadi tunggu je la..
Pada 20.5,masuk opis jap nak print keje sikit,dan aishah bgtau yg dr.rosita ni kalo lebih hari,dia tak nak sgt sbb takut jadi pape..buat saya gusar la plak sbb dah 5 hari post date..balik umah,pikir2,saya cuba called kpj lagi sekali..klinik dr.lim soo soo,doktor perempuan,dia pun baru lepas bersalin and baru join kpj..kerani dia ckp dalam rm2500-3000 utk 3hr 2mlm..so,called husband,dia kata ok je.lagipun dekat.kerani dia kata dtg lajumpa dr.lim dulu utk scan dan sebagainya.so,kami ke klinik kg.pertama dulu buat rutin checked-up..pastu kul 3 ke kpj penang.jumpa dgn dr.lim..dia scanned n checked semua ok..pastu dia checked jalan..
Dr.lim: dah buka 4cm. Ni kalo I pecahkan air ketuban,sekejap je na…

Edd15.5.2013..post date: day 4

Hari ni dah masuk hari ke 4, over due drpd edd..fatnin dulu lebih 3 hari je..kalo tak bersalin gak hari ni atau esok,kena la serah diri kat hospital on 21.5.2013..huhu

Persediaan barang2 pantang, anak ke2

Banyaknya pos saya hari ni.. anak pertama dulu, saya beli set nona roguy set besar plak tu dgn harga rm500++..tak ingat berapa betul2nya..tp mmg atas rm500..wah wah wah..kunun akan ku guna sakan la..dh tu,yg saya betul2 habiskan ialah phytonatal shj..yg lain masih ada di rumah dan ada gak saya bagi pada kawan saya..emm,kali ni,dah pandai sikit kununnya..tak beli set dah..
Pil: phytonatal 180 biji.
Bengkung: guna krim.serbuk2 saya tak gigih..so bio sirih dibeli setelah baca review dr blogger..
Minuman: atika minuman dlm pantang.dulu saya minum polleney ikan haruan sampai 2 paket.time nk minum,berchentaaaaa la jwbnya.tutup idung..yg atika ni,tatau apa rasa.haha..
Mandian: herbal wash tanamera dan daun2 mak mertua dah bekalkan..dulu daun dr MIL je..ingatkan MIL tak sempat carikan daun utk sy sbb busy adik ipar nak kawen.balik kedah hari tu,tgk2 ada satu beg plastik besar..thanks mak..muahhh..
Minyak: dulu guna nona roguy. Kali ni guna nona roguy yg dah ada dan minyak buatan MIL jugak..mi…

Sne vs aurawhite

Image
Seluruh kulit menjadi kusam untuk pregnancy kali ni..adoi la..tetiba sy rasa nak mencuba supplement utk seluruh kulit..setakat muka ni,taknak la..nak bg kesihatan dalaman yg bagus dulu..  ada baca sne capsule bagus tp mahal gak..rm198,60 biji,utk sebulan..waduh waduh..yg aurawhite 900g(tahan hampir 2 bulan) plak rm125-150,tengok pada free gift..pas baca2 aurawhite,ada plak fer white..rm95 500g..tahan sebulan...mcm2 produk..kat fb td,clayrissa plak kalo tak silap..500g,rm138..mahal gak.nama semua ada utk putihkan kulit.tp sebenarnya saya more kepada nak detox sbb mmg duk rasa dlm badan ni byk toxin sbb perkumuhan saya yang tak berapa nak bagus.sebelum pregnant,makan nona roguy phytonatal then phyto cleanse..ok la hari2 la perkumuhan besar..hehe..dah pregnant,takleh la mkn benda2 tu.tp time pantang nnt,boleh la,sebab jamu herba kan..so,tak sabar nak buang toxin ni..emm,supplement di atas ni,boleh consume jgk dlm pantang,katanyaaaaaaa..yg sebetulnya,tak berapa pasti sbb dr pembacaan blog…

Bersalin,dapat claim rm1000 semalam..

