Monday, December 2, 2013

lamanya tak update blog ni...

sem baru dah mula hari ni.. kelas pun dah mula.. kelas hari ni kul 3-5pm..1st class dengan students sendiri.. i mean anak-anak PA kalau bahasa kat poli sini..hehehe..emm, sem ni 1st time jadi penasihat akademik since almost 8 years ago... maklumla dah kena halau gi jbtn IT.. sebelum ni syok duk ngajar math je kan..hehehe.. ok la, lot of things to do now.. chow....

Thursday, September 26, 2013

vaksinasi dalam bahasa melayu.. ehsan dari google translate je..

I use google translate to translate the article yang ditulis oleh Dr Zahilah Filzah, a pediatrician of Sg Buloh Hospital seperti post saya sebelum ini (diambil dr blog dr.halina) .. tapi saya tak larat nak betulkan semuanya sbb google translate ni translate satu demi satu ayat kan.. so jadi tak sedap.. tapi takpe la.. semoga dengan bahasa melayu ni, yang tak berapa faham english, at least boleh faham jugak keseluruhan cerita di atas.. i hope that people outside, please please please concern about vaccination.

Dear BarelySupermommy readers,

Saya rasa sebahagian dari anda mungkin mempunyai pendirian anda sendiri mengenai perkara ini perkara- vaksin. Walaupun sebahagian daripada anda mungkin tidak bersetuju , saya percaya majoriti daripada kita masih percaya vaksin sebagai langkah pencegahan yang berkesan untuk memerangi penyakit berjangkit tertentu. Walau bagaimanapun , beberapa bulan lalu, seseorang mungkin telah bercakap dengan anda atau anda mungkin telah membaca di Facebook - suntikan yang tidak apa ia kelihatan. Bahawa ia tidak selamat , menyebabkan autisme, tidak 'halal' dan vaksin adalah hanya untuk keuntungan. Anda googled . Terdapat banyak artikel mengenai kebaikan tetapi terdapat agak banyak pada keburukan juga. Anda membaca kelemahan suntikan dan kemudian segala-galanya seolah-olah berat pada anda. Anda cant membantu tetapi mula tertanya-tanya jika mereka semua benar.

      Saya percaya bahawa kebanyakan salah faham dan kontroversi mengenai vaksin berpunca daripada hakikat bahawa orang-orang memandang rendah penyakit dan harga yg terlalu tinggi kesan sampingan. Walaupun saya bersetuju bahawa Acara buruk Mengikuti imunisasi ( AEFI ) yang kadang-kadang berlaku , yang paling ringan (contohnya demam dan kesakitan ) dan hilang dengan cepat. Saya pasti kebanyakan ibu-ibu di luar sana akan bersetuju , setelah mempunyai anak-anak anda vaksin sebelum ini. Sebaliknya , saya percaya tidak ramai daripada anda telah melihat penyakit-penyakit yang paling teruk mereka. Measles, sebagai contoh , mungkin demam dan bintik merah bagi kebanyakan tetapi adakah anda sedar bahawa ia boleh merebak ke otak dan menyebabkan kematian? Pertusis, mungkin bermula dengan demam dan batuk biasa tetapi kerana ia maju ke peringkat kedua penyakit ini , bayi mungkin mempunyai batuk yang berpanjangan, bertukar menjadi biru dan berhenti bernafas. Polio telah hampir dihapuskan tetapi malangnya, semakin meningkat dalam beberapa negara-negara dunia ketiga di mana kadar suntikan adalah rendah. Meningitis, atau keradangan lapisan otak yang disebabkan oleh Haemophilus Influenza boleh menyebabkan kanak-kanak lemah dan juga menyebabkan kematian. Sama ada anda suka atau tidak , hakikatnya ialah vaksin telah ketara mengurangkan beban penyakit berjangkit dan telah menghalang kematian dalam berjuta-juta kanak-kanak di seluruh dunia.

      Mari kita bincangkan sedikit tentang sejarah vaksin dan bagaimana ia berfungsi sebelum membincangkan isu-isu kerana saya merasakan bahawa kita akan dapat menghargai apa yang kita ada hari ini jika kita tahu bagaimana ia semua bermula. Pernahkah anda mendengar tentang cacar ? Sebahagian daripada anda mungkin tidak pernah mendengar ia kerana penyakit itu tidak ada lagi . Tetapi adakah anda tahu bahawa penyakit berbahaya adalah salah satu penyakit yang paling dahsyat dalam sejarah manusia dan sebenarnya telah membunuh lebih daripada 500 juta orang selama berabad-abad banyak? 500 juta! Tetapi terima kasih kepada Edward Jenner, yang bekerja menyumbang kepada pembangunan vaksin , cacar telah dihapuskan dan kita tidak perlu hidup untuk melihat kita suka satu mati akibat penyakit ini.

