Posts

Showing posts from April, 2013

wardrobe

isnin petang,kami pergi jumpa owner kilang perabot yg buat wardrobe n kitchen cabinet.dekat giler dgn umah baru kitorg.tapi tak pernah tahu pun.siap ada kilang kat belakang bangunan yg kami selalu lalu..haha..kedai asalnya sangatnya buruk..tapi itu dulu..dulu ye..skrg ni dah ada kilang@gudang perabot..hehe.kami jumpa mr.ang jam 5.30 pm di opis dia..memula harga yg dia bgtau agak mahal jugak..last2 dia bgtau 8" dah ok..tak perlu besar sgt kalo bilik tak besar sgt.nnt crowded.so adjust harga bagi rm4000 je.tapi material yg elok la jgk setakat yg kami survey..glass dan mirror dan aluminum..ok la dgn hrga mcm tu,dapat glass n mirror besar sepenuh wardrobe,pintu slide..8'x10',bukaan 25"@inch.kami tgk contoh wardrobe yg dia buat,cantik tp lupa nak snap.tadi mr ang dtg ukur dan dia tanya ttg kitchen cabinet.kami kata dh buat dgn ideal art.dia kenal jgk la ideal art tu.emm,dia kata takyah sembang lg la nnt u susah hati bila compare harga..haha..aku dh agak dah..sebab mr.ang …

Peace keee??

Image
Gmbr ni papa amik masa fatnin tgh demam high temp 39°c..sempat fatnin buat sign "peace" tp 3 jari akhir..haha..tu mcm sign "ok" la plak..kami tergelak je.sbb tetiba je sempat dia angkat jari utk wat mcm tu pdhal sebelum tu melepek je keletihan..huhu..cian ank mama kan..

Genggam fatimah,bukan kacip fatimah..

Image
Pernah dgr je kan genggam fatimah ni kan..kdg2 org panggil akar fatimah..org nak bersalin,selalu gak rendam akar fatimah ni..em,semalam I saja je la try rendam..orang kata kalo akar tu yang asalnya kuncup je,kalo dah kembang,dah tak lama la nak bersalin..I minggu ni 37 weeks..3 weeks to go..tapi akar tu rendam tak sampai sejam,tak yah tggu semalaman dah,kembang penuh mangkuk..tapi semua ni dtg dr Allah..kalo akar kembang mcm rambut johan raja lawak pun,kalo bukan waktunya utk bersalin,baby tak kuar gak kan.hehe.emm,so skrg ni,tunggu je la waktunya..kwn2 opis yg dah bersalin anak lelaki,semua bersalin awal..hehe..berdebar la jugak..hehe

#gate# Stainless steel + aluminum

Image
Memula kami hanya dapat gate yg kaler itam ni la..mcm perumahan lain,gate free..kaler boleh pilih.tp silap pilih color brown tu..tak menarik..pas discuss lagi dan lagi dgn henry yg buat grill umah,dia sanggup kurang rm750 asalkan amik gate dari dia.sebab memula kami cadang kekal je la gate free tu..em,so bila dh henry kata mcm tu,kami pun setuju la amik stainless steel +aluminium..em,hrga lebih kurang rm15k+++ untuk grill n gate..tepuk dahi la mak. Tapi itu je la yg paling mahal kami kuarkan duit..mahal la bagi kami yg biasa2 je duit dln poket.namun Alhamdulilah atas rezeki Allah..so,ini la gate yang ditempah dr henry..hehe..yg kelakar,en.razali yg penyelia pembinaan tu kata,"dari jalan sana dh nmpk gate ni..elok...nnt boleh la tukar lampu plak." haha..lampu kami agak murah je..mau tak murah,rm25 je sebiji..haha..nk suh beli yg mahal la tuuu..takpe la..lampu tu hiasan je kan..hehe..

Mohd: tokey barang2 dapur dan bathroom berjenama tapi dapat harga murah.ori yer...

Image
Wah,tajuk macam apa yer..glamour si mohd nanti..hehe....
Hari ni g beli sink tap@faucet dr mohd,brand arino.brand ni takla kategori mahal giler coz harga faucet ni kat kedai tepi megamall ialah rm315..harga dengan mohd,rm170..hehe..
sebelum ni beli hood n hob brand fotile dengan  hrga rm2000 pun dr dia..kalo kat kedai sebijik sejibun time offer pun, rm3070..hehe lagi.save duit rm1000..amik dr umah dia,bukan dr kedai,tp boleh dapat warranty mcm kat kedai gak..
emm, berkenan gak shower head brand teka yg mahal tu,harga kedai rm1000,dengan dia boleh dapat rm500,material ialah brass bukan plastik tau..sebab ada gak teka,shower head nya daripada plastik..tp kualiti plastik ni mcm2 la kan..kalo yg brass ni berbaloi gak nak beli kan..tapi mahal kan..rm500,head shj..arm takde.. tapi hubby kata,takpe la,mahal tu..setakat nak letak kat bilik air belakang,takyah la mahal2 mcm tu..kat master bedroom,berbaloi la jgk sbb kami yg nak guna kan..tp brand teka yg sesuai nak letak kat bilik master plak…

hb ok, berat ok..bp ok.. alhamdulillah..

emm, sekarang ni pergi klinik kg.pertama asyik dipuji oleh nurse je.. sakan plak tu..malu2 kucing la i..hahaha.. (kunun...)
sebab hb 13,bp ok, berat naik sepatutnya.. so, everything ok..
kebetulan plak hari tu ada staff uitm, hb nya 10.2..baru dalam 4,5 bulan pregnancy rasanya..so, bila tgk hb i yg 13 tu, nurse pun pakat duk puji la padahal dah 36 weeks of pregnancy..so, diorg suh share tips pada staff uitm tu la..i pun kata la "ikut nasihat kak shidah la(nurse kat kg.pertama tu jugak la..kasi up dia sikit kan..hehehe..tapi betul, dia yg bg nasihat tu kat i)..makan ubat ketika bangun tido.. dulu saya silap time utk makan ubat..saya makan pukul 8am kat opis, kul 8.15am dah have breakfast..so memang tak menjadi la ubat tu..ehhehe.. tapi semua tu pun balik semula pada keizinan Allah.. alhamdulillah..hehehehe...