In shaa Allah,kali ni dapat claim insuran dr HLA..cadangnya nak stay 5 mlm la kat pearl maternity hosp tu nnt..alang2 bersalin..ye tak?hehehe.dapatla rm5000.emm,berminat nak tahu lebih lanjut, call saya farrah 0194495191..saya pun agen HLA..

Klinik+melepak di banglo de raina

Image
Pagi tadi kena g check up kat klinik sbb dah post date..so pagi2 kul 8 lebih di hari sabtu,dah terpacak depan klinik kg.pertama..everything ok..alhamdulillah..emm,pastu pergi g rumah baru..hubby drilled shower system kat master bedroom..percubaan yang berjaya walaupun menurutnya ada sikit senget.takpe la..tak nmpk pun kalo tgk sekilas..ini la hasilnya..fatnin tak sabar nak mandi..hehe
Oh lupa nak kongsi tips yg hubby cari kat internet.. cara nak drill pada tiles atau jubin tanpa pecahkan jubin. Caranya ialah tampal pita pelekat atau kita panggil selotape di area yg kita nak drill tu.selotape tu kena yg permukaan kesat la.jgn yg licin lutsinar tu ye..tape kaler putih atau duck tape pun takpe rasanya.. pastu drill la atas tape tu.jeng jeng jeng..jubin tak pecah.. kalo dah tau tips ni,bagus la...kami br je tau sbb 1st time nak drill jubin..hehehhe..pengalaman mengajar kita..betul la tu..ahakss...

At perai's clinic

Appointment dengan doctor.. sebab dah post date dr edd..doc scans and kata everything ok..so, jumpa lg nurse at kg.pertama on 18.5 at 8am..erghhhh..org nak tido semula la pas subuh,nak kena kuar umah nak ke klinik la plak..aiyooo...takpe la..nak wat mcmn kan..kalo tak bersalin lagi,21st may, kena serah diri kat hospital..huhu..anak mama sayang,keluar la esok ek.. dengan normal..janganla kena paksa2 ek..huhu..Ya Allah, semoga aku dapat bersalin dengan mudah,selamat dan sempurna..amin...

Homestay casa de raina is available on 27th may onward...

Sesiapa yang ingin mencari homestay di area bandar seberang jaya,perai,main land,boleh contact saya yer.. rm200 per night,max 10 dewasa..

Edd

Estimate due date..15.5.2013..today,but still gagah ke pasar malam..hehe..emm,fatnin dulu,saya lahirkan dia lewat 3 hari..baby kali ni,tatau la berapa hari lewat..tungguuuu...cepat2 kuar ye baby..amin...

Homestay seberang jaya penang, apartment casa prima

Image
Homestay kami, casa de raina yang bertempat di apartment casa prima, taman sutera, bandar seberang jaya beroperasi seperti biasa. Kelengkapan adalah lengkap. Siap boleh basuh baju lagi ye sebab ada washing machine fully auto..hehe..
Ok, gambar seperti di bawah..
keadaan rumah exactly mcm dlm gambar cumanya cadar je la yang berbeza-beza sebab ada kala color cadar yang lain la kan..nanti kata tak basuh pulak.hehehe..
harga semalam rm200..max 10 dewasa..
3 katil queen, 10 bantal, 2 tilam single extra(yang foldable tu)..
Peralatan memasak,dapur dan tong gas.pinggan mangkuk..
Periuk nasi, peti sejuk 2 pintu, mesin basuh fully auto..
Air cond 2 unit..1 kat ruang tamu, 1 lagi dalam bilik utama..
Sofa, meja makan..
Dekat sangat dengan aeon big,dulunya dipanggil carrefour..jalan kaki pun boleh..
Depan apartment tu,banyak stall makanan jugak.tapi kalau time pelajar uitm ramai cuti, tak meriah sangat la gerai2 tu-.hehe..
Homestay saya in shaa Allah dapat memberikan keselesaan pada anda semua..s…