      Bagaimana vaksin kerja? Secara ringkas , bayangkan kanak-kanak yang membangunkan cacar air sebagai contoh, mereka akan jarang dijangkiti penyakit lagi. Mengapa? Kerana sistem imun mempunyai memori , supaya masa depan kanak-kanak yang terdedah kepada virus , badan ingat dan memusnahkan virus sebelum ia menyebabkan penyakit. Dan vaksin berfungsi dengan cara yang sama, hanya buatan. Vaksin mengandungi bentuk lemah atau dibunuh daripada kuman, apabila diperkenalkan ke dalam badan mencetuskan tindak balas imun tanpa menyebabkan penyakit ini. Jadi bahawa masa depan anak-anak terdedah kepada virus atau bakteria , antibodi mereka akan dapat mengenali dan memerangi ia .

      Saya masih ingat 3 tahun yang lalu , kanak-kanak dimasukkan ke wad untuk jangkitan paru-paru. Setelah meminta sejarah imunisasi , kami mendapati bahawa kanak-kanak itu tidak vaksin. Malah, tidak seorang pun daripada adik-beradik beliau adalah . Saya mula menasihati ibu bapa tetapi saya ditolak . Mereka menolak vaksin dan tidak mahu untuk membincangkan apa-apa lagi . Kata mereka ' anak anak Yang lain all okay je , tak Pernah Sakit pun tak divaksin . Saya mahu memberitahu mereka tentang ' imuniti ' tetapi kemudian jatuh idea.

      Apakah ' imuniti '? Dalam erti kata lain , ia dipanggil 'masyarakat ' imuniti. Ia berlaku apabila majoriti penduduk adalah vaksin, dan imuniti yang dicapai oleh masyarakat akan dapat melindungi orang-orang yang tidak boleh disuntik ( kerana sebab perubatan , HIV , kanak-kanak immunosuppresed ). Saya berfikir bahawa ini mempunyai tidak cukup menekankan - bahawa apabila anda mendapatkan anak anda disuntik , anda bukan sahaja melindungi anak anda daripada penyakit-penyakit berjangkit tetapi juga kanak-kanak lain yang cukup malang mempunyai imuniti rendah untuk vaksin. Saya tak boleh menekankan cukup bahawa anda sedang melakukan perbuatan yang baik jika anda mendapat anak anda vaksin. Tetapi apabila kadar suntikan jatuh, imuniti kumpulan itu hilang, dan saya rasa anda boleh mengetahui apa yang akan datang.

      Setelah memahami asas-asas, mari kita beralih kepada salah satu daripada salah faham yang biasa mengenai vaksinasi, dalam terutamanya dengan vaksin MMR. Adakah ia menyebabkan autisme? Jawapannya ialah tidak, ia tidak. Menakutkan bermula pada tahun 1998 , apabila sebuah jurnal perubatan, The Lancet menerbitkan satu kajian oleh Encik Andrew Wakefield , MD (sebelum ini memegang gelaran Dr) yang menyatakan bahawa vaksin MMR gabungan dikaitkan dengan autisme. Walau bagaimanapun, tidak lama selepas itu, The Lancet itu sendiri menarik balik artikel dan Wakefield kehilangan lesen perubatannya. Siasatan membuktikan bahawa kajian Wakefield adalah penipuan, tidak berasas dan berat sebelah dan bahawa terdapat percanggahan kepentingan. Artikel beliau telah membawa kepada penurunan dalam suntikan di UK dan sejak itu , banyak kajian telah dilakukan untuk mengkaji sama ada terdapat mana-mana persatuan antara MMR dan autisme , tetapi tidak ditemui. Walaupun begitu, ia adalah menyedihkan untuk mengetahui bahawa walaupun selepas 2 dekad , sesetengah orang masih percaya bahawa ia. Sigh ...

Kebimbangan lain mengenai penggunaan thiomersal dalam vaksin . Thiomersal adalah pengawet merkuri berasaskan yang membantu menghalang pertumbuhan bakteria dalam vaksin dan membantu mengekalkan keberkesanan vaksin. Mengandungi thiomersal ethylmercury , yang pada asasnya bermakna ia dihapuskan dari badan dengan cepat dan tidak mencapai tahap toksik dalam darah , tidak seperti methymercury . Tahap thiomersal dalam vaksin adalah sangat kecil , walaupun ikan mengandungi lebih daripada itu saya percaya. Jumlah thiomersal dalam vaksin belum terbukti menyebabkan bahaya atau risiko kesihatan.

