Posts

Showing posts from August, 2013

Galaxy note vs galaxy mega

Image
Em beza di antara galaxy note dan galaxy grand hanya sedikit sahaja secara am nya.. yang ketara adalah saiz galaxy note 5.5" manakala saiz galaxy mea 5.8@ 6.3"..manakala processor plak note mempunyai quad core dan mega hanya dual core. Memandangkan saya ni hanyalah ingin menggunakan handphone sebagai alat perhubungan dan internet sahaja, memadai la dengan hanya dual core. Lagipun saya memang nak screen besar..hehe..maka survey la kat internet harga galaxy mega. Paling murah saya tengok di lazada kalo tak silap, rm1335.. tapi scren protector kena beli asing. So g la jalan2 kat carrefour, rm1400 dapat screen protector dan casing kulit..sukanya saya terhadap casing yang diberi..best sbb cantik la..hahaha.. semoga hp kali ini bertahan lama.. Seingat saya hp pertama saya adalah alcatel. Pastu 3310 nokia. 8250 nokia..motorola candy bar. Motorola flip. Nokia candy bar 3g.pastu lagi dapat free Nokia keypad getah semasa daftar celcom. Nokia N8 dan htc desire s..tu pun dpt free masa s…

Handbag letak kat kaki

Image
Jangan letak di atas seat kereta ye.. bahaya. Nanti tak pasal2 cermin keter pecah, handbag kena curi..adoi la..

Jangan tidur kurang dari 6 jam la jawabnya..

Image
Em baca jgn tak baca..tapi sy pun memang amalkan tidur lebih dari 6 jam.kalau tak,lenguh kaki jadinya..tatau la nape.tapi kalo tak cukup tido,memang gitu jadinya.kadang2 boleh demam kalo berhari2 tak cukup tido.huhu.. tak sangka tak cukup tidur boleh bawa maut ye..

Open house and kenduri

Sepanjang syawal ni,tiap2 minggu ada jamuan raya kan..habis diet saya lepas pantang.haha.takpe la.pas syawal nnt,saya nk start program puasa hr khamis.inshaaAllah..mudah-mudahan tercapai la.maklumla kena ganti puasa banyak gak ni.huhu

Find non-toxic stuff?

What a best quote ever...

“For attractive lips, speak words of kindness,
For lovely eyes, seek out the good in people.
For a slim figure, share your food with the hungry.
For beautiful hair, let a child run their fingers through it once a day.
For poise, walk with the knowledge that you never walk alone.“
-Audrey Hepburn

Kosmetik yang selamat digunakan.. go green.. hehe

Simple and natural

I wanna vote for tanamera

http://you.tanamera.com.my/2008/01/yo-yo-yo.html?m=1Reading that so many chemical and toxin around us make me feel sick.. how can i live chemical free nowadays? Tanamera brown soap and face soap cost me rm15 which are not too expensive. But tanamera shampoo cost me rm40 for 100ml..ayoooo...
ok la, for shampoo maybe I can buy organic shampoo from organic section in jusco aeon that only cost me around rm18-26..more than 100ml if I am not mistaken.
How about my face powder? The thing that I using everyday.. bodyshop cost me rm52 rasanya. Two way cake.. ok la...emm, banyak duit la kena guna pasni.huwaaa... survey lagi yer..

Check produk anda

Skin Deep® Cosmetics Database | Environmental Working GroupLink kat atas adalah pangkalan data tentang produk-produk yang ada dikeliling kita samada bahaya atau tidak, natural atau tidak.. sy dah try cari byk produk tapi database ni more to buatan us kut..sebab yg korean cosmetic, tak de result pun. So kalo ada sesiapa tau database utk korean cosmetic, menarik gak tu.. hehe

Label skin care tu, susah nak faham kan..

Toxic GlossaryRead this.. memudahkan kita dalam memahami isi kandungan skin care kita.. hehe..
Panjang ceritanya tapi berbaloi utk kita tahu bahaya atau tidak skin care yang kita tgh consume sekarang ni tau..

