Tuesday, August 27, 2013

Galaxy note vs galaxy mega

Em beza di antara galaxy note dan galaxy grand hanya sedikit sahaja secara am nya.. yang ketara adalah saiz galaxy note 5.5" manakala saiz galaxy mea 5.8@ 6.3"..manakala processor plak note mempunyai quad core dan mega hanya dual core. Memandangkan saya ni hanyalah ingin menggunakan handphone sebagai alat perhubungan dan internet sahaja, memadai la dengan hanya dual core. Lagipun saya memang nak screen besar..hehe..maka survey la kat internet harga galaxy mega. Paling murah saya tengok di lazada kalo tak silap, rm1335.. tapi scren protector kena beli asing. So g la jalan2 kat carrefour, rm1400 dapat screen protector dan casing kulit..sukanya saya terhadap casing yang diberi..best sbb cantik la..hahaha.. semoga hp kali ini bertahan lama.. Seingat saya hp pertama saya adalah alcatel. Pastu 3310 nokia. 8250 nokia..motorola candy bar. Motorola flip. Nokia candy bar 3g.pastu lagi dapat free Nokia keypad getah semasa daftar celcom. Nokia N8 dan htc desire s..tu pun dpt free masa sambung contract maxis..hehe..ada lagi beberapa handphone yg saya guna tapi tak ingat dah jenis apa.haha..dari takde kaler hinggalah sekarang mcm2 hp boleh buat kan..cuma apple je saya tak pernah pakai. Samsung plak,ini first time.. alcatel, nokia, motorola(tablet pun saya pakai motorola, tahan lasak gitu.hehe.tp nk jual, org kedai pun taknak beli. Skrg jadi yang fatnin punya la.hehe)..yg tablet murah and handphone clone pun pernah beli.tapi tak tahan bateri mudah flat..huhu..

Sunday, August 25, 2013

Handbag letak kat kaki

Jangan letak di atas seat kereta ye.. bahaya. Nanti tak pasal2 cermin keter pecah, handbag kena curi..adoi la..

Jangan tidur kurang dari 6 jam la jawabnya..

Em baca jgn tak baca..tapi sy pun memang amalkan tidur lebih dari 6 jam.kalau tak,lenguh kaki jadinya..tatau la nape.tapi kalo tak cukup tido,memang gitu jadinya.kadang2 boleh demam kalo berhari2 tak cukup tido.huhu.. tak sangka tak cukup tidur boleh bawa maut ye..

Saturday, August 24, 2013

Open house and kenduri

Sepanjang syawal ni,tiap2 minggu ada jamuan raya kan..habis diet saya lepas pantang.haha.takpe la.pas syawal nnt,saya nk start program puasa hr khamis.inshaaAllah..mudah-mudahan tercapai la.maklumla kena ganti puasa banyak gak ni.huhu

Friday, August 16, 2013

I wanna vote for tanamera

http://you.tanamera.com.my/2008/01/yo-yo-yo.html?m=1

Reading that so many chemical and toxin around us make me feel sick.. how can i live chemical free nowadays? Tanamera brown soap and face soap cost me rm15 which are not too expensive. But tanamera shampoo cost me rm40 for 100ml..ayoooo...
ok la, for shampoo maybe I can buy organic shampoo from organic section in jusco aeon that only cost me around rm18-26..more than 100ml if I am not mistaken.
How about my face powder? The thing that I using everyday.. bodyshop cost me rm52 rasanya. Two way cake.. ok la...emm, banyak duit la kena guna pasni.huwaaa... survey lagi yer..

Thursday, August 15, 2013

Check produk anda

Skin Deep® Cosmetics Database | Environmental Working Group

Link kat atas adalah pangkalan data tentang produk-produk yang ada dikeliling kita samada bahaya atau tidak, natural atau tidak.. sy dah try cari byk produk tapi database ni more to buatan us kut..sebab yg korean cosmetic, tak de result pun. So kalo ada sesiapa tau database utk korean cosmetic, menarik gak tu.. hehe

Label skin care tu, susah nak faham kan..

Toxic Glossary

Read this.. memudahkan kita dalam memahami isi kandungan skin care kita.. hehe..
Panjang ceritanya tapi berbaloi utk kita tahu bahaya atau tidak skin care yang kita tgh consume sekarang ni tau..