       Vaksin tidak 'halal' ? Hmmm ... Saya mesti mengatakan bahawa ia adalah tidak adil untuk mengatakan bahawa orang-orang yang membuat keputusan untuk vaksin anak-anak mereka tidak peduli halal dan haram. Program Imunisasi Malaysia menetapkan dibenarkan oleh JAKIM. Malah, kami Direktori terkemuka Islam, Sheikh Yusuf Al -Qaradawi menyatakan bahawa kesahihan suntikan dalam perspektif Islam adalah seperti yang jelas seperti cahaya matahari. Ia adalah kewajipan setiap Muslim untuk menghindari kemudaratan sebanyak mungkin , dan ketika kita semua percaya dengan cara yang semulajadi untuk meningkatkan imuniti contohnya penyusuan, mengambil madu (bukan untuk mereka yang kurang daripada 1 tahun ), Habatussauda ' , minyak zaitun, yang tidak tidak bermakna bahawa kita umat Islam seharusnya menafikan diri daripada perubatan moden yang telah berdiri ujian masa . Saya sentiasa percaya dalam perubatan pelengkap.

      Saya tidak pasti jika saya telah meliputi semua kebimbangan anda tetapi saya berharap ini dapat membantu. Anda mungkin atau mungkin tidak yakin dan itulah okay, kerana saya percaya disabitkan perlu datang dari diri sendiri . Jika anda ragu-ragu , membaca lagi dari sumber yang boleh dipercayai , berbincang dengan orang-orang yang benar-benar tahu dan melaksanakan meruntuhkannya . Jika anda kuat membantah suntikan, permintaan sahaja saya adalah bahawa anda tidak menimbulkan pandangan anda kepada orang lain. Saya menulis surat ini semata-mata untuk orang-orang yang mempunyai kebimbangan dan keraguan , namun tidak menolak vaksinasi.

      Saya amat merasakan bahawa kita perlu mempunyai isu-isu ini ditangani di peringkat kebangsaan dan ia adalah tanggungjawab Kementerian Kesihatan untuk mengurangkan kebimbangan ibu bapa mengenai vaksin. Masyarakat perlu dididik dan mitos-mitos dan salah faham mengenai vaksinasi tidak harus dibenarkan untuk menyebarkan , atau kita akan terpaksa menanggung akibatnya di masa depan.

homemade lemonade

Ada lemon lebih yg husband beli hr tu..so dia suh buat la apa2 pun.so decide nak buat lemon lassi tp takdde yogurt.so buat je la lemon juice biasa.
Caranya senang,
1 medium size of lemon
2 tblspn sugar
1 tblspn sweetened creamer(optional)
A pinch of salt..sikit je..
Ice cubes
mix all and blend...
Recipe ni tambah tambah recipe yg duk ada kat google..sbb sebijik je lemon,so guna sukatan sebijik je la saya hari ni..haha 

vaccination... please read my dear.....

saya amik dari blogger dr.halina....


Dear mommies..
Here is the article regarding vaccination by Dr Zahilah Filzah, a pediatrician of Sg Buloh Hospital as promised. I hope you’ll take time to read this article. She wrote a very precise, nice article about vaccination and I really hope we can convey this message to all mommies out there. If you have any question, please write on the comment section. Dr Zahilah or me myself will try to answer your question. I know some people are very ‘hardcore’ and can be emotional about this vaccination issue. Please don’t bang each other. We are adult and all of us has our own opinion. Don’t judge others who does or doesn’t want to give their child vaccination. We as medical providers, our job is to educate the public based on our knowledge as a doctor and Muslims.
Enjoy. And think!!

Dear BarelySupermommy readers,
     
I reckon that some of you may have your own stand on this matter- vaccination. While some of you may disagree, I believe majority of us still believe in vaccination as an effective preventive measure to combat certain infectious diseases. However, the last few months or so, someone may have spoken to you or you may have read on Facebook – that vaccination is not what it seemed. That it is not safe , causes autism, not ‘halal’ and that vaccines are only for profits. You googled. There were many articles on the pros but there were quite a lot on the cons as well. You read the disadvantages of vaccination and then everything seem to weigh on you. You cant help it but started to wonder if they were all true.
     
I believe that most misconceptions and controversies regarding vaccination stems from the fact that people underestimate the disease and overestimate the side effects. While I agree that Adverse Event Following Immunization (AEFI) do sometimes occur , most are mild (e.g fever and soreness) and disappears rather quickly. I am sure most mothers out there would agree, having had your children vaccinated before. On the contrary, I believe not many of you have seen the diseases at their worst. Measles, for example, may be fever and red spots to most but are you aware that it can spread to the brain and cause death? Pertussis, may begin with the usual fever and cough but as it progress to the second stage of the disease, babies may have prolonged cough, turn blue and stop breathing. Polio was almost eradicated but sadly, on the rise in certain third world countries where the vaccination rate is low. Meningitis, or inflammation of the brain lining caused by Haemophilus Influenza may render a child debilitated and even cause death. Whether you like it or not , the truth is vaccination has tremendously reduce the burden of infectious diseases and has prevented deaths in millions of children all around the world.
     