Mesin jahit

Image
Hari ni groupon ada deal mesin jahit mini..rm69.. saya baru je beli semlm, kat lelong.my.. rm69 + postage rm8..total rm77..dia bagi adapter sekali..yg groupon tak pasti bg ke tak..kalo bg gak, saya dah rugi rm8 huhuhu.. kenapa la groupon lambat kuar deal semalam..kenapa saya tak sabar nak beli? Agaknya betul la orang kata, nak beli pape, beli la hari isnin, khamis dan jumaat untuk lebih baik dan berkat..hari tu kan hari yang elok..hehe..

Doa qunut nazilah

Image

Emm dah berapa tahun eyeshadow, blusher, cream dan benda2 seumpamanya dalam almari tu?

How Long Can You Keep Skin Care Products Before They Expire?
Haaa, kalo rasa dah lama, dalam lebih dua tahun,tapi tak abis2 lagi..pastu sayang plak nak buang kan, silanla baca..
Jangan risau, dua tips je..1. Smell
2. SeeKalo semua ok, boleh guna lagi..hehe..
Baca jangan tak baca yer..

Make up oh make up

5 Things That Should Never Be In Your Makeup | Rodale News5 benda yang tak boleh, tak patut, jangan, a big no no no... 1. Fragrance2. Parabens : preservative chemicals3. Triclosan : an antimicrobial chemical4. Formaldehyde-Releasing Preservatives : human carcinogen5. Sodium Laureth Sulfate and Other PEG CompoundsBaca untuk lebih details yer.. :-)

Oh skin care saya

Seperti yang saya pernah pos sebelum ni, saya adalah jenis tak kisah sgt dengan kulit muka. Cukup sekadar ada pencuci muka dan moisturizer. Brand pun campur2 je..ingat dulu memula pakai skin care ni masa sekolah menengah. Tapi masa tu my mum yg suruh pakai. Dia bagi guna yang revell punya.. tahu tak revell?pastu sy pernah pakai olay,loreal,safi,bio essence,garnier,dove and apa ntah.dah lupa..cream muka pun sama..macam2 jenis..dan yang pasti saya tak penah guna produk muka buatan orang melayu seperti natasya,sendayu tinggi,olynn,rzac ke apa ke kecuali pada tahun 2012 setelah berumur 30 tahun,saya cuba as beauty.pada saya,produk ni ok je.tapi hati tak yakin 100% setelah byk produk melayu yg ada kesan sampingan seperti muka yg merah mcm udang kena bakar kalo duk tgh panas..naik jeragat teruk kalo berenti pakai dan byk lagi la..so sy hanya pakai krim siang..pastu sy makin tak pakai..pastu sy stop..bila sy terjumpa akak yg pernah pakaias beauty tu,dia dh stop pakai dah.and agak banyak juga…

baby girl of kak rafizah

Image
Akhirnya my colleague a.k.a my beloved sis, k.fizah dah selamàt lahirkan baby girl awal satu minggu dr due date nya.. tak sempat sambut raya la dia.hehe.. kak fizah ni pun ambil insuran hong leong yang women plan. So dia bersalin di hospital seberang jaya, duit claim nanti, full la dia dapat. Bestnya. Hehe. Kak fizah ni,cadangnya nak bersalin di kpj pulau pinang. Belakang politeknik ni je pun. Dekat sangat dengan rumah dia di kondominium mutiara tu. Dia dah g check up dengan doktor lim soo soo yang baik dan lemah lembut itu. Tapi kerana tekanan arah dia tinggi,dia dikejarkan ke hospital seberang jaya selepas rutin cheçk up di klinik bukit tengah. Takpe la, semua dah selamat. Janji tak kena operate kan hehe..alhamdulillah.. ni gmbr baby dia. Sebijik muka bapaknya en.shahril.hehe

Selamat hari raya ke3 n 4

Image
Today, we at kak yah's house. Main menu is bihun soup. Yummy.. yesterday we went to abg chaq's.. main menu : nasi beriani. Kak chaq's kuzi is delicious..


Selamat hari raya

This year, we are celebrating eidul mubarak at my parent's..fatnin is wearing baju kurung and she's love it.. :-)
I will post the pictures later. Too busy coz i am eating non stop..oh my gucci.. please behave farrah...