Mesin jahit

Hari ni groupon ada deal mesin jahit mini..rm69.. saya baru je beli semlm, kat lelong.my.. rm69 + postage rm8..total rm77..dia bagi adapter sekali..yg groupon tak pasti bg ke tak..kalo bg gak, saya dah rugi rm8 huhuhu.. kenapa la groupon lambat kuar deal semalam..kenapa saya tak sabar nak beli? Agaknya betul la orang kata, nak beli pape, beli la hari isnin, khamis dan jumaat untuk lebih baik dan berkat..hari tu kan hari yang elok..hehe..


Doa qunut nazilah

Wednesday, August 14, 2013

Emm dah berapa tahun eyeshadow, blusher, cream dan benda2 seumpamanya dalam almari tu?

How Long Can You Keep Skin Care Products Before They Expire?
Haaa, kalo rasa dah lama, dalam lebih dua tahun,tapi tak abis2 lagi..pastu sayang plak nak buang kan, silanla baca..
Jangan risau, dua tips je..

1. Smell
2. See

Kalo semua ok, boleh guna lagi..hehe..
Baca jangan tak baca yer..

Make up oh make up

5 Things That Should Never Be In Your Makeup | Rodale News

5 benda yang tak boleh, tak patut, jangan, a big no no no...

1. Fragrance

2. Parabens : preservative chemicals

3. Triclosan : an antimicrobial chemical

4. Formaldehyde-Releasing Preservatives : human carcinogen

5. Sodium Laureth Sulfate and Other PEG Compounds

Baca untuk lebih details yer.. :-)

Oh skin care saya

Seperti yang saya pernah pos sebelum ni, saya adalah jenis tak kisah sgt dengan kulit muka. Cukup sekadar ada pencuci muka dan moisturizer. Brand pun campur2 je..ingat dulu memula pakai skin care ni masa sekolah menengah. Tapi masa tu my mum yg suruh pakai. Dia bagi guna yang revell punya.. tahu tak revell?pastu sy pernah pakai olay,loreal,safi,bio essence,garnier,dove and apa ntah.dah lupa..cream muka pun sama..macam2 jenis..dan yang pasti saya tak penah guna produk muka buatan orang melayu seperti natasya,sendayu tinggi,olynn,rzac ke apa ke kecuali pada tahun 2012 setelah berumur 30 tahun,saya cuba as beauty.pada saya,produk ni ok je.tapi hati tak yakin 100% setelah byk produk melayu yg ada kesan sampingan seperti muka yg merah mcm udang kena bakar kalo duk tgh panas..naik jeragat teruk kalo berenti pakai dan byk lagi la..so sy hanya pakai krim siang..pastu sy makin tak pakai..pastu sy stop..bila sy terjumpa akak yg pernah pakaias beauty tu,dia dh stop pakai dah.and agak banyak jugak jeragat.dia tgh cuba pakai produk lain..sy pun mmg dah taknak pkai la produk melayu..takut walaupun muka saya setakat ni ok je lagi.semoga sentiasa ok..amin..hehe..so sy tgh pakai n cari produk natural.. tp payah nak cari 100% natural kan..lain la kalo rajin buat skin care diy..hehe..

baby girl of kak rafizah

Akhirnya my colleague a.k.a my beloved sis, k.fizah dah selamàt lahirkan baby girl awal satu minggu dr due date nya.. tak sempat sambut raya la dia.hehe.. kak fizah ni pun ambil insuran hong leong yang women plan. So dia bersalin di hospital seberang jaya, duit claim nanti, full la dia dapat. Bestnya. Hehe. Kak fizah ni,cadangnya nak bersalin di kpj pulau pinang. Belakang politeknik ni je pun. Dekat sangat dengan rumah dia di kondominium mutiara tu. Dia dah g check up dengan doktor lim soo soo yang baik dan lemah lembut itu. Tapi kerana tekanan arah dia tinggi,dia dikejarkan ke hospital seberang jaya selepas rutin cheçk up di klinik bukit tengah. Takpe la, semua dah selamat. Janji tak kena operate kan hehe..alhamdulillah.. ni gmbr baby dia. Sebijik muka bapaknya en.shahril.hehe

Sunday, August 11, 2013

Selamat hari raya ke3 n 4

Today, we at kak yah's house. Main menu is bihun soup. Yummy.. yesterday we went to abg chaq's.. main menu : nasi beriani. Kak chaq's kuzi is delicious..


hubby's family @ abg chaq's..
@kak yah's

Thursday, August 8, 2013

Selamat hari raya

This year, we are celebrating eidul mubarak at my parent's..fatnin is wearing baju kurung and she's love it.. :-)
I will post the pictures later. Too busy coz i am eating non stop..oh my gucci.. please behave farrah...