Monday, April 29, 2013

wardrobe

isnin petang,kami pergi jumpa owner kilang perabot yg buat wardrobe n kitchen cabinet.dekat giler dgn umah baru kitorg.tapi tak pernah tahu pun.siap ada kilang kat belakang bangunan yg kami selalu lalu..haha..kedai asalnya sangatnya buruk..tapi itu dulu..dulu ye..skrg ni dah ada kilang@gudang perabot..hehe.kami jumpa mr.ang jam 5.30 pm di opis dia..memula harga yg dia bgtau agak mahal jugak..last2 dia bgtau 8" dah ok..tak perlu besar sgt kalo bilik tak besar sgt.nnt crowded.so adjust harga bagi rm4000 je.tapi material yg elok la jgk setakat yg kami survey..glass dan mirror dan aluminum..ok la dgn hrga mcm tu,dapat glass n mirror besar sepenuh wardrobe,pintu slide..8'x10',bukaan 25"@inch.kami tgk contoh wardrobe yg dia buat,cantik tp lupa nak snap.tadi mr ang dtg ukur dan dia tanya ttg kitchen cabinet.kami kata dh buat dgn ideal art.dia kenal jgk la ideal art tu.emm,dia kata takyah sembang lg la nnt u susah hati bila compare harga..haha..aku dh agak dah..sebab mr.ang ada kilang,mesti hrga boleh lagi kurang..arrrgghhh.korang,kalo nak buat wardrobe,boleh la buat dgn mr.ang..hehe

Sunday, April 28, 2013

Peace keee??

Gmbr ni papa amik masa fatnin tgh demam high temp 39°c..sempat fatnin buat sign "peace" tp 3 jari akhir..haha..tu mcm sign "ok" la plak..kami tergelak je.sbb tetiba je sempat dia angkat jari utk wat mcm tu pdhal sebelum tu melepek je keletihan..huhu..cian ank mama kan..

Genggam fatimah,bukan kacip fatimah..

Pernah dgr je kan genggam fatimah ni kan..kdg2 org panggil akar fatimah..org nak bersalin,selalu gak rendam akar fatimah ni..em,semalam I saja je la try rendam..orang kata kalo akar tu yang asalnya kuncup je,kalo dah kembang,dah tak lama la nak bersalin..I minggu ni 37 weeks..3 weeks to go..tapi akar tu rendam tak sampai sejam,tak yah tggu semalaman dah,kembang penuh mangkuk..tapi semua ni dtg dr Allah..kalo akar kembang mcm rambut johan raja lawak pun,kalo bukan waktunya utk bersalin,baby tak kuar gak kan.hehe.emm,so skrg ni,tunggu je la waktunya..kwn2 opis yg dah bersalin anak lelaki,semua bersalin awal..hehe..berdebar la jugak..hehe

#gate# Stainless steel + aluminum

Memula kami hanya dapat gate yg kaler itam ni la..mcm perumahan lain,gate free..kaler boleh pilih.tp silap pilih color brown tu..tak menarik..pas discuss lagi dan lagi dgn henry yg buat grill umah,dia sanggup kurang rm750 asalkan amik gate dari dia.sebab memula kami cadang kekal je la gate free tu..em,so bila dh henry kata mcm tu,kami pun setuju la amik stainless steel +aluminium..em,hrga lebih kurang rm15k+++ untuk grill n gate..tepuk dahi la mak. Tapi itu je la yg paling mahal kami kuarkan duit..mahal la bagi kami yg biasa2 je duit dln poket.namun Alhamdulilah atas rezeki Allah..so,ini la gate yang ditempah dr henry..hehe..yg kelakar,en.razali yg penyelia pembinaan tu kata,"dari jalan sana dh nmpk gate ni..elok...nnt boleh la tukar lampu plak." haha..lampu kami agak murah je..mau tak murah,rm25 je sebiji..haha..nk suh beli yg mahal la tuuu..takpe la..lampu tu hiasan je kan..hehe..

Saturday, April 27, 2013

Mohd: tokey barang2 dapur dan bathroom berjenama tapi dapat harga murah.ori yer...

