Posts

Showing posts from February, 2013

Backdated..hehe..fatnin @ kpj..

Image
Kesian fatnin..demam panas dari hari ahad hingga la sabtu..cerita pasal emergency dah habis..saya sambung cerita pada malam hari rabu 20 feb,demam dia datang lagi..makin lama makin naik suhunya..saya call kpj,beds semua penuh..esoknya,hari khamis 21 feb,saya call lagi,kebetulan ada yang discharged..so,saya terus book nak satu katil sebab anak saya dah demam byk hari..so,mmg saya nak anak saya warded hari ni jugak..so,pergi hospital kpj di bandar perda tu je,nak terus refer kepada doc zaidi..sebelum ni dgn doc francis tapi kali ni,try doc zaidi la..doc checks temperature,39.8..tinggi tu..tekak fatnin merah,so dah 4 hari tak sihat,doc kata kena masuk air dan antibiotik..bermalam la di situ 2 mlm,3 hari..masuk petang khamis,keluar petang sabtu 23 feb..kali ni,perangai fatnin sangat2 la manja dan suka menangis..tak nampak je saya,dia akan panggil n menangis..kuat plak tu..huhu..sebelum ni,masa kena food poisoning tu,dia sangatla baik dan bagus dan tak merengek juga tak manja meleleh2..ala…

tommee tippee utk fatnin n baby..dan hb darah saya

Image
saya baru je beli tommee tippee 260ml@9oz dari littlekids..menariknya harga sangat2 crazee..seperti yang dipamerkan kat fb littlekids tu..bayangkan la 6 bottles 260ml,harga rm100.80...wah waah,postage free plak tu..apalagi,saya pun beli terus..dah dapat dah..fatnin pun dh minum dah...hehe..setakat yang saya survey kat internet,harga tu la yang paling rendah..atau mungkin ada lagi yang murah,tapi saya yang tak jumpa,mungkin..hehe..sekarang ni,barang2 baby yang dah ada, hanya electric pumps rumbletuff,12 storage bottles yang dibeli semasa expo mom n baby,2 ways stroller,dan feeding bottles yang tommee tippee tu jugak..emm,baju2 takde beli apa pun lagi setakat ni..huhu..emm,anak yang kali ni,hb saya pun turun bermula dengan 13, sekarang hanya 10.8..nurse kata kalo turun lagi,kena refer doc..ala,taknak la..jgn la..saya akan berusaha utk makan kurma hari2..saya pun tak tahu kenapa terjadi begini..wah,ayat..sebab saya jenis lalu je nak makan apa saja..tapi kenapa darah saya tak cantik?huhu.…

MFM sunway carnival

Image
Dah gi beli diapers and susu formula kat fatnin,hubby dah lapar..i dah janji nak treat dia makan hari ni.tapi menu pilihan,i yg pilih..haha..kerana terliur tgk fb k.ruhil makan kat mfm,so i ajak hubby gi makan kat sana..dari carrefour,kami ke sunway carnival utk makan di manhattan fish market..dah makan tu,terus je balik rumah,rehat..takut fatnin masih tak kuat imunisasi badannya..huhu..

Babylove growpants dan susu formula s26 pe gold

Image
Hai..hari ni pukul 12pm td,ada promo diapers brand babylove di aeon seberang jaya atau was known as carrefour seberang jaya..bawa satu diapers biasa bukan jenis pants or brand babylove,dapat free 1 pack growpants..utk fatnin,i mintak size L..so dalam pack tu,ada 16 diapers..hari ni pulak,harga growpants adalah rm29.90..i beli size M,64 pants..fatnin pakai petpet,size M..harap2 muat dgn fatnin..petpet pun murah hari ni,rm30.90..so 2jenis diapers la hari ni yg dibeli..bab susu plak,macam hari tu,i masih mencari susu supaya fatnin bertambah selera makan..kebetulan ada promoter promotes s-26 PE gold untuk 1tahun ke atas..PE stands for picky eater.haha..i memula nak tak nak je untuk beli susu ni.mundar-mandir lagi,berbelah bagi nak bli pediasure..tapi s26 ada pack kecik 400g,ok la juga sebagai trial kan..aunty tu mcm tau-tau je i mcm berbelah bagi,dia pun tunjukkan keratan akhbar sbyk 31K+++ yg like s26 pe gold ni..tp tulisan cina la plak..aunty tu kata yg dalam gambar tu,salah sorang peng…