Let’s discuss a little bit about the history of vaccines and how it works before discussing the issues because I feel that we would be able to appreciate what we have today if we knew how it all began. Have you ever heard of smallpox? Some of you may have not heard of it because the disease is no longer around. But do you know that the deadly disease was one of the most devastating diseases in the history of mankind and has in fact killed more than 500 millions people for many centuries? 500 millions! But thanks to Edward Jenner, whose work contributed to the development of vaccines, smallpox was eradicated and we don’t have to live to see our loves one dying from the disease.
      
How does vaccines work? Simply put, imagine a child who develops chicken pox for example, they will rarely contract the disease again . Why? Because the immune system has memory, so that the next time the child is exposed to the virus, the body remembers and destroys the virus even before it causes sickness. And vaccines works the same way, only artificially. Vaccines contains weakened or killed form of the germs, when introduced into the body triggers an immune response without causing the disease. So that the next time the children are exposed to the virus or bacteria, their antibodies would be able to recognize it and combats it.
     
I remember 3 years ago, a child was admitted to the ward for lung infection. Upon asking the immunisation history, we found out that the child was not vaccinated. In fact, none of his siblings were. I started to counsel the parents but I was quickly dismissed. They felt strongly against vaccination and did not want to discuss any further. Kata mereka ‘ anak anak yang lain semua okay je, tak pernah sakit pun walaupun tak divaksin’. I wanted to tell them about ‘herd immunity’ but then dropped the idea.
     
What is ‘herd immunity’? In other words, it’s called ‘community’ immunity. It occurs when majority of the population is vaccinated, and the immunity that is achieved by the community would be able to protect those who could not be vaccinated (due to medical reason , HIV, immunosuppresed children). I think that this has not been sufficiently emphasized- that when you get your child vaccinated , you not only protect your child from the infectious diseases but also other kids who are unfortunate enough to have low immunity to be vaccinated. I cant emphasize enough that you are doing a good deed if you get your child vaccinated. But when the rate of vaccination falls, the herd immunity is lost, and I guess you can figure out what comes next.
     
Having understood the basics, let’s move on to one of the most common misconception about vaccination, in particularly with the MMR vaccines. Does it cause autism? The answer is no, it does not. The scare started in 1998, when a medical journal, The Lancet published a study by Mr. Andrew Wakefield, MD (previously hold the title Dr) that stated that the combined MMR vaccine was linked to autism. However, not long after that, The Lancet itself withdrew the article and Wakefield lost his medical licence. Investigations proved that Wakefield’s research was fraud, unfounded and biased and that there were conflict of interest. His article has led to a drop in vaccination in UK and since then, many studies were done to look into whether there were any association between the MMR and autism, but none were found. Despite that, it’s sad to know that even after 2 decades, some people still believe that it does. Sigh…

The other concern is regarding the use of Thiomersal in the vaccines. Thiomersal is a mercury-based preservative that helps prevent bacterial growth in vaccines and helps maintain the effectiveness of the vaccines. Thiomersal contains ethylmercury, which basically means that it is eliminated from the body quickly and does not reach toxic level in the blood, unlike methymercury. The level of Thiomersal in the vaccines are so small , even fish contains more of it I believe. The amount of Thiomersal in the vaccine have not been shown to cause harm or health risk.
       
Vaccines are not ‘halal’? Hmmm… I must say that it is unfair to say that those who decided to vaccinate their children do not care of halal and haram. The Malaysian Immunization Programme is decreed permissible by JAKIM. In fact, our prominent Islamic Scholar , Sheikh Yusuf Al-Qaradawi stated that the lawfulness of vaccination in Islamic perspective is as clear as sunlight. It is the duty of every Muslim to ward off harm as much as possible, and while we all believe in natural ways to boost immunity e.g breastfeeding , taking honey ( not for those less than 1 year), Habatussauda’, olive oil, that does not mean that we Muslims should deny ourselves of modern medicine that has stood the test of time. I have always believe in complementary medicine.
     
I am not sure if I have covered all of your concerns but I hope this helps. You may or may not be convinced and that’s okay , as I believe conviction needs to come from one self. If you are doubtful, read further from reliable source, discuss with people who really knows and perform Istikharah. If you strongly object vaccination, my only request is that you do not pose your views on others. I am writing this merely for those who has concern and doubts, yet has not dismissed vaccination.
     

I strongly feel that we need to have these issues tackled at national level and it is the responsibility of the Ministry of Health to allay parental concerns regarding vaccination. The community needs to be educated and myths and misconceptions regarding vaccination should not be allowed to spread, or we would to have to suffer the consequences in the future.