Wah,tajuk macam apa yer..glamour si mohd nanti..hehe....
Hari ni g beli sink tap@faucet dr mohd,brand arino.brand ni takla kategori mahal giler coz harga faucet ni kat kedai tepi megamall ialah rm315..harga dengan mohd,rm170..hehe..
sebelum ni beli hood n hob brand fotile dengan  hrga rm2000 pun dr dia..kalo kat kedai sebijik sejibun time offer pun, rm3070..hehe lagi.save duit rm1000..amik dr umah dia,bukan dr kedai,tp boleh dapat warranty mcm kat kedai gak..
emm, berkenan gak shower head brand teka yg mahal tu,harga kedai rm1000,dengan dia boleh dapat rm500,material ialah brass bukan plastik tau..sebab ada gak teka,shower head nya daripada plastik..tp kualiti plastik ni mcm2 la kan..kalo yg brass ni berbaloi gak nak beli kan..tapi mahal kan..rm500,head shj..arm takde.. tapi hubby kata,takpe la,mahal tu..setakat nak letak kat bilik air belakang,takyah la mahal2 mcm tu..kat master bedroom,berbaloi la jgk sbb kami yg nak guna kan..tp brand teka yg sesuai nak letak kat bilik master plak,hrga rm1000..lagi mahal..sebab shower system complete set..tapi kan,plastik je..so,sama je dengan yg brand apa ntah,lupa la..rino apa ek..yg tu hrga kat kedai,rm280 je..
tapi as i said before,kualiti plastik yang pastinya berbeza la..hehhee..so,skrg ni,misi mencari shower system n shower head masih la terbuka..emm,tuju diy je la kalo nak murah..rosak,tukar lain plak,kan..hahaha..diy confirm la murah..hehehe..

ni la rupabentuk shower head teka yg harga rm500..semata2 ini je..hehe

sink tap kitorg lebih kurang mcm ni cuma tempat nak bukak tutp air tu,kami punya di depan..bukan tepi.tadi try dah pasang kat umah,tapi tak snap pun..hehe
shower system rm1000

Friday, April 26, 2013

hb ok, berat ok..bp ok.. alhamdulillah..

emm, sekarang ni pergi klinik kg.pertama asyik dipuji oleh nurse je.. sakan plak tu..malu2 kucing la i..hahaha.. (kunun...)
sebab hb 13,bp ok, berat naik sepatutnya.. so, everything ok..
kebetulan plak hari tu ada staff uitm, hb nya 10.2..baru dalam 4,5 bulan pregnancy rasanya..so, bila tgk hb i yg 13 tu, nurse pun pakat duk puji la padahal dah 36 weeks of pregnancy..so, diorg suh share tips pada staff uitm tu la..i pun kata la "ikut nasihat kak shidah la(nurse kat kg.pertama tu jugak la..kasi up dia sikit kan..hehehe..tapi betul, dia yg bg nasihat tu kat i)..makan ubat ketika bangun tido.. dulu saya silap time utk makan ubat..saya makan pukul 8am kat opis, kul 8.15am dah have breakfast..so memang tak menjadi la ubat tu..ehhehe.. tapi semua tu pun balik semula pada keizinan Allah.. alhamdulillah..hehehehe...

Wednesday, April 17, 2013

Hari mencuci..

Dah pasang grill,then sesi cuci rumah..em,i ajk ukur tgkap..fatnin ajk main air,hubby ajk mop..berpeluh2 sbb x pasang kipas lagi..huhu

Manjaku

Nama kedai baby kat area amanjaya,s.p..shopping x byk sgt dah pun..carter's blanket,baby carrier,bju sikit2 je..ni gmbr fatnin rasmikan carrier adiknya.hehe..lelap dgn nyenyaknya..wah wah wah..

Bestnya makan ice cream..

Gaya makan ice cream macam iklan...kunun best sgt la ek..hehe..nyum nyum nyum...

