homemade waffle..
em, suddenly i feel like to eat waffle..it is easier to buy but i think of selling the waffle too..hahaha..so i googling about waffle maker. em, do you ever heard famous waffle maker in malaysia is TAKADA..hahha.. for me, takada brand ni sort of brand cap ayam la kan..like tesco and giant brand la kan..but, at parkson pun, takada is available ookkkkk.. see not that very cap ayam la dik oiii..ok, talking bout takada, the only waffle maker ever at malaysia, that why takada is the famous waffle maker..oo, i see..then, 1st review about this takada waffle maker (WM) ni, the patterns are not too deep and not crunchy..so, i already out of mood to buy that takada..but i am still googling a few blogs out there.. and i am happy back because a secret ingrediant to make them crunchy..yahoo..eemm, plan for today, find a takada WM..for my 1st try ever..ehhehe
these a few recipes from reena and idazaidi..thanks gals..
Resepi Waffle
3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu segar/susu cair
3 sd(b) marjerin
2 cawan air suam
2 sd(b) gula
1 sd(t) yis
1/2 sd(t) soda bikarbonat
1 sd(t) esen vanilla
Cara-caranya:
1.Blender telur,esen dan gula hingga kembang.
2.Tambah tepung,mentega,air suam.Blender lagi.
3.Tambah susu,yis,soda,blender hingga sebati.
Sedia untuk dimasak.Mudah kan.Saya dapat dalam 10 keping untuk satu bancuhan ni.
RESEPI WAFFLE RANGUP
these a few recipes from reena and idazaidi..thanks gals..
Resepi Waffle
3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu segar/susu cair
3 sd(b) marjerin
2 cawan air suam
2 sd(b) gula
1 sd(t) yis
1/2 sd(t) soda bikarbonat
1 sd(t) esen vanilla
Cara-caranya:
1.Blender telur,esen dan gula hingga kembang.
2.Tambah tepung,mentega,air suam.Blender lagi.
3.Tambah susu,yis,soda,blender hingga sebati.
Sedia untuk dimasak.Mudah kan.Saya dapat dalam 10 keping untuk satu bancuhan ni.
RESEPI WAFFLE RANGUP
Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :
- 12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
- 2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup)
- 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)
- 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika
- 1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe)
- Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)
Cara-caranya :
1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk? Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan air panas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.
pics : refer to http://www.reenaonline.com/2012/01/resepi-waffle-rangup.html
Tak sabar tengok hasil waffle u pulak... Good luck dear :)
ReplyDelete