pizza hut

hari ni makan tak menentu je kami berdua..i pun letih..fatnin pun,taknak makan pape..makan roti sikit,makan bihun sikit..huhu..malam ni,i order pizza je utk kami berdua..untuk fatnin,jap lagi nak buat bubur nasi..dia makan kismis,kacang,emm, jenis kudap2 je yang dia nak..tapi pujuk gak dia minum air banyak2..susu pun..tiap kali teguk air,fatnin akan cakap
fatnin: doc kata minum air banyak kan?
me: yer,minum air tau..nnt doc datang dia nak tengok..
fatnin: doc tengok tongue anin..anin wat (sambil jelir sikittttt je lidah dia..)..
hubby n me sengih je..demam tapi mulut pot pet pot pet..oklah,daripada tengok dia pasif tak bercakap,lagi buat kita risau kan..huhu..

fatnin demam 40°c

sabtu malam,fatnin dapat tanda2 nak demam..ahad,temperature dia naik sampai 39°c..kami sponging fatnin tapi temp dia naik turun naik turun..tapi tak turun hingga 37 pun..malam plak,dia tetiba menggigil2 jam 1 pagi..we all bawak dia pergi emergency,doc minta sponging sampai temp turun..pastu fatnin kena masukkan ubat bontot..pastu temp naik semula..masa tu dah jam 3 pagi..kena sponging lagi..meraung2 anak dara saya tu sebab sejuk..taknak taknak taknak,satu hospital kut boleh dengar..huhuhu..jam 4 pagi,doc just bagi ubat minum je..jam 4pagi,balik umah..yubby bebel2 gak la..
hubby: kalo setakat wat sponging tu,abang pun boleh wat kat umah..takkan tu je solutionnya..
me: emm,takpe la..kalo esok tak ok gak,kita g kpj je la..sabar sabar yer..(sambil senyum walaupun mengantuk..)
baju i basah2 sebab fatnin taknak sponging kat atas katil..so,hubby spongimg fatnin,so dengan i sekali la kena sponging..sejuk sungguh..patutla fatnin nangis bagai..ye la..jam 3 pagi kan..air plak air dari sinki..huh…

Susu formula untuk fatnin..

Image
Sepanjang fatnin lahir sehinggalah fatnin usia 2 tahun 1 bulan,dia diberi susu badan either direct breastfeed or breast milk via bottle kalo kat rumah pengasuh. Jadi selepas i pregnant 3 bulan,I rasa kena la cari susu formula untuk fatnin. Memandangkan kami husband and wife baru nak decide nak bg susu formula(fm), so we all rush je Kedai runcit depan rumah utk beli susu. Tgk mana2 yang pek kecik je sebagai percubaan..yang ada kat Kedai runcit tu hanyalah dugro..yang saiz kecik la..so,kitorg beli la utk trial kan..fatnin ok je bila minum dugro..tapi lama2 rasanya dia semakin sembelit..tambah2 masa cuaca panas hari tu..menangis-nangis sampai kuar air mata tak henti,air liur pun turut keluar sebab dia terjerit-jerit panggil mama and papa..memang kesian sangat kat dia tapi tak tahu nak buat apa at that time..masa nak basuh poo poo dia tu,punya la besar and keras saiz dan rupa bentuk hasil buangnya..patutla sakit..merah plak tu punggung fatnin..hubby terus g farmasi utk beli ubat sembelit…

Last time ever..

Image
Yesterday, we went to our former house at bertam perdana for the last time ever. We handover all the keys to the new owner, bada and suriza. I hoped they were happy to have that house as we did before eventhought we cannot make it as home sweet hom  e. This is because we never stayed there since we bought it in year 2010. The house known as perdana de raina homestay almost for 2 years ago. It was named after bertam perdana and our daughter. Now, the only one homestay we have is casa de raina, at seberang jaya, pulau pinang. It is a guarded 3 bedrooms apartment.