Tuesday, April 16, 2013

fatnin demam lagi??????

emmm, sedey la bila anak selalu tak sihat.. malam tadi fatnin mandi kat bathroom sorang2 sambil mama duk tulis ukuran tingkap rumah de raina..sambil2 tu mama tgk gak la fatnin tgh mandi, kut2 jadi pape kan..seronok je tgk fatnin mandi.. pastu sekejap je, fatnin dah stop mandi..
fatnin: mama, finish..
mama: tak sabun lagi..sabun la dulu..
fatnin : papa, anin sejuk..( nangis2 kesejukan)..
papa : nape plak sejuk ni..biasanya sakan mandi..

selesai mandi, bersiap, turun bawah untuk makan..
mama: kenapa badan anin panas ni..hot la anin..
papa : ha ah..patut la sejuk time mandi tadi..
mama : ehhhh, jangan la demam lagi..alahai..cian anin..
fatnin: cian anin kan...
mama & papa gelak...hehehe
papa : jom makan ubat..
fatnin dengan rela hati minum ubat sesudu..sudu kedua, jeng jeng jeng..
fatnin : taknak...lali lali lali.. ( sambil lari ke living hall dengan lajunya..)
papa : la, lari pulak..fatnin.....!!!!
fatnin : dah..anin dah minum ubat dah.. taknak laaaaaaa....
mama : ooo, lari ek tadi yer..
fatnin tersengih..hehehe

tapi fatnin masih aktif..tak macam lemah atau demam..
malam tadi tido ok la..tp macam dengar dia merengek2 resah..
check temperature, 37.7.. tak lama pastu 38..alahai..
papa letak cool fever kat dahi...

mama: awal lagi ni, 7.30 baru ni..jom la g breakfast dengan fatnin..
papa : ok la..
mama : anin nak eats apa ? roti canai ke mi?
fatnin : mi..
g astaka perda, tapi bihun goreng tak siap lagi..
makan la roti canai je...fatnin jatuh kerusi tapi jatuh biasa je sebab jatuh senget2 je..tapi punggung tu jatuh gak la ke lantai..
fatnin : mama, sakit..
mama: tu la, tak duk diam sgt..jom eat la..

pas makan, masa dalam kereta,
fatnin : mama, taknak laaa g umah opah..
mama : habis tu, anin nak g mana?
papa: mama dgn pa work la anin..
fatnin : taknak laa... alaaaaa....
mama : ala, petang ni kita jalan2 ek...
fatnin buat muka monyok....

kat rumah opah ,
opah : kenapa dengan dahi fatnin tu ? ( dari jauh, dah tanya, dengan nada risau)
mama : cool fever je..hehehe
opah : ooh, demam ke fatnin?
mama : anin minum air banyak2 ek..baru tak demam..ni ubat fatnin
opah : ubat hari tu yg KPJ pun ada lagi..
mama : ok la, mana2 pun takpe..hehehe

tengok2 dah duk layan lagu kanak2 kat tv dengan muhammad dah.. gelak2 dah..wah wah wah, tadi kata taknak, sekarang babai mama pun tak..hahahha.. fatnin fatnin.. hope hari ni tak demam la ek sayang..

Monday, April 15, 2013

di mana nak bersalin kali ni ye?