Hari mencuci..

Image
Dah pasang grill,then sesi cuci rumah..em,i ajk ukur tgkap..fatnin ajk main air,hubby ajk mop..berpeluh2 sbb x pasang kipas lagi..huhu

Manjaku

Image
Nama kedai baby kat area amanjaya,s.p..shopping x byk sgt dah pun..carter's blanket,baby carrier,bju sikit2 je..ni gmbr fatnin rasmikan carrier adiknya.hehe..lelap dgn nyenyaknya..wah wah wah..

Bestnya makan ice cream..

Image
Gaya makan ice cream macam iklan...kunun best sgt la ek..hehe..nyum nyum nyum...

fatnin demam lagi??????

emmm, sedey la bila anak selalu tak sihat.. malam tadi fatnin mandi kat bathroom sorang2 sambil mama duk tulis ukuran tingkap rumah de raina..sambil2 tu mama tgk gak la fatnin tgh mandi, kut2 jadi pape kan..seronok je tgk fatnin mandi.. pastu sekejap je, fatnin dah stop mandi..
fatnin: mama, finish..
mama: tak sabun lagi..sabun la dulu..
fatnin : papa, anin sejuk..( nangis2 kesejukan)..
papa : nape plak sejuk ni..biasanya sakan mandi..

selesai mandi, bersiap, turun bawah untuk makan..
mama: kenapa badan anin panas ni..hot la anin..
papa : ha ah..patut la sejuk time mandi tadi..
mama : ehhhh, jangan la demam lagi..alahai..cian anin..
fatnin: cian anin kan...
mama & papa gelak...hehehe
papa : jom makan ubat..
fatnin dengan rela hati minum ubat sesudu..sudu kedua, jeng jeng jeng..
fatnin : taknak...lali lali lali.. ( sambil lari ke living hall dengan lajunya..)
papa : la, lari pulak..fatnin.....!!!!
fatnin : dah..anin dah minum ubat dah.. taknak laaaaaaa....
mama : ooo, lari ek tadi …

di mana nak bersalin kali ni ye?

ehem ehem, macam2 hospital yang i duk survey dalam internet kali ni..excited nak bersalin kat private hospital sebab anak kali ni boleh claim insurance Hong Leong assurance.. 1 hari dapat RM1000.. alhamdulillah.. so, apa lagi, survey hospital private la kan..ye la..at least boleh duduk hospital yang selesa dan dapat layanan istimewa la sikit..maklumla pas bersalin ni, badan tak larat lagi kan, best la kalo ada orang pampered lebih sikit..hehehe.. memula dah aim nak bersalin di hospital Pantai sungai petani.. husband pun setuju la sebab anaknya akan jadi anak kedah.. mykid number pun sama la dengan dia -02- ..hehehe..tapi dapat berita sedey la plak, pakej bersalin yang RM1888 tu habis dah 31 march yang lepas.. adoi, tepuk dahi la mak.. maklumla i ni bakal deliver baby in may.. tak sempat la jawabnya,.. takpe la..survey lagi la kat internet.. KPJ belakang rumah, ceh ceh ceh, belakang politeknik la sebenarnya jugak, harga agak mahal.. dari RM3k hingga RM 5k.. haaa, sanggup kah mau bayar …

E.l dan m.c

Semalam emergency leave..fatnin muntah malam tadi n x sihat..so,mama jaga anin la hari ni.igt anin akan bgun lambat,tup2 pukul 8.30pg,dah bgun..mama pulak yg keletihan.anin cergas sgt turun naik tangga,main2 permainan dan ikut baby song nyer rentak..huhu..dari pg hga jam 4.30ptg,duk main..mama nak solat asar kul 4.30 tu,bru la anin tdo..papa blik,anin tgh tdo..mama pun ala2 nak lelap sbb hujan lebat dan letih..
Hari ni hari selasa..kena g klinik perai utk minum air gula..eee,tak suka..kena minum sebab umur dah 30 tahun..dah tua la tu jawabnya..so kena puasa la jwbnya.tp minum gak air malam td sbb dahaga sgt..skrg kan musim panas..pastu pg jd minum gak susu low fat n sekeping roti..kalo tak,angin semacam la bdn ni nanti..huhu..sampai klinik,nurse amik darah n suruh minum air gula..agak nak termuntah gak tadi,tapi tahan2..pastu tegukan terakhir yg duk ada dlm gelas tu,rasanya tak mampu nak habiskan..so tuang je la dalam sinki..sikit je pun lagi..buat2 basuh mulut kat sinki tu.hehe..past…

Tanamera spa

Image
Dalam duk google set bersalin,berminat plak kat brand tanamera..packaging menarik...pastu x mahal sgt harganya..ingat nk beli online tapi kat penang pun ada,parkson 1st avenue,so mintak hubby g gak ke sana nk cr tanamera ni.kecik je bhgn tanamera ni,floor sama dgn bhgn kasut n beg wanita..dan duk tepi sama tempat dgn brg kosmetik..xingat brand apa,tp maybe maybelline ke,revlon ke,loreal ke..gitu la.em,lupa nk snap rak tanamera sbb rush nk blik kul 7ptg dh..huhu..ni la serba sedikit yg dibeli..habis rm133++