Magnum brownies

Image
Den raso dah makan salah magnum ni walaupun kotak dah nyato2 tulis choc brownies.sebabnya apo tau,tadi br jo den tgk iklan choc brownies.siap ado walnut segalo eh.tapi yg den mkn semlm,jgnkan walnut,brownies pun takdo..eh eh,takkan la magnum yg kategori wellknown mcm ni pun salah packing..geram eh geram..nak kono poie boli lain ko ni yo?den tak pueh hati ni tak dapek nak mkn choc brownies ni haha..tapi kan bila dh tgk semula icecream tu,mmg la ado walnut kat choc keras yg salut icecream tu..tp kan,isi dlm tu,mmg tak nmpk mcm brownies yg diiklankan pun..sedey sedey..maknanya mmg dh betul la tu tapi indah koba dr rupo..huwaaaa...eh,indah iklan dr nyato..hukhuk..

lamb grill,mkn apa sj yg terliur..

Image
Asyik mkn makanan luar je kan,hari ni makan lamb grill,homemade punya..hehe..emm,bab terliur,semlm beli magnum brownies,ingatkan ada la brownies..rupanya totally icecream choc yg belgian choc..sedap tu mmg la tp ingt ada la ala2 brownies..hehe

Moderasi paper exam..

Kenapa perlu moderasi kalo dah kita bincang soalan dan jawapan dan pemarkahan..ntah la..buat keje bertindan2..mcm2 pihak pengurusan atasan nak bebankan kerja pengajar tapi terhadap pelajar,langsung tak buat improvement..akidah attitude budi bahasa sikap agama, semua makin tak berkualiti dan makin merosot..ya Allah,lindungi kami semua dari kesesatan..jauhkan kami dari segala malapetaka,kejahatan,kemaksiatan,kemungkaran..semoga kami menjadi muslim yg sejati,menurut segala perintah Mu ya Allah..menjauhi segala larangan Mu..amin..

Hana gold..

Image
Ever heard of hana gold?good for long term...akak yg jual hana gold ni kata ustaz zahiruddin jadi penasihat hana gold ni..duk compare dgn public gold..kata kawan saya,public gold ni cina punya.tatau la ada penasihat syariah ke tak.so,kalo sesiapa yg mencari pelaburan emas yang diyakini dan tidak ragu2 boleh la ke hana gold bandar perda tepi damiral bread tu..g sembang2 and ambik ilmu dulu pun takpe macam saya buat..hehe..emm,bagus untuk pelaburan utk pendidikan anak2 dalan jangka masa yg panjang..contoh anak baru 5,6 tahun..ada dlm 10++ utk masuk univ,so harga emas memang meningkat la..boleh beli 1 gram pun boleh..let's say anak ada 3,kalo setiap sorang dapat dlm 10 gram 10 tahun nnt,boleh la lepas byr yuran univ..hehe..emm,harap2 at that time,pengajian percuma..hehe..amin..pointer kasi tinggi laaa...hehe

Akhirnya..su ein dan fatnin bersama..hehe

Image
Sakan tajuknya ek..actually fatnin dh lama giler sebut nak balik kg nenek dan su ein..kdg2 sampai kesian kat dia..mama plak duk tggu masa nak bersalin je ni.tak dpt la nak balik kg.papa pun punya la busy.so,selasa lepas along ani datang penang utk hantar motorsikal pada ika kat usm.naik keter paklong yg ala2 hilux tu tp brand mazda.tatau nama apa.huhu..so ma n su ein pun tumpang sekaki la sebab semua akan dtg tido umah kita la kan..diorg gerak pukul 3ptg,selasa.sampai penang,terus nak pergi ke usm.punya la lama rupanya sesat dr bke highway tu,diorg dh sesat sampai ke port.pastu plak dh kat area usm pun sesat lg.nak kuar ke bridge pun sesat lg.nak dtg umah kita pun,sesat lagi..ya Allah,sampai umah kita jam 1.30pg.fatnin punya la mengantuk,tapi bgtau su ein dah nak sampai,dia tahan mata..cian..
Last skali jam 1.30pg baru sampai kat poli..fatnin terus duk atas riba su ein dah ke hulu ke hilir ikut su ein.pastu fatnin ajak su ein naik tgkat ats ke bilik mainan fatnin.then tgk cd noddy sam…