ehem ehem, macam2 hospital yang i duk survey dalam internet kali ni..excited nak bersalin kat private hospital sebab anak kali ni boleh claim insurance Hong Leong assurance.. 1 hari dapat RM1000.. alhamdulillah.. so, apa lagi, survey hospital private la kan..ye la..at least boleh duduk hospital yang selesa dan dapat layanan istimewa la sikit..maklumla pas bersalin ni, badan tak larat lagi kan, best la kalo ada orang pampered lebih sikit..hehehe.. memula dah aim nak bersalin di hospital Pantai sungai petani.. husband pun setuju la sebab anaknya akan jadi anak kedah.. mykid number pun sama la dengan dia -02- ..hehehe..tapi dapat berita sedey la plak, pakej bersalin yang RM1888 tu habis dah 31 march yang lepas.. adoi, tepuk dahi la mak.. maklumla i ni bakal deliver baby in may.. tak sempat la jawabnya,.. takpe la..survey lagi la kat internet.. KPJ belakang rumah, ceh ceh ceh, belakang politeknik la sebenarnya jugak, harga agak mahal.. dari RM3k hingga RM 5k.. haaa, sanggup kah mau bayar itu harga? memang la boleh claim insurance, tp kalo duk 3 hari je, dapatnya rm3k je pun..lagi 2 k, tanggung la sendiri..ehhehe..tapi sebenarnya alhamdulillah dah, rm3k, bila lagi nak claim kan? ye tak? so, KPJ perda, nooo...survey2 lagi, nak doktor perempuan, so try la dewan bersalin muslimah, (DBM) yang dekat permatang pauh.. sangat la dekat dengan politeknik, tapi tak pernah sampai pun ke hospital itu.hehehe.. uik, agak scray jugak keadaannya.. emm, rumah kedai yang ada gudang barang kat tepi DBM ni.. masa hari i g tgk kat DBM ni, ada lori, ada kayu kayan yang buat lapik barang-barang gudang, adoi, scary the marry..hehehe..
husband : abang rasa kesian la tengok keadaan ni.. nanti nak datang hantar bersalin pun, rasa kesian..
me : (gelak)..kawan saya kata tenang dan damai je..
husband: tenang, damai dan takut..
me : (gelak je la..). saya masuk g tanya rate jap ek..
husband: masuklah.. abang tunggu kat luar dengan fatnin..
me : okay..

rate nya, agak pricey bagi i sebab rm1800 untuk 2 hari 1 malam.. bilik hanya ada 5 sahaja kat situ katanya..tak boleh nak stay lama2 sebab takut tak cukup bilik..
apa yang boleh i kata ialah : 
kawasan persekitaran : 1/5
keadaan dalam hospital : 2/5
harga : 3/5
jarak (dari rumah ke DBM) : 5/5

kemudian i try gak ke hospital pantai sungai petani untuk jumpa dr.june and tanya harga semasa untuk bersalin.. crowdednya.. i sampai sana jam 11.40am, tapi kaunter kata dr.june nyer appointment dah full untuk sekarang..kena datang jam 2.30ptg plak..so, i g ronda2 kedai baby manjaku dulu.. pastu makan..sampai kat hospital ,kena menunggu lagi jugak sebab dr.june keluar lunch..bila masuk ke klinik dr.june, suasana agak calm sikit..tapi bilik doktor kat situ kecik je.. husband kata lain sungguh dengan KPJ..harga untuk ward, tak la beza sangat antara KPJ dengan pantai ni.. tapi tenang dan exclusive la KPJ berbanding pantai SP..hosp pantai tempat lain, tatau, sebab tak pernah masuk..tapi admission dan lobby hospital pantai, cantik dan exclusive gak la.. boleh tahan la..cuma klinik doktor je crowded sebab kawasan terhad, pack je rasa.. padat gitu..suhu, tak berapa sejuk..ehhehe
so :
kawasan persekitaran : 3/5
keadaan dalam hospital( klinik2 pakar je la yg i tgk) : 2/5
harga :  ouch, lepas call billing dept, harga untuk ibu rm2500-3000, baby rm1000-1500.. so, tambah tu, lebih kurang rm4000..mahal jugak..
jarak : 2/5 jauh la mek..poli ke sp, dalam 30 mins - 40 mins..jem, maybe tak la sangat sebab dekat dengan tol dah..

