Thursday, February 28, 2013

Backdated..hehe..fatnin @ kpj..

Kesian fatnin..demam panas dari hari ahad hingga la sabtu..cerita pasal emergency dah habis..saya sambung cerita pada malam hari rabu 20 feb,demam dia datang lagi..makin lama makin naik suhunya..saya call kpj,beds semua penuh..esoknya,hari khamis 21 feb,saya call lagi,kebetulan ada yang discharged..so,saya terus book nak satu katil sebab anak saya dah demam byk hari..so,mmg saya nak anak saya warded hari ni jugak..so,pergi hospital kpj di bandar perda tu je,nak terus refer kepada doc zaidi..sebelum ni dgn doc francis tapi kali ni,try doc zaidi la..doc checks temperature,39.8..tinggi tu..tekak fatnin merah,so dah 4 hari tak sihat,doc kata kena masuk air dan antibiotik..bermalam la di situ 2 mlm,3 hari..masuk petang khamis,keluar petang sabtu 23 feb..kali ni,perangai fatnin sangat2 la manja dan suka menangis..tak nampak je saya,dia akan panggil n menangis..kuat plak tu..huhu..sebelum ni,masa kena food poisoning tu,dia sangatla baik dan bagus dan tak merengek juga tak manja meleleh2..alahai anak omak..huhu..tapi takpe la sayang,asalkan cepat sihat..itu yg penting..alhamdulillah sekarang dia dah ok..


tommee tippee utk fatnin n baby..dan hb darah saya

saya baru je beli tommee tippee 260ml@9oz dari littlekids..menariknya harga sangat2 crazee..seperti yang dipamerkan kat fb littlekids tu..bayangkan la 6 bottles 260ml,harga rm100.80...wah waah,postage free plak tu..apalagi,saya pun beli terus..dah dapat dah..fatnin pun dh minum dah...hehe..setakat yang saya survey kat internet,harga tu la yang paling rendah..atau mungkin ada lagi yang murah,tapi saya yang tak jumpa,mungkin..hehe..sekarang ni,barang2 baby yang dah ada, hanya electric pumps rumbletuff,12 storage bottles yang dibeli semasa expo mom n baby,2 ways stroller,dan feeding bottles yang tommee tippee tu jugak..emm,baju2 takde beli apa pun lagi setakat ni..huhu..emm,anak yang kali ni,hb saya pun turun bermula dengan 13, sekarang hanya 10.8..nurse kata kalo turun lagi,kena refer doc..ala,taknak la..jgn la..saya akan berusaha utk makan kurma hari2..saya pun tak tahu kenapa terjadi begini..wah,ayat..sebab saya jenis lalu je nak makan apa saja..tapi kenapa darah saya tak cantik?huhu..nurse kata,darah saya normal.tak de pun talasemia sebab saya nyer 28.8.. kalo bawah 27 baru la dsarah tak normal,atau maybe pembawa talasemia..emm,erti kata lain,saya adalah normal..emm,jaga pemakanan n banyakkan kurma yer..ok..jom minum susu n makan kurma..good nite..



Sunday, February 24, 2013

MFM sunway carnival

Dah gi beli diapers and susu formula kat fatnin,hubby dah lapar..i dah janji nak treat dia makan hari ni.tapi menu pilihan,i yg pilih..haha..kerana terliur tgk fb k.ruhil makan kat mfm,so i ajak hubby gi makan kat sana..dari carrefour,kami ke sunway carnival utk makan di manhattan fish market..dah makan tu,terus je balik rumah,rehat..takut fatnin masih tak kuat imunisasi badannya..huhu..

Babylove growpants dan susu formula s26 pe gold

Hai..hari ni pukul 12pm td,ada promo diapers brand babylove di aeon seberang jaya atau was known as carrefour seberang jaya..bawa satu diapers biasa bukan jenis pants or brand babylove,dapat free 1 pack growpants..utk fatnin,i mintak size L..so dalam pack tu,ada 16 diapers..hari ni pulak,harga growpants adalah rm29.90..i beli size M,64 pants..fatnin pakai petpet,size M..harap2 muat dgn fatnin..petpet pun murah hari ni,rm30.90..so 2jenis diapers la hari ni yg dibeli..bab susu plak,macam hari tu,i masih mencari susu supaya fatnin bertambah selera makan..kebetulan ada promoter promotes s-26 PE gold untuk 1tahun ke atas..PE stands for picky eater.haha..i memula nak tak nak je untuk beli susu ni.mundar-mandir lagi,berbelah bagi nak bli pediasure..tapi s26 ada pack kecik 400g,ok la juga sebagai trial kan..aunty tu mcm tau-tau je i mcm berbelah bagi,dia pun tunjukkan keratan akhbar sbyk 31K+++ yg like s26 pe gold ni..tp tulisan cina la plak..aunty tu kata yg dalam gambar tu,salah sorang pengguna susu tu..dah tembam skrg..em,hubby kata,try je la.kita usaha dari segi ni.harap2 fatnin ada selera nak makan pasni..amin...em,i pun ambil la susu tu..hehe..doa-doakan la fatnin ada selera makan n sihat..amin amin amin...

Monday, February 18, 2013

pizza hut

hari ni makan tak menentu je kami berdua..i pun letih..fatnin pun,taknak makan pape..makan roti sikit,makan bihun sikit..huhu..malam ni,i order pizza je utk kami berdua..untuk fatnin,jap lagi nak buat bubur nasi..dia makan kismis,kacang,emm, jenis kudap2 je yang dia nak..tapi pujuk gak dia minum air banyak2..susu pun..tiap kali teguk air,fatnin akan cakap
fatnin: doc kata minum air banyak kan?
me: yer,minum air tau..nnt doc datang dia nak tengok..
fatnin: doc tengok tongue anin..anin wat (sambil jelir sikittttt je lidah dia..)..
hubby n me sengih je..demam tapi mulut pot pet pot pet..oklah,daripada tengok dia pasif tak bercakap,lagi buat kita risau kan..huhu..

fatnin demam 40°c

sabtu malam,fatnin dapat tanda2 nak demam..ahad,temperature dia naik sampai 39°c..kami sponging fatnin tapi temp dia naik turun naik turun..tapi tak turun hingga 37 pun..malam plak,dia tetiba menggigil2 jam 1 pagi..we all bawak dia pergi emergency,doc minta sponging sampai temp turun..pastu fatnin kena masukkan ubat bontot..pastu temp naik semula..masa tu dah jam 3 pagi..kena sponging lagi..meraung2 anak dara saya tu sebab sejuk..taknak taknak taknak,satu hospital kut boleh dengar..huhuhu..jam 4 pagi,doc just bagi ubat minum je..jam 4pagi,balik umah..yubby bebel2 gak la..
hubby: kalo setakat wat sponging tu,abang pun boleh wat kat umah..takkan tu je solutionnya..
me: emm,takpe la..kalo esok tak ok gak,kita g kpj je la..sabar sabar yer..(sambil senyum walaupun mengantuk..)
baju i basah2 sebab fatnin taknak sponging kat atas katil..so,hubby spongimg fatnin,so dengan i sekali la kena sponging..sejuk sungguh..patutla fatnin nangis bagai..ye la..jam 3 pagi kan..air plak air dari sinki..huhu..hari ni,ok dah sikit jam 6 petang..ada kaitan ke demga tukar susu ek?sebab sebelum ni dugro,baru je 3,4 hari fatnin minum susu dutchlady..emm,poo poo dia cair hitam,tapi ye la badan pun panas kan..huhu..harapnya dia ok je dengan susu dutchlady tu dan cepat sihat..amin..sekarang ni,dia dah start aktif,duk main kejar2 balloons dengan hubby..nak bagi badan berpeluh..cepat sihat ye sayang..amin..

Saturday, February 16, 2013

Susu formula untuk fatnin..

Sepanjang fatnin lahir sehinggalah fatnin usia 2 tahun 1 bulan,dia diberi susu badan either direct breastfeed or breast milk via bottle kalo kat rumah pengasuh. Jadi selepas i pregnant 3 bulan,I rasa kena la cari susu formula untuk fatnin. Memandangkan kami husband and wife baru nak decide nak bg susu formula(fm), so we all rush je Kedai runcit depan rumah utk beli susu. Tgk mana2 yang pek kecik je sebagai percubaan..yang ada kat Kedai runcit tu hanyalah dugro..yang saiz kecik la..so,kitorg beli la utk trial kan..fatnin ok je bila minum dugro..tapi lama2 rasanya dia semakin sembelit..tambah2 masa cuaca panas hari tu..menangis-nangis sampai kuar air mata tak henti,air liur pun turut keluar sebab dia terjerit-jerit panggil mama and papa..memang kesian sangat kat dia tapi tak tahu nak buat apa at that time..masa nak basuh poo poo dia tu,punya la besar and keras saiz dan rupa bentuk hasil buangnya..patutla sakit..merah plak tu punggung fatnin..hubby terus g farmasi utk beli ubat sembelit..nama lactul rasanya..esoknya ok la dia membuang..tak sembelit dah.tapi dah seminggu,baru kami notice,maybe sebab susu kut..fm dugro tak sesuai kut. .masa tu,we all kat besut,trg,my hometown..tau je la kalo setakat bandar besut,compared to penang la,amatla terhad kedai2 and pasaraya pun ada 2 je.. econjaya dan pantai timur..kami memula g pantai timur,tapi taktahu nak beli susu apa sebab hubby kata,kena fokus utk penghadaman..em,taktahu apa susu yg sepatutnya..td tak sempat nak google dulu..pastu,adik i,farzana tu suggested me supaya g je farmasi,tanya susu yg sesuai..kitorg pergi la farmasi zuq,diorg bagitau, fm novalac it,tp utk 2 thn,takde,dh habis..ada yang baby je..bawah 12 tahun..ala..dia kata cuba cari kat farmasi ehsan..i g cari kat sana,ada tin besar je..sedangkan baru nak cuba,so tak rasa nak kena beli tin besar,kut2 fatnin refused..org farmasi tu suruh tanya kat guardian,pun takde tin kecik..diorg plak suruh i g econjaya,lagi takde brand tu..i dah buntu.i berdiri depan rak susu sorang-sorang sambil scan tiap2 tin and kotak susu tu,rupanya banyak giler brand susu kat mesia ni ye.ni br bandar besut.ishh,pening,selama ni bagi susu badan je,senang and tak pernah ke area susu formula ..huwaaa... pastu kebetulan ada 2 org nurses lalu depan i,i sekat je salah sorg tu,dengan ayat yang laju bagai bertih jagung,pop pop pop i bgtai, 'kak,anak saya umur 2 thn 4 bulan,minum dugro,sembelit,apa susu yg elok akak rasa utk saya beli sekarang?'...dia mcm terkejut gak tetiba disekat dan ditanya begitu laju..hahha..kenapa i tanya laju2, sebab i nmpk akak tu tergesa2, so taknak amik masa dia la..emm,pastu dia pun jwb dengan laju n simple..hahaha.. ' try dutch lady,yang fruity,anak kak pun kena gitu gak..skrg ok dah'.. i pun ckp terima kasih and dia pun walks away laju2 kejar waktu rehat kut dah nak habis..i pun g la lane dutchlady..mana ada perisa fruity..adoi..i tergaru-garu lagi depan 3 jenis perisa dutchlady tu,plain,honey,chocolate..emm..macamama yer.. kebetulan ada salesgirl lalu kat situ,i tanya lagi..dia ckp dugro je yang ada vege n fruity..i kata taknak sebab ank i sembelit..then dia ckp' oh,akak beli je dutchlady.anak sedara saya ok day sekarang.dulu dia semeblit sejak lahir lagi,mak baby dah bagi mcm2 jenis susu dah,dari murah ke mahal,import pun yer..skrg ni,bg dutchlady,dah ok.tapi anak sedara saya,mama dia bagi perisa honey,so skrg kalo perisa plain,dia taknak..better aka try yang plain,yang honey n choc ni,ada yg kata rosak gigi'.. i pun grab je la yg plain..dalam kereta,fatnin nangis2 sebab lapar n ngantuk..hubby buat susu tapi guna air mineral tak suam pun,dalam botol minuman plain water fatnin..fatnin buat muka,bila telan susu tu..hubby risau kut2 fatnin reject susu ni.dia suruh i beli susu lain buat backup..i kats tak perlu,coz i know my daughter..dia tak cerewet dan jenis senang utk try apa2 pun..tapi dalam kereta, i terpaksa bagi susu badan gak la..dia tido dgn nyenyaknya..sampai rumah,hubby bancuh sus dutchlady tu,dia minum sampai 2 botol sebab lapar gak kut..so,betul la,fatnin mudah adapt dgn susu formula..alhamdulillah..so,masih lagi hari ke3 penggunaan dutchlady,so far,fatnin ok..tak tahu la lepas2 ni..harap2 dia ok dengan dutchlady..amin..tapi kwn i yg pharmacist kata,kalo weigh fatnin tak naik,try sustagen plak..em, kita lihat la apa yang akan terjadi selepas ni..hehe..



Sunday, February 3, 2013

Last time ever..

Yesterday, we went to our former house at bertam perdana for the last time ever. We handover all the keys to the new owner, bada and suriza. I hoped they were happy to have that house as we did before eventhought we cannot make it as home sweet hom  e. This is because we never stayed there since we bought it in year 2010. The house known as perdana de raina homestay almost for 2 years ago. It was named after bertam perdana and our daughter. Now, the only one homestay we have is casa de raina, at seberang jaya, pulau pinang. It is a guarded 3 bedrooms apartment.