akhirnya sebulat hati rasanya nak pergi bersalin di pearl maternity hospital di sungai ara, bayan lepas, pulau pinang..hehehe.. kenapa ??? kawan2 ramai bersalin kat situ, comment mereka, good services..
em, so first time pergi ke sana sabtu lepas.. kawasannya rumah kedai corner lot tapi ok la berbanding DBM..sebab kawasan tepi jalan gak la..tapi agak susah nak cari.. i on garmin..hehehe..baru la jumpa.. ramai sangat orang datang check up kat situ sabtu lepas..i sampai jam 3.40, dapat jumpa doktor rosita jam 6.10 petang.. ayoyo..nasib baik tak bawak fatnin..kalo tak kesian dia kebosanan..emm, doktor agak nice and lembut.. beri penerangan dan friendly..
harga 4 bedded : rm1660
single room : 2250
family room : 2500++ ( lupa)
so ;
kawasan persekitaran : 3/5
keadaan dalam hospital : 4/5, sangat bersih.. walaupun kena buka kasut, tapi tapak kaki tak de langsung kehitaman kerana debu.. bersih je..sukaa...( setakat kaunter dan bilik doktor dan toilet je la i tgk)
harga :  4/5.
jarak : 1/5 jauh jugak la mek..poli ke pulau, dalam 40 mins ++..kena lalui bridge pulau pinang...
harap2 sempat la sampai hospital kan..hehehe..
so, doa2 kan la i dapat bersalin dengan selamatnya di pearl maternity hospital dengan keadaan normal..amin.. :)



Tuesday, April 2, 2013

E.l dan m.c

Semalam emergency leave..fatnin muntah malam tadi n x sihat..so,mama jaga anin la hari ni.igt anin akan bgun lambat,tup2 pukul 8.30pg,dah bgun..mama pulak yg keletihan.anin cergas sgt turun naik tangga,main2 permainan dan ikut baby song nyer rentak..huhu..dari pg hga jam 4.30ptg,duk main..mama nak solat asar kul 4.30 tu,bru la anin tdo..papa blik,anin tgh tdo..mama pun ala2 nak lelap sbb hujan lebat dan letih..
Hari ni hari selasa..kena g klinik perai utk minum air gula..eee,tak suka..kena minum sebab umur dah 30 tahun..dah tua la tu jawabnya..so kena puasa la jwbnya.tp minum gak air malam td sbb dahaga sgt..skrg kan musim panas..pastu pg jd minum gak susu low fat n sekeping roti..kalo tak,angin semacam la bdn ni nanti..huhu..sampai klinik,nurse amik darah n suruh minum air gula..agak nak termuntah gak tadi,tapi tahan2..pastu tegukan terakhir yg duk ada dlm gelas tu,rasanya tak mampu nak habiskan..so tuang je la dalam sinki..sikit je pun lagi..buat2 basuh mulut kat sinki tu.hehe..pastu g melepak kat area pesakit luar sbb kat situ x kepam n byk kipas..kalo kat bhgn ibu n anak,ya ampun,kepam,xbuka pintu,gelap,kusam,masam semua xbest la..kesian tgk baby2 yg dtg nk cek kat situ..panas dgn 2 kipas siling je..adoi..nasib baik baby mama kena cek pun,kat klinik kg.pertama..tapi kalo kena kuning,kena g perai gak.mcm fatnin dulu kena gak ke sana..em,berbalik ke air gula..pas 2 jam,g amik darah semula.bdn dah penat n lapar..gigil2 jari jemari..beli aiskrim n mkn roti n minum air mineral buat alas perut..blik umah,lelap sbb penat kehilangan tenaga..hehe..hari ni birthday papa,tapi xde wat pape special pun..ingat nk g damiral beli kek tp x larat..tapi papa dah bli pisang goreng,burger n moi sup sama2 dgn anin td pas blik keje..so,x jadi la makan kek..hehe

Monday, April 1, 2013

Tanamera spa

Dalam duk google set bersalin,berminat plak kat brand tanamera..packaging menarik...pastu x mahal sgt harganya..ingat nk beli online tapi kat penang pun ada,parkson 1st avenue,so mintak hubby g gak ke sana nk cr tanamera ni.kecik je bhgn tanamera ni,floor sama dgn bhgn kasut n beg wanita..dan duk tepi sama tempat dgn brg kosmetik..xingat brand apa,tp maybe maybelline ke,revlon ke,loreal ke..gitu la.em,lupa nk snap rak tanamera sbb rush nk blik kul 7ptg dh..huhu..ni la serba sedikit yg dibeli